E352 - Калциеви малати (Calcium malates)
Характеристика
Хранителната добавка Е 352 се използва като регулатор на киселинността и представлява бял кристален прах, без мирис. Естествени източници са плодовете на офиката, малините, ябълките. В тези продукти се съдържа ябълчена киселина, която е един от най-важните междинни продукти, подпомагащи обмяната на веществата в клетките на всички живи организми. Калциевият малат се получава от амоняк и DL-ябълчена киселина. Примеси: фумарати, малеинова киселина.
Употреба
Практически, добавката не се употребява никъде, но теоретично може да се използва като заместител на цитратите. Калциевите малати са разрешени за добавяне като киселинен регулатор в сладка, плодови консерви, цитрусови мармалади и желе, за поддържане на рН 2,8-3,5.
Въздействие върху човека
Не е определена максимално допустима дневна доза от калциевите малати, но не се препоръчва за употреба в бебешката храна. Няма сигурна информация относно въздействието на Е 352 върху човешкото здраве, тъй като не е преминала необходимите тестове и изследвания.
Коментари към E352 - Калциеви малати (Calcium malates)