Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
Необходими продукти:
1 прясна или кисела зелка
1 чаена чаша ориз
1 килограм свинска кайма
2 супени лъжици олио
300 грама гъби
1 глава лук
сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете ориза в продължение на 15 минути, след което отцедете с помощта на гевгир.
Сгорещете олиото в тиган и в него изпържете нарязаните гъби и лук.
Към каймата прибавете ориза, лука и гъбите, сложете сол и смлян черен пипер на вкус.
Върху всеки зелев лист сложете по 2 супени лъжици от плънката и оформете сарми.
Зелето може да бъде и прясно, и кисело. Ако използвате прясно, отрежете основата на кочана, а останалата част от зелката сварете, докато листата започнат да се отделят.
Сармите подредете в огнеупорен съд, налейте половин чаша вода, сложете мъничко масло и затворете с капак. Поставете във фурната за около час (може да приготвите и на котлона).
За да се получат още по-вкусни сарми, може да разтворите кубче бульон по избор в половин чаша топла вода, която налейте в съда, преди да оставите ястието да се задушава.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Консервирани лозови листа (за сарми)
- Лахмаджун/ламаджо (арабска пица) с агнешка кайма
- Яйчена запеканка с лук и кайма
- Пилешки терин със зеленчуци
- Макарони с кайма и кашкавал
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Хрупкави кошнички от кори за баница с месна плънка
- Мусака с кайма, ориз и лозови листа
- Бял ориз с кайма и грах
- Зелеви сарми в гювеч с пушен бекон, ребра и кайма
Коментари към Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби