Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната

Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната

от 19 ное 2018г.
Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Подправките са това, което добавяте към храната, за да подобрите вкуса й. Те могат да бъдат сол, пипер, билки, подправки дори цитрусови плодове като лимонов сок. Както много други неща и тук може да направите грешка, която да развали храната.

Ето кои са шестте най-често допускани грешки и как да ги избегнете.

1. Не добавяте достатъчно сол

сол

"Илиада" е едно от най-древните произведения в Европейската литература, но се оказва и най-старата готварска книга в света. В нея се споменава как приятелят на Ахил Патрокъл поръсва със сол ребра от овце, кози и свинско, преди да ги изпече над въглищата. Почти 3000 години по-късно никой не е измислил по-добър начин за подправяне на печено месо.

Днес има много видове сол и затова е важно да опитвате ястията, когато добавяте подправката, а не очаквайте от само себе си да уцелите точното количество, защото различните видове сол са с различен концентрат на вкус.

Затова подправяйте смело, няма нищо по-лошо от безсолното ястие и дори да може да се добави, то е най-добре това да се случи по време на готвенето.

2. Не опитвате

Това е една от онези грешки, които лесно могат да се направят и в последствие да доведат до катастрофа.

Има някои случаи, в които ястието може да се поправи, но и други, в които то е неспасяемо. Затова добавяйте подправките по малко и опитвайте след известно време, след като те освободят вкуса си, особено що се отнася до солта - изчакайте кристалчетата да се стопят и след това опитайте, а не непосредствено след посоляване.

Ако рецептата изисква повече подправки, може да започнете с добавянето на половината от посоченото количество и да сложите останалите, след като опитате.

3. Използвате предварително смлян черен пипер

черен пипер

Черният пипер е една от най-важните подправки в кулинарията. Поради тази причина няма извинение да използвате предварително фабрично смлян пипер от магазина.

Купуването на мелница за пипер е добра инвестиция.

Има няколко причини този вид да е по-добре от купения. Подобни на всички сушени подправки, той също губи силата си скоро след като бъде използван. Така че прясно смляния пипер ще бъде много по-ароматен.

4. Добавяте сушените билки твърде късно

Понякога използването на сухи подправки е единствената възможност, но грешка би било да ги добавите в неправилното време.

Когато готвите със сухи билки, добавете ги в началото на готвенето. Добавете пресни билки в края, ако ползвате такива. Причината е, че пресните билки се нуждаят от по-малко готвене, за да освободят аромата си.

Изсушените от друга страна, отнемат малко повече време, за да се активират. А ако ги използвате в салатен дресинг, където няма никаква топлинна обработка, това може да отнеме и няколко часа, за да се освободят напълно вкусовете.

Затова най-правилният начин е да добавите сушените подправки в началото на готвенето, за да сте сигурни, че вкусовете им са напълно освободени.

подправки

5. Смлените ви подправки са много стари

Смлените подправки, които имате във вашия шкаф са смлени семена, кори или пъпки.

Най-добрият начин да гарантирате, че те са все още свежи е да си смелите сами. Трябва да приемете, че всички подправки са вече остарели, преди да ги купите.

Решението е да си купите евтина кафемелачка и сами да смилате подправките. Така те ще останат свежи по-дълго време, а ще смилате само това, което ви е необходимо.

6. Забравяте лимона

лимон

Лимоновият сок несъмнено е подправка, която става дума за добавяне на нещо специално към деликатния вкус на риби и морски продукти.

Същото важи и за зеленчуците: като общо правило, ако има ястие, с добавено масло, то ще обогатите вкуса, ако прибавите и малко лимонов сок.

Зеленчуци като броколи, цвекло, зелен боб, брюкселско зеле и гъби са особено подходящи за добавянето на лимон.

Лимонът също така е подходящ за пилешко месо, дали ще е в маринатата или разположен в кухината на пилето.

В сосове и супи също може да добавите малко от цитруса, дори и на места, където може да е неподходящо, като в доматен сос или картофи.

Ако в ястието ви изглежда, че липсва нещо, преди да добавите още сол, може да стиснете малко лимон.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Мексикански микс - тако подправка Мексикански микс - тако подправка
  • Приготвяне на креолски микс подправка каджун Приготвяне на креолски микс подправка каджун
  • Свеж микс от подправки за овкусяване на пуешко Свеж микс от подправки за овкусяване на пуешко
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СОЛ ХИМАЛАЯ ЕДРА 250 гр. ЗЕМЕЛА
1.60лв.

СОЛ ХИМАЛАЯ ЕДРА 250 гр. ЗЕМЕЛА

КОПРИВА НА ПРАХ 150 г ЗДРАВНИЦА
8.60лв.

КОПРИВА НА ПРАХ 150 г ЗДРАВНИЦА

АРОМАНДИСЕ КРИСТАЛИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА И ОРИЕНТАЛСКИ ПОДПРАВКИ 10 г
15.40лв.

АРОМАНДИСЕ КРИСТАЛИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА И ОРИЕНТАЛСКИ ПОДПРАВКИ 10 г

Нов
КОНОПЕНО СЕМЕ БЕЛЕНО 200 г ЗДРАВНИЦА
11.30лв.

КОНОПЕНО СЕМЕ БЕЛЕНО 200 г ЗДРАВНИЦА

ДЖИНДЖИФИЛ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
7.90лв.

ДЖИНДЖИФИЛ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

АРОМАНДИСЕ КРИСТАЛИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БОСИЛЕК 10 г
15.70лв.

АРОМАНДИСЕ КРИСТАЛИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БОСИЛЕК 10 г

Нов

Коментари към Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната
    www.framar.bg 
    на 16 June 2025 в 17:42
    Коментирайте "Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Калоферче
  • Посевна челебитка, Черен кимион
  • Чубрица - балканска
  • Карамфилово дърво, Карамфил подправка
  • Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
  • Лимонена трева
  • Как да заменим различните подправки
  • Ким
  • Фалопия
  • Копър
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 3 дни, 1 час и 26 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 12 дни, 20 часа и 2 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 3 дни, 8 часа и 27 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 7 дни, 44 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 8 дни, 9 мин.

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 10 дни, 5 часа и 33 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДЕТСКИ АПАРАТ ЗА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ HS-20C

ПАРАКИТО РЕПЕЛЕНТНА ГРИВНА ПРОТИВ КОМАРИ ЗА ВЪЗРАСТНИ + РЕПЕЛЕНТНИ ТАБЛЕТКИ * 2

ВИТАМИКС ВИТА МЕЧЕТА желирани * 60 ФОРТЕКС

МИША MAGIC CUSHION COVER LASTING ФОН ДЬО ТЕН №25 15 г

ФИКСОДЕНТ КЪМПЛИЙТ СТРОНГ ХОЛД ФРЕШ 70 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЦИПРАЛЕКС таблетки 10 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:07:17

ТАМИФЛУ капсули 75 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:06:38

НАЗОПАС капки за нос 0.25 мг / мл 10 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:05:34

БИЗОР таблетки 5 мг * 30 ЧАЙКАФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:03:48

РЕСПИВАКС таблетки 50 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:02:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival