Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Заболявания на черния дроб

Хранене при заболявания на черния дроб

Хранене при заболявания на черния дроб - изображение

Хепатитите са сред най–честите чернодробни заболявания, при които се поразява активната тъкан на черния дроб. Острите хепатити имат инфекциозен характер, а хроничните могат да възникнат в резултат на остър хепатит, при някои химични интоксикации, хронични инфекции, алкохолизъм. Хроничните може да се излекуват или да прераснат в цироза на черния дроб, при която клетките на дроба се заместват със съединителна тъкан. Вследствие на хепатит и цироза може да се появи чернодробна недостатъчност.

При остър хепатит се препоръчва диета 5а, която щади храносмилателните органи и осигурява максимален покой на черния дроб. Пълноценната на протеини и въглехидрати диета ограничава мазнините до 70-75 г. При състояния като отвращение от храна, гадене, повръщане, подут корем, запек, диария и т. н., количеството мазнини се намалява до 50 г и се изключва напълно при установена непоносимост към растителни масла. Диетата е обогатена с продукти и източници на пълноценни протеини и липотропни вещества, на първо място млечните (сирена), редица витамини (зеленчуци, плодове, горски плодове и техните сокове). Количеството лесноусвоими въглехидрати не трябва да надвишава физиологичните норми. Повишеното количество захар може да наруши отделителната функция на черния дроб. Трябва да се приемат 2–2,5 литра течности и често хранене на малки порции. Храните са, основно, варени или във вид на пюре, каша. При тежко протичане на остър хепатит се препоръчват разтоварващи дни: плодови, млечни или комбинирани. Ако няма усложнения, диета 5а се спазва 3–6 седмици. По-нататък, режимът продължава с диета 5 за период от 6–12 месеца.

При хроничен хепатит се назначава диета 5. Ако заболяването протича нормално, без усложнения и без засягане на останалите храносмилателни органи е възможно диета 15, но трябва да се спазва строг хранителен режим, да не се преяжда, от менюто да се изключат тлъстите меса, пушени храни, подправки, мезета, обикновено и бутер тесто, етерични масла на зеленчуци. Алкохолът е абсолютно забранен.

При активен хроничен хепатит, ако не е обострен – диета 5, а ако е обострен – 5а. При тежка стагнация на жлъчката се ограничава захарта и се добавят още зеленчуци, плодове, горски плодове, сокове от тях, растителни масла.

При цироза на черния дроб, ако състоянието на болния е задоволително, е подходяща диета 5, а № 5а се препоръчва при диспепсични състояния. При диария с признаци на нарушена обмяна на мазнини, количеството мазнини в диетата се ограничава до 50–60 грама, изключват се пълномаслено мляко и продукти, които имат слабителен ефект. При отоци се назначават диети 5 или 5а, в зависимост от състоянието на болния, но ястията се приготвят без сол; намалява се количеството на свободните течности и се включват храни, богати на калий. Целенасочено изписване на безсолна диета №7 за период от 5 до 10 дни. При нарушена обмяна на белтъчините, с натрупването на азотни отпадъци, количеството животински протеини в диетата се ограничава, а лесноусвоимите въглехидрати се увеличават. При липса на апетит се назначава индивидуална диета, в която да преобладават пресни зеленчуци, плодове, горски плодове, техните сокове, киселомлечни продукти, малко подправки, леки и нетлъсти месни и рибни супи. Лечението с диуретици и кортикостероиди налага промяна на диетата.

При изразена чернодробна недостатъчност, вследствие на остър хепатит или цироза, количеството протеини в диетата се ограничава до 30–40 грама (животинските белтъчини за сметка на млечните и кисело – млечните продукти; а мазнините до 20–30 грама при съдържание на въглехидрати 200–300 грама.

 Диета 5а

Диета 5 а се предназначена за приложение при остър хепатит, холецистит, обостряне на хроничен хепатит, жлъчно-каменна болест, цироза на черния дроб и при други болести, които са в съответствие с диетата.

Цел на диета № 5 а:

Целта на тази диета е да щади максимално засегнатите органи и да осигури пълноценно хранене в условията на изразени нарушения на функциите на черния дроб и жлъчните пътища във връзка с възпалителните и дегенеративно-дистрофични процеси в чернодробните клетки и жлъчните органи; нормализира се работата на черния дроб и отделителните органи, също помага на органите, които участват най-често в патологичния процес (стомах, дванадесетопръстник, задстомашна жлеза, черва).

Обща характеристика на диетата:

Физиологически, диетата е пълноценна, с намалено съдържание на мазнини и готварска сол, с химически и механични дразнители на лигавицата и рецепторната система на стомашно-чревния тракт; с изключение на продукти и ястия, засилващи процесите на гниене и ферментация в червата; също стимулатори за отделянето на жлъчката, секрецията на стомаха, задстомашната жлеза, вещества, дразнещи черния дроб (екстракти, органични киселини, продукти, богати на етерични масла, холестерол, пурини, печени ястия, съдържащи продукти, чиито мазнини не се разграждат напълно. Всички ястия се варят или се обработват на пара. Позволяват се някои печени храни без грапава кора.

Ястията, обикновено, се предлагат във вид на пюре – супите са пасирани или зеленчуците са нарязани много ситно, а зърнените култури са добре сварени.

Храна се приема 5-6 пъти дневно на малки порции.

Химичен състав и енергийна стойност на диета 5а

Химичен състав: протеини - 80 г. (60 % животни), мазнини - 70-75 г. (20-25 % растителни), въглехидрати - 350 г. (80-90 г захар), готварска сол - 8 г, свободна течност - 2-2,5 л. Калоричност - 2400 ккал.

Препоръчителни и неподходящи продукти за диета 5а:

1. Хляб и хлебни изделия

- подходящи: пшеничен хляб, приготвен от първокласно брашно, изсушен или да не е пресен.

- неподходящи: пресен и ръжен хлябове, маслено и бутер теста.

2. Супи

- подходящи: вегетариански с пасирани зеленчуци, крем-супи, пюрета, млечни супи със съдържание на вода. Позволени са супи от добре сварени зърнени култури, ситно настъргани картофи, моркови, тиква, подправени с масло, сметана, печено брашно.

- не се препоръчват: месни, рибни и гъбени бульони, и бульони от бобови култури

3. Месо и птици

- подходящи: крехки и нетлъсти меса – говеждо, заешко, пилешко, пуешко. От месото им се отделят сухожилията, а от пилешкото – и кожата. Позволени са варени кюфтета (суфле, кюфтенца, пюре и др.).

- не се препоръчват: тлъсти меса, патешко, гъше; пържени, задушени и малотрайни месни продукти; черен дроб, бъбреци, мозък, колбаси, консерви, пушени меса.

4. Риба

- позволено: само нетлъстите видове, варена или парена риба

- забранено: тлъста, солена, задушена риба, консерви, хайвер

5. Млечни продукти

- подходящи: мляко (при колит – само в храните), кисело – млечни продукти. Не кисела прясна полуобезмаслена или обезмаслена извара и продукти от нея (суфле, пудинги и др.) настъргани или приготвени на пара.

- неподходящи: сметана, каймак; пълномаслена и с повишена киселинност извара, солено и с остър вкус сирене.

6. Яйца

- подходящи: запечени омлети (само белтък). В ястията се позволява само по половин или, най-много, 1 жълтък на ден.

- неподходящи: други ястия от и с яйца

7. Зърнени храни

- позволени: каша от мляко, вода и: грис, ориз, пюре от елда, овесено, оризово брашна и брашно от гречка. Суфле от грис или ориз, варени макаронени изделия (фиде и др.).

- не се позволяват: бобови култури, просо, ронливи каши

8. Зеленчуци

- позволени: картофи, моркови, цвекло, цветно зеле – настъргани или варени (пюре, суфле и др.). Тиквичките и тиквата се варят на парчета.

- не се позволяват: гъби, бобови, солени, кисели, мариновани зеленчуци, зеле, ряпа, репички, киселец, чесън, лук

9. Мезета: забранени са

10. Плодове, десерти и сладкиши

- позволени: узрели, меки и сладки плодове и горски плодове – сурови и настъргани. Плодовете могат да се използват варени или печени; кисели, желе, мусове. Настъргани сухи плодове, млечен кисел, мед, захар, конфитюри, желета, целувки.

- непозволени: киселите и богати на целулоза плодове, шоколад, сладолед, кремове.

11. Сосове и подправки

- позволени: бульон от плодове, зеленчуци и от зърнени култури; млечен бульон със заквасена сметана. Брашното да не се запича.

- непозволени: подправки

12. Напитки

- чай с лимон, мляко, не силно кафе с мляко, сладки сокове от плодове (включително горски), шипкова отвара

- не са позволени: какао, черно кафе, студени и газирани напитки

13. Мазнини

- позволени: масло, но в ограничено количество (чисто масло – 20-30 грама на ден); ако нямате някаква непоносимост, може да използвате в ястията пресни рафинирани растителни масла.

- не се позволяват никакви други мазнини

Примерно меню за диета 5а:

Първа закуска: парено суфле от извара, пюре от варен ориз с мляко, чай

Втора закуска: печена ябълка със захар

Обяд: ечемичена вегетарианска супа под формата на пюре, парени кюфтета от месо с пюре от моркови, кисел

Следобедна закуска: шипкова отвара

Вечеря: парени кюфтенца от риба с картофено пюре, пудинг от грис със сладък сос, чай.

През нощта: кефир (млечнокисел продукт).

4.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниДиетиЛюбопитноКлинични пътекиМедицински изследванияХрани и ястияАлтернативна медицинаБотаникаЛеченияЗдравни проблемиСнимкиНаучни публикацииОрганизацииИсторияНормативни актовеЗаведенияХранене при...РецептиТестовеСъставки