Паста от дюля (сладко на калъп)
Необходими продукти:
- 2 - 3 дюли
- 1/2 лимон - сокът
- 1 1/2 чаена чаша захар
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Обелете и почистете дюлята от семената.
Нарежете на едри кубчета и поставете в тенджера. Покрийте с вода и добавете лимоновия сок. Варете, докато плодът омекне напълно.
Прецедете и охладете за 5 минути. Смелете плодовете с кухненски робот или пасатор.
Към кашата от дюля добавете захарта и солта.
Сложете в тенджера или тиган с дебело дъно и поставете на котлона. Гответе на средна температура, като внимавате сладкото да не завира. Бъркайте от непрекъснато, за да предотвратите загарянето, докато сладкото започне да остава заедно и да образува топка. Плодът през това време ще промени цвета си до ярко оранжево-червен.
Изсипете пастата от дюля в подмазнена тавичка, разстелете и оставете да се охлади.
Нарежете, когато се втвърди и съхранявайте в хладилник за до 2-3 седмици.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Коментари към Паста от дюля (сладко на калъп)