Безглутенов кекс с боровинки и лимон

Необходими продукти:
За блата:
- 170 грама безсолно масло
- 2/3 чаена чаша (150 грама) захар
- 1 супена лъжица лимонова кора, фино настъргана
- 2 големи яйца
- 1 1/3 чаени чаши самонабухващо безглутеново брашно
- 2/3 чаени чаши пълномаслено кисело мляко
- 125 грама свежи боровинки (може замразени)
За сиропа:
- 2 супени лъжици лимонова кора
- 1/4 чаена чаша лимонов сок
- 1/2 чаена чаша захар
- 2/3 чаени чаши вода
Начин на приготвяне:
Използвайте електрически миксер, за да разбиете маслото заедно със захарта и лимоновата кора. Бъркайте, докато станат на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като всяко следващо слагате, след като предишното е добре усвоено от сместа. Добавете киселото мляко, постепенно брашното, а накрая боровинките.
Изсипете в подходяща форма, която предварително сте намазнили и набрашнили.
Печете на 180 градуса за около 40-45 минути, или докато при проверка с клечка, тя излиза напълно суха. Оставете за 10 минути да почине, преди да обърнете готовия кекс.
Докато сладкишът се охлажда, направете сиропа. В касерола сложете водата, захарта, лимоновия сок и кората. В началото включете котлона на ниска температура и бъркайте, за да се разтвори захарта, след това увеличете на средна степен и изчакайте да кипне. Варете 5 минути, за да се сгъсти сиропът.
Сложете сладкиша в подходяща чиния и внимателно го залейте с горещия сироп.
По статията работи: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Ягодово руло
- Сиропиран орехов сладкиш с коняк, канела и портокалова кора
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Бърз кекс с мак, орехи и стафиди
- Мини кексчета с фурми
- Шоколадов сладкиш с лешници
- Кекс с червено цвекло и семена
- Златен кейк
- Сладкиш с ябълки и стафиди
Коментари към Безглутенов кекс с боровинки и лимон