Кекс от шоколадово тесто с шоколадова глазура
Необходими продукти:
2 чаени чаши захар
100 грама масло
120 грама черен шоколад
2 чаени чаши брашно
2 чаени лъжици сода
1 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена лъжица сол
1 чаена чаша прясно мляко
1 чаена лъжица ябълков оцет
2 яйца
1 чаена лъжица ванилия
100 грама шоколадова глазура
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190 градуса.
Смесете в тенджера захарта с шоколада, прибавете маслото и 1 чаена чаша вода. Поставете съда на среден огън и затоплете сместа, докато стане еднородна, след което оставете да се охлажда.
Изсипете в купа брашното, прибавете към него содата, бакпулвера и солта. В отделен съд налейте млякото и оцета.
Подмажете форма за кекс с масло и поръсете с малко брашно (или използвайте силиконова).
Когато шоколадовата маса се охлади малко, към нея прибавете млякото и яйцата. Започнете да добавяте сухата смес постепенно на части, като разбърквате старателно след изсипването на всяка (не бъркайте прекалено дълго).
Накрая сложете ванилията и изсипете полученото тесто в подготвената форма.
Изпечете в загрятата фурна в продължение на 30-35 минути (готовността проверете с помощта на клечка за зъби).
Нека кекса да почива 10 минути във формата и тогава извадете. Оставете го се охлади напълно и покрийте с шоколадовата глазура, която сте приготвили според инструкциите, посочени върху опаковката.
Украсете по желание и поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Млечен кокосов кекс
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
- Бърз кекс с мак, орехи и стафиди
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Портокалов кекс с шоколадови парченца
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
Коментари към Кекс от шоколадово тесто с шоколадова глазура