Диета № 5а - при хепатити, холецистит, цироза и др.
Диета 5а е предназначена за приложение при остър хепатит, холецистит, обостряне на хроничен хепатит, жлъчно-каменна болест, цироза на черния дроб и при други болести, които са в съответствие с диетата.
Цел на диета № 5а:
Целта на тази диета е да щади максимално засегнатите органи и да осигури пълноценно хранене в условията на изразени нарушения на функциите на черния дроб и жлъчните пътища във връзка с възпалителните и дегенеративно-дистрофични процеси в чернодробните клетки и жлъчните органи. Нормализира се работата на черния дроб и отделителните органи, също помага на органите, които участват най-често в патологичния процес (стомах, дванадесетопръстник, задстомашна жлеза, черва).
Обща характеристика на диетата:
Физиологически, диетата е пълноценна, с намалено съдържание на мазнини и готварска сол, с химически и механични дразнители на лигавицата и рецепторната система на стомашно-чревния тракт; с изключение на продукти и ястия, засилващи процесите на гниене и ферментация в червата; също стимулатори за отделянето на жлъчката, секрецията на стомаха, задстомашната жлеза, вещества, дразнещи черния дроб (екстракти, органични киселини, продукти, богати на етерични масла, холестерол, пурини, печени ястия, съдържащи продукти, чиито мазнини не се разграждат напълно. Всички ястия се варят или се обработват на пара. Позволяват се някои печени храни без грапава кора.
Ястията, обикновено, се предлагат във вид на пюре – супите са пасирани или зеленчуците са нарязани много ситно, а зърнените култури са добре сварени.
Храна се приема 5-6 пъти дневно на малки порции.
Химичен състав и енергийна стойност на диета 5а
Химичен състав: протеини - 80 г. (60 % животни), мазнини - 70-75 г. (20-25 % растителни), въглехидрати - 350 г. (80-90 г захар), готварска сол - 8 г, свободна течност - 2-2,5 л. Калоричност - 2400 ккал.
Препоръчителни и неподходящи продукти за диета 5а:
1. Хляб и хлебни изделия
- подходящи: пшеничен хляб, приготвен от първокласно брашно, изсушен или да не е пресен.
- неподходящи: пресен и ръжен хлябове, маслено и бутер теста.
2. Супи
- подходящи: вегетариански с пасирани зеленчуци, крем-супи, пюрета, млечни супи със съдържание на вода. Позволени са супи от добре сварени зърнени култури, ситно настъргани картофи, моркови, тиква, подправени с масло, сметана, печено брашно.
- не се препоръчват: месни, рибни и гъбени бульони, и бульони от бобови култури
3. Месо и птици
- подходящи: крехки и нетлъсти меса – говеждо, заешко, пилешко, пуешко. От месото им се отделят сухожилията, а от пилешкото – и кожата. Позволени са варени кюфтета (суфле, кюфтенца, пюре и др.).
- не се препоръчват: тлъсти меса, патешко, гъше; пържени, задушени и малотрайни месни продукти; черен дроб, бъбреци, мозък, колбаси, консерви, пушени меса.
4. Риба
- позволено: само нетлъстите видове, варена или парена риба
- забранено: тлъста, солена, задушена риба, консерви, хайвер
5. Млечни продукти
- подходящи: мляко (при колит – само в храните), кисело – млечни продукти. Не кисела прясна полуобезмаслена или обезмаслена извара и продукти от нея (суфле, пудинги и др.) настъргани или приготвени на пара.
- неподходящи: сметана, каймак; пълномаслена и с повишена киселинност извара, солено и с остър вкус сирене.
6. Яйца
- подходящи: запечени омлети (само белтък). В ястията се позволява само по половин или, най-много, 1 жълтък на ден.
- неподходящи: други ястия от и с яйца
7. Зърнени храни
- позволени: каша от мляко, вода и: грис, ориз, пюре от елда, овесено, оризово брашна и брашно от гречка. Суфле от грис или ориз, варени макаронени изделия (фиде и др.).
- не се позволяват: бобови култури, просо, ронливи каши
8. Зеленчуци
- позволени: картофи, моркови, цвекло, цветно зеле – настъргани или варени (пюре, суфле и др.). Тиквичките и тиквата се варят на парчета.
- не се позволяват: гъби, бобови, солени, кисели, мариновани зеленчуци, зеле, ряпа, репички, киселец, чесън, лук
9. Предястия:
Забранени са
10. Плодове, десерти и сладкиши
- позволени: узрели, меки и сладки плодове и горски плодове – сурови и настъргани. Плодовете могат да се използват варени или печени; кисели, желе, мусове. Настъргани сухи плодове, млечен кисел, мед, захар, конфитюри, желета, целувки.
- непозволени: киселите и богати на целулоза плодове, шоколад, сладолед, кремове.
11. Сосове и подправки
- позволени: бульон от плодове, зеленчуци и от зърнени култури; млечен бульон със заквасена сметана. Брашното да не се запича.
- непозволени: подправки
12. Напитки
- чай с лимон, мляко, не силно кафе с мляко, сладки сокове от плодове (включително горски), шипкова отвара
- не са позволени: какао, черно кафе, студени и газирани напитки
13. Мазнини
- позволени: масло, но в ограничено количество (чисто масло – 20-30 грама на ден); ако нямате някаква непоносимост, може да използвате в ястията пресни рафинирани растителни масла.
- не се позволяват никакви други мазнини
Примерно меню за диета 5а:
- Първа закуска: парено суфле от извара, пюре от варен ориз с мляко, чай
- Втора закуска: печена ябълка със захар
- Обяд: ечемичена вегетарианска супа под формата на пюре, парени кюфтета от месо с пюре от моркови, кисел
- Следобедна закуска: шипкова отвара
- Вечеря: парени кюфтенца от риба с картофено пюре, пудинг от грис със сладък сос, чай.
Продукти свързани с ДИЕТАТА
ЛИВЪРКЕЪР таблетки * 60 ХЕЛТ ЕЙД
БИОДОКТОР ХЕПАТО - ЗА ЧЕРНОДРОБНА СИСТЕМА солуцио 50 мл
НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
ХЕПАТЕРА капсули * 30
ХЕПАТОСТИМ таблетки * 120 ТОШКОВ
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БОСИЛЕК 10 мл
ДИЕТАТА е свързана към
- Лечебни диети
- Домашни средства за лечение при възпаление на жлъчния мехур
- Диета № 5 - при остри хепатити и холецистити
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Компютърна томография (КТ) на корем
- Хепатит
- Алтернативно лечение на асцит
- Гама-глутамилтранспептидаза (ГГТ, ГГТП)
- Рентгеново изследване (рентгенография) на корем
- Aланин аминотрансфераза (АЛАТ, ALAT)
- Билкова терапия на жлъчна дискинезия или прегъване на жлъчния мехур
Коментари към Диета № 5а - при хепатити, холецистит, цироза и др.