Крингъл - датски сладкиш с канела и ядки

Крингъл не е много известен сладкиш, но произход датира от 13 век в Дания. Думата крингъл (kringle) произхожда от старата норвежка дума "Kringla", която означава кръг. Този сладкиш е обявен за официална храна на Уисконсин. Тяхната версия е от многолистно тесто, за чиято направа са необходими три дена. Но за изпълнението на тази рецепта няма да се нуждаете от толкова много време. Пълнежът е маслена комбинация от пекани и канела.
Необходими продукти:
за тестото:
- 2 чаени чаши брашно
- 4 супени лъжици захар
- 2 чаени лъжици суха мая
- 1 чаена лъжица смлян кардамон
- 6 супени лъжици масло
- 1 голямо яйце
- 5 супени лъжици леко затоплено прясно мляко
- 1 яйце за намазване
за плънката:
- 6 супени лъжици размекнато масло
- 5 супени лъжици нарязани на ситно ядки пекан (може да сложите орехи или други ядки по избор)
- 5 супени лъжици захар
- 2 чаени лъжици канела
за глазурата:
- 3/4 чаена чаша пудра захар
- 3-4 супени лъжици прясно мляко
Начин на приготвяне:
Най-напред в голяма купа смесете брашното, захарта, маята и кардамона. Направете кладенец в центъра.
Разтопете маслото (то не бива да е горещо, а леко топло) и го добавете в центъра, там сложете и яйцето. Разбъркайте с шпатула или дървена лъжица. Постепенно добавяйте прясното мляко, за да се получи тесто (възможно е да не е добходимо цялото количество мляко). Когато оформите топка прехвърлете тестото в намазнена купа, завъртете го и покрийте купата с фолио. Оставете за 2-3 часа да втаса на топло.
Междувременно пригответе пълнежа. В голяма купа сложете мекото масло, орехите, захарта и канелата.
Пригответе голяма тава, която застелете с хартия за печене и намазнете.
Върху набрашнена повърхност разточететестото на дълга ивица широка около 10-12 сантиметра и дълга около 70см.
Сложете плънката в центъра по цялата дължина и покрийте с краищата. Получава се дълга тънка лента.
Прехвтрете внимателно в приготвената тава и оформете на кръг, като застъпите добре краищата. Покрийте с фолио и оставете да втаса за 30 минути.
През това време може да загреете фурната на 200 градуса.
Непосредствено преди да сложите десерта във фурната, намажете с разбито яйце и поръсете със захар. Печете 20 минути, докато придобие приятен златист загар.
Изчакайте преди да намажете с глазурата. За нейното приготвяне е необходимо единствено да смесите захарта и млякото, след което полейте сладкиша равномерно. Вече може да сервирате, да ви е вкусно!
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЧАЙ ФИЛТЪР ФИТОЛЕК МАКС МЪЖ * 20 БЧК
ПРАНАРОМ СМЕС ЗА ДИФУЗОР (ДИФУЗЕР) МЕДИТАЦИЯ 30 мл
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ ЛИСТА НА КАНЕЛА 20 мл
ХЕРБАЛКАН УИНТЪРХЕРБ тинктура 50 мл
МАКЕДА БОТАНИКС КОМПЛЕКТ ЗА АРОМАТЕРАПИЯ GOOD VIBES SET
НЕИСС БОДИ ЕКСПЕРТ АНТИЦЕЛУЛИТЕН ГЕЛ 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Отслабване с мед и канела
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Полезни свойства на канелата
- Канелено дърво, Канела
- Канелено масло
- Сиропиран орехов сладкиш с коняк, канела и портокалова кора
- Направете си маска от мед и канела за изсветляване на косата
- Канелата оглави класацията на най-полезните съставки
- Лимонови понички
- Как да си отгледаме канелено дърво в домашни условия?
Коментари към Крингъл - датски сладкиш с канела и ядки