Аминокиселини
Аминокиселините принадлежат към групата на органичните съединения. От тях се състоят белтъчините. В организма се използват при синтеза на хормоните, витамините, пигментите и пуриновите основи.
Растенията и повечето микроорганизми са способни да синтезират самостоятелно всички необходими за живота им аминокиселини, за разлика от животните и човека. Редица от веществата нашият организъм може да получи само чрез храната.
Към незаменимите аминокиселини се отнасят: валин, левцин, изолевцин, треонин, лизин, метионин, фенилаланин, аргинин, хистидин, триптофан.
Заменимите, произвеждани от човешкия организъм, са глицин, пролин, аланин, цистеин, серин, аспарагин, аспартат, глутамин, глутамат, тирозин.
Тази класификация е условна, тъй като хистидинът и аргининът, например, се синтезират в човешкото тяло, но невинаги в достатъчни количества. Заменимата аминокиселина тирозин може да се превърне в незаменима в случай на недостиг на фенилаланин в организма.
Дневна необходимост от аминокиселини
Нужното количество за ден зависи от вида на съединението. Общата потребност на организма от аминокиселини, определена в хранителните таблици, е между 0,5 до 2 мг.
Потребността от аминокиселини нараства:
- в периода на активен растеж на организма;
- по време на професионални активни спортни занимания;
- при интензивни физически и умствени натоварвания;
- при боледуване и възстановяване след такова.
Потребността от аминокиселини намалява:
- при вродени нарушения, свързани с усвояването им - в този случай някои от белтъчните вещества може да бъдат причина за появата на алергични реакции, включвайки проблеми със стомашно-чревния тракт, сърбеж и гадене.
Усвояване на аминокиселините
Скоростта и пълнотата на усвояване зависят от типа на продуктите, в които се съдържат съединенията. Добре се абсорбират аминокиселините, които влизат в състава на яйчения белтък, обезмаслената извара, нетлъстите меса и риба.
Аминокиселините се усвояват бързо и при правилно съчетаване на храните, например: млякото се съчетава с каша от елда и бял хляб, а всякакви тестени изделия с месо и извара.
Полезни свойства на аминокиселините и тяхното влияние върху организма
Всяка аминокиселина оказва своето действие върху човека.
- Метионинът е особено важен за подобряване на мастния обмен в тялото. Използва се като профилактика срещу атеросклероза, при цироза и чернодробна стеатоза.
- При определени нервно-психични заболявания се употребява глутамин, аминомаслена киселина. Глутаминовата киселина намира приложение и в кулинарията като добавка за подобряване на вкуса на храните.
- Цистеинът е показан при очни заболявания.
- Три са основните аминокиселини - триптофан, лизин и метионин - особено необходими на човека.
- Триптофанът се използва за ускоряване на растежа и развитието на организма, също така поддържа азотното равновесие в тялото.
- Лизинът осигурява нормален растеж на организма, участва в процесите на кръвообразуване.
Основни източници на лизин и метионин:
- извара;
- говеждо;
- някои видове риба (треска, костур, херинга).
Оптимални количества триптофан се срещат в субпродуктите, телешкото и дивечовото меса.
Взаимодействие с есенциални елементи
Всички аминокиселини:
- са разтворими във вода;
- взаимодействат с витамини от групи B, А, Е, С и някои микроелементи;
- участват в образуването на серотонина, меланина, адреналина, норепинефрина и някои други хормони.
Признаци на недостиг на аминокиселини в организма:
- намаляване или загуба на апетит;
- отпадналост, сънливост;
- забавяне на растежа и развитието;
- косопад;
- влошаване на състоянието на кожата;
- анемия;
- понижаване на съпротивителните сили на организма към инфекции.
Признаци за натрупване на излишни количества аминокиселини:
- нарушена работа на щитовидната жлеза;
- хипертония (в следствие на излишък от тирозин);
- ранно посивяване на косите;
- ставни заболявания;
- аневризма на аортата (при големи количества хистидин);
- увеличаване на риска от инфаркт и инсулт (при повече метионин в организма от необходимото).
Изброените здравни проблеми може да възникнат в условия на недостиг на витамини от група В, А, Е, С и селен. Ако тези полезни съставки се съдържат в необходимите количества, излишъкът от аминокиселини се неутрализира бързо, превръщайки се в полезни за организма вещества.
Фактори, влияещи на съдържанието на аминокиселини в тялото
Храненето и здравето на човек са определящи фактори за наличието на аминокиселини в организма в оптимално съотношение.
Недостигът на определени ензими, захарен диабет, увреждане на черния дроб водят до неконтролирано съдържание на аминокиселини.
Аминокиселините за здравето, енергичността и красотата
За успешното нарастване на мускулната маса в бодибилдинга често се използват аминокиселинни комплекси, състоящи се от левцин, изолевцин и валин.
За запазване на енергичността по време на тренировки спортистите използват метионин, глицин и аргинин или продукти с тяхно съдържание, в качеството им на добавки.
За всеки човек, водещ активен начин на живот, са нужни специални хранителни продукти, в чиито състав влизат редица необходими аминокиселини за поддържане на отлична физическа форма, бързо възстановяване на силите, изгаряне на излишните мазнини или за увеличаване на мускулната маса.
edaplus.info
Коментари към Аминокиселини