Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Ползи за здравето от консумацията на булгур

Ползи за здравето от консумацията на булгур

от 06 март 2014г., обновено на 09 фев 2020г.
Редактор: Данна Панджарова
Ползи за здравето от консумацията на булгур - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Коментари
Свързаност

Булгурът е зърнена култура, която е много разпространена в източните страни. Използва се най-често за приготвяне на гарнитури към месни, зеленчукови и рибени ястия. Всъщност, това е пълнозърнеста натрошена пшеница, която преди това е обработена на пара и изсушена. В нея се съхраняват всички полезни свойства на пшеничното зърно.

Хранителен състав и витамини

В таблицата най-отдолу може да откриете хранителният състав за 100 грама суров булгур.

Но при топлинна обработка и варене, стойностите се изменят, затова тук ще разгледаме, какво получавате от приема на 1 купичка (180 грама) сварен булгур.

  • 151 калории
  • 34 грама въглехидрати
  • 6 грама протеини
  • 0 грама мазнини
  • 8 грама фибри

Булгурът е наситен с витамини, особено богат е на тези от група В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9), на витамини Е, К, бета-каротин, микроелементи (фосфор, желязо, селен, мед, цинк, манган, калий, натрий, калций).

Ползи за здравето от консумацията на булгур

Редовната консумация на булгур действа благоприятно върху състоянието на нервната система, за която витамините от група В са най-важната и основна "храна". Голямото количество минерални соли допринасят за възстановяване обмяната на веществата, прави кожата и косата "по-живи". Цветът на лицето придобива здрав оттенък, косата става по-блестяща и расте по-добре.

Продуктът се усвоява лесно от организма, преработва се отлично, често присъства в менюто на спортистите. Особено полезен е за хората, които са подложени на тежки физически натоварвания.

Грижа за сърцето

Адекватният прием на фибри се грижи за сърцето, спомагайки на метаболитните процеси. Влакната понижават вредния холестерол, като по този начин стимулират цялостното здраве на тялото.

Булгура не повишава рязко кръвната захар

В сравнение с рафинираните въглехидрати, които са много вредни, булгурът и пълнозърнестите храни са свързани с намалено повишаване на кръвната захар. Някои изследвания показват, че благодарение на пълнозърнестите храни, може да подобрим чувствителността на клетките към инсулин.

Подпомага отслабването

С консумацията на храни, богати на фибри, може да стимулирате отслабването. Не е ясно как точно фибрите помагат отслабването, но много хора отчитат подобрение на апетита, след като консумират такива храни. След като се нахраним с храни, които съдържат много влакна, удължаваме като продължителност времето, в което се чувстваме сити, което от своя страна предполага, че няма скоро да посегнем към следващо хранене и така естествено намаляваме приетите за деня калории.

Ползи за здравето от консумацията на булгур

Булгурът подобрява храносмилането

Редовната консумация на пълнозърнести храни, богати на бактерии насърчават растежа на здравни чревни бактерии. Често срещан проблем при много хора е запека, а богатите на влакна храни се справят успешно с този проблем. Всъщност, най-често при този проблем, се препоръчва точно промяна на диетата, като е добре да се включат храни с високо съдържание на фибри, булгурът е точно такава култура, затова може да разчитате на него, за да се предпазите от запек.

Възможни вреди от булгура

Булгурът съдържа глутен, ако е приготвен от обикновена пшеница, а този растителен белтък е сериозен алерген.

Продуктът не се препоръчва при наличие на гастрити с повишена киселинност, при различни възпаления на стомашно-чревния тракт, включително възпалена лигавица на хранопровода, синдром на раздразненото черво. Ако усетите някакво неразположение след приема на булгур (причината е заради повечето фибри), спрете консумацията му, за да избегнете обострянето на заболяването.

Как да включите булгур в менюто си?

Ако искате да се насладите на полезната култура, лесно може да я включите в ежедневното си меню.

Приспособява се към различни ястия и успешно може да замени ориза, а дори може да поднесете булгура като закуска.

Ако обичате арабската кухня, но не успявате да откриете популярния за тези райони кускус, спокойно може да използвате булгур, ще постигнете същите добри резултати с ястието.

Източник:

healthline.com

Снимки: britannica.com, healthline.com

4.7/5 6 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода10.0 мл.
Белтък12.0 гр.
Мазнини1.0 гр.
Въглехидрати69.0 гр.
Калории340 кал.

Витамини и минерали

витамини В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, К, Е; фосфор, желязо, селен, мед, цинк, манган, калий, натрий, калций

Коментари към Ползи за здравето от консумацията на булгур

От сайта (2)
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 18 October 2023 в 11:29

    Валентина Божинова

    А какви са данните за водата, която изцеждаме след варенето му? За житна вода има много написано, но за тази от булгур не намирам никъде нищо. Благодаря предварително.

    Здравейте, ще потърсим изследвания по темата и при наличие на достоверна информация ще подготвим статия.

    Благодарим Ви за интереса!

  2. Валентина Божинова 
    на 18 October 2023 в 10:31

    А какви са данните за водата, която изцеждаме след варенето му? За житна вода има много написано, но за тази от булгур не намирам никъде нищо. Благодаря предварително.

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зърнени храни
  • Булгур с пилешко и зеленчуци
  • Булгур с кейл и орехи
  • Рецепти за приготвяне на салата Табуле с булгур
  • Гарнитура от булгур с моркови и лук
  • Къббе (кюфтета от кайма и булгур) с чеснов сос
  • Пикантен булгур със зеленчуци
  • Влезте във форма с булгур
  • Салати от булгур и спанак
  • Зеленчукова салата с булгур и ароматен чеснов сос
  • Пълнени тиквички с булгур и гъби
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 5 дни, 9 часа и 46 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 5 дни, 16 часа и 47 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 9 дни, 9 часа и 4 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 10 дни, 8 часа и 29 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 12 дни, 13 часа и 53 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 12 дни, 16 часа и 9 мин.

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 13 дни, 12 часа и 46 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 15 дни, 4 часа и 22 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Влезте във форма с булгур Влезте във форма с булгур

Влезте във форма с булгур

от 28 дек 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

СНБ ГУАВА СКРАБ С ХИМАЛАЙСКА СОЛ ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО 300 мл

КОЗМЕТИЧЕН ВАЗЕЛИН 30 мл ДЖАНКАР

ОРАЛЕН ДУШ B.WELL УСТНА ХИГИЕНА TH-917 64057

АДАПТЕР ЗА ЕЛ.АПАРАТ B WELL TH-75 64038

АДАПТЕР ЗА ЕЛ.АПАРАТ B WELL MED-51 64037

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТРАМАДОЛ КОМБО таблетки 37.5 мг / 325 мг * 20 СТАДА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 14:32:12

АГНЕС таблетки * 60 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 14:28:07

ТРАМАДОЛ КОМБО таблетки 37.5 мг / 325 мг * 20 СТАДА

Коментар на: Ния от 18 юни 2025г. в 14:21:04

АГНЕС таблетки * 60 ФОРТЕКС

Коментар на: Яна от 18 юни 2025г. в 12:44:04

КВАМАТЕЛ табетки 40 мг * 14

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 11:27:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival