Начало Хранене Рецепти Десерти Баклави и сиропирани сладкиши Безглутенов кекс с боровинки и лимон

Безглутенов кекс с боровинки и лимон

Безглутенов кекс с боровинки и лимон - изображение

Необходими продукти:


За блата:

  • 170 грама безсолно масло
  • 2/3 чаена чаша (150 грама) захар
  • 1 супена лъжица лимонова кора, фино настъргана
  • 2 големи яйца
  • 1 1/3 чаени чаши самонабухващо безглутеново брашно
  • 2/3 чаени чаши пълномаслено кисело мляко
  • 125 грама свежи боровинки (може замразени)

 

За сиропа:

  • 2 супени лъжици лимонова кора
  • 1/4 чаена чаша лимонов сок
  • 1/2 чаена чаша захар
  • 2/3 чаени чаши вода


Начин на приготвяне:


Използвайте електрически миксер, за да разбиете маслото заедно със захарта и лимоновата кора. Бъркайте, докато станат на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като всяко следващо слагате, след като предишното е добре усвоено от сместа. Добавете киселото мляко, постепенно брашното, а накрая боровинките.

Изсипете в подходяща форма, която предварително сте намазнили и набрашнили.

Печете на 180 градуса за около 40-45 минути, или докато при проверка с клечка, тя излиза напълно суха. Оставете за 10 минути да почине, преди да обърнете готовия кекс.

Докато сладкишът се охлажда, направете сиропа. В касерола сложете водата, захарта, лимоновия сок и кората. В началото включете котлона на ниска температура и бъркайте, за да се разтвори захарта, след това увеличете на средна степен и изчакайте да кипне. Варете 5 минути, за да се сгъсти сиропът.

Сложете сладкиша в подходяща чиния и внимателно го залейте с горещия сироп.

 

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съвети