Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Царевични мъфини с праскови и прошуто

Царевични мъфини с праскови и прошуто

от 18 яну 2019г., обновено на 19 авг 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Царевични мъфини с праскови и прошуто - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Мъфините все по-често присъстват на трапезата ни, а вариантите за тяхното приготвяне са безброй. Сладки или солени е въпрос на лични предпочитания, а понякога решението зависи и от наличностите в хладилника. Спряхме се на рецепта с плодове, защото добавяйки такива, кексчетата придобиват приятен аромат, сочна текстура и неописуемо апетитен вид. В разгара на лятото, когато е сезонът на прасковите, ви предлагаме да се възползвате от ползите им за здравето и от богатия им хранителен състав под формата на пухкав десерт. В комбинация с прошуто и чаша охладено вино настройте сетивата си за приятна почивка и наслада. Прасковите в комбинация с царевично брашно са чудесен здравословен вариант на традиционните кексчета. Ако използвате кафява захар, ще получите мъфини с приятен карамелен вкус и сочна текстура. Приготвянето на царевичните кексчета е лесно и бързо и си заслужава да отделите от времето си.

Необходими продукти за приготвянето на царевични мъфини с праскови и прошуто:

  • 1 чаена чаша царевично брашно
  • 2/3 чаена чаша бяло пшенично брашно
  • 3 супени лъжици захар (или кафява захар)
  • 2 1/2 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 3/4 чаена чаша нискомаслена неподсладена сметана
  • 2 яйца
  • 1/4 чаена чаша разтопено и охладено масло
  • 1 чаена чаша свежи или замразени праскови, нарязани
  • 130 грама тънко нарязано прошуто (по желание)

Начин на приготвяне на царевичните мъфини с праскови и прошуто:

Намажете с масло форма за мъфини с 12 гнезда. Може да използвате готварски спрей и/или кошнички за мъфини.

Смесете царевичното и пшеничното брашна, захарта, бакпулвера и солта. Разбъркайте и оставете сухата смес настрана.

Разбийте яйцата, сметаната и маслото. Добавете нарязаните на ситно праскови и прошуто, след което излейте сместа при брашната. Разбъркайте и разпределете тестото във формите за мъфини.

Печете 15 минути, докато краищата станат златисти.

Оставете кексчетата да се охладят напълно, преди да ги извадите от формата.

Сервирайте с плодово сладко и напитка по желание или декорирайте по ваш вкус.

Да ви е сладко!

Съвети за приготвянето и съхранението на кексчетата с праскови и прошуто:

Декорирайте кексчетата с бита сметана, пресни горски плодове, резени цитруси и свежи цветчета за красива визия.

  • Декорирайте кексчетата с бита сметана, пресни горски плодове, резени цитруси и свежи цветчета за красива визия.
  • Ако не разполагате с царевично брашно или не го харесвате, използвайте обикновено бяло пшенично брашно или смес от бяло с пълнозърнесто в съотношение 1:1.
  • В случай че искате да приготвите сладки плодови кексчета, за да зарадвате вашите близки за специален повод, а не ви допада идеята да използвате прошуто, просто го премахнете от рецептата.
  • Пригответе десерта със сезонни плодове. Това може да са ябълки, круши, нектарини, малки горски плодове или комбинация от тях.
  • Ако обичате шоколад, за което всъщност дори не се съмняваме, използвайте шоколадов чипс или натрошете парченца шоколад в сместа за мъфините. За хрупкава текстура и ядков аромат може да добавите ядки. Сервирайте с течен шоколад, течен пчелен мед или друг любим подсладител.
  • Замразете кексчетата до 3 месеца в торба с цип, а на стайна температура съхранявайте покрити. Ако сте замразили кексчетата, извадете ги да се отпуснат на стайна температура, след което увийте във фолио и затоплете във фурната за 15 минути на 150 градуса, преди да ги консумирате.

Интересни факти за прошутото

Интересни факти за прошутото.

  • Прошутото се консумира сурово, затова е известно като прошуто крудо. То се приготвя от бедрата или задните крака (бута) на дивата свиня или прасето. Най-скъпото и известно прошуто се произвежда в северната и централната част на Италия (Парма и Сан Даниеле).
  • Прошутото може да се използва като гарнитура за пица. С него може да обвиете пържола или телешко месо и така да го изпечете. Добавя се към зеленчукови и плодови салати, като им придава характерен вкус. Пригответе с него разнообразие от нетрадиционни десерти.
  • Може да сервирате прошутото с пресни смокини или сладък пъпеш, за да поднесете по-изискано предястие на гостите си.
  • Според размера на бута приготвянето на прошутото може да отнеме между 9 месеца и 2 години.
Източник:

bhg.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
  • Кето мъфини с кокосово брашно и шоколад Кето мъфини с кокосово брашно и шоколад
  • Мъфини с боровинки и рикота Мъфини с боровинки и рикота
  • Картофени мъфини с бекон и кашкавал Картофени мъфини с бекон и кашкавал
5.0/5 1 оценка

Коментари към Царевични мъфини с праскови и прошуто

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Царевични мъфини с праскови и прошуто
    www.framar.bg 
    на 06 July 2025 в 19:48
    Коментирайте "Царевични мъфини с праскови и прошуто"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
  • Кето мъфини с кокосово брашно и шоколад
  • Мъфини с боровинки и рикота
  • Кексчета с боровинки, котидж сирене и лимон
  • Картофени мъфини с бекон и кашкавал
  • Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
  • Английски мъфини
  • Кексчета с кашкавал, бекон и чесън
  • Бутер кошнички с плънка от пилешко, гъби, лук и кашкавал
  • Мъфини с моркови, тиквички и канела
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2111 дни, 4 часа и 2 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 2224 дни, 8 часа и 12 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 2 дни, 7 часа и 49 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 9 дни, 3 часа и 59 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 10 дни, 20 часа и 40 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 23 дни, 3 часа и 32 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛЮКСЕОЛ МАСКА КЕРАТИН 200мл 337871

ЛЮКСЕОЛ МАСКА УКРЕПВАЩА 200мл 335570

ЛЮКСЕОЛ МАСКА П/В КОСОПАД 200мл 337222

КСИЛОМЕТАЗОЛИН капки за нос, разтвор 0.1 % 10 мл

СИНГУЛАР таблетки за дъвчене 4 мг * 28

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:12:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:11:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: Нина Пламенова Димитрова от 04 юли 2025г. в 15:30:22

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 14:11:26

ТРИТИКО таблетки с удължено освобождаване 75 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 12:06:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival