E629 - Калциев гуанилат (Calcium guanylate)
Характеристика на калциев гуанилат
Калциевият гуанилат обикновено представлява безцветни или бели кристали, може да има структура на бял кристален прах. Веществото няма определен мирис, вкусът е характерен специфичен. Добавката напълно се разтваря във вода, има средна степен на разтворимост в етанол, а в етер е неразтворима. Е 629 се съдържа в тъканите на животни и риби (предимно морски), в гъби. Получава се при ферментация на глюкоза.
Употреба на калциев гуанилат
В хранително-вкусовата промишленост калциевият гуанилат се използва изключително рядко. Обикновено за подсилване вкуса и аромата на продуктите се употребяват натриев инозинат и натриев гуанилат. Добавката Е 629 може да се срещне в някои подправки, месни продукти и колбаси, полуготови супи и макаронени изделия, полуфабрикати, месни и рибени консерви.
Въздействие върху човека
Е 629 може да има неблагоприятни странични ефекти. Хората, страдащи от бронхиална астма, трябва да бъдат внимателни, защото калциевият гуанилат често провокира пристъпи. Също така: предизвиква силни алергични реакции, води до дехидратация на организма, влошава състоянието на болни от подагра и ревматизъм. Веществото не трябва да се използва в детски храни, да не се приема от бременни и кърмещи жени. Някои страни (Нова Зеландия и Австралия, например) се отказват от употребата на добавката, заради възможните неблагоприятни последици. Не се посочва максимално дневно количество, безопасно за човешкото здраве.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Усилващи вкус и аромат
- Домашни и натурални средства срещу остеопороза
- Калциеви антагонисти
- Изследване на калций (Ca) в кръвта
- E282 Калциев пропионат
- Изследване на електролити
- Терапия с блокери на калциевите канали
- Регулация на калциево-фосфатната обмяна
- Изследване на паратхормон (ПТХ, PTH)
- Хранителни добавки при менопауза
- E170 Калциев карбонат
Коментари към E629 - Калциев гуанилат (Calcium guanylate)