E351 - Калиев малат (Potassium malate)
Характеристика
Е 351 представлява бял прах с кристална структура, без определен мирис. При нормални условия се разтваря добре във вода с ниска температура, а в етанол е неразтворим. В природата се среща в плодовете на офиката, ябълките, малините (съдържат ябълчена киселина). Добавката е много важен междинен продукт, който участва в обмяната на веществата на клетките при всички живи организми. Калиевият малат за промишлени цели се получава от DL-ябълчена киселина. Примеси: малеинова киселина, фумарати.
Употреба
Регулаторите на киселинността се използват в хранително-вкусовата промишленост, основно, за да предпазят продуктите от гранясване, окисляване и промяна на цветовете. Обикновено се прибавят в маслените и мастните емулсии (в частност майонеза). Е 351 се среща в сладка, плодови консерви, желета, цитрусови мармалади. Добавката се употребява рядко в храните. На теория може да се прилага в качеството си на заместител на цитрати.
Въздействие върху човека
Въпреки че резултатите от проведени изследвания не показват очевидна опасност за човешкия организъм, калиевият малат не се препоръчва за използване при приготвянето на бебешка храна.
Хранителната добавка Е 351 е забранена в някои страни, защото не е преминала необходимите тестове. В страните от ЕС намира приложение в хранително-вкусовата промишленост. Не се посочва максимално допустима безопасна дневна доза за човека.
Коментари към E351 - Калиев малат (Potassium malate)