Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната

Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната

от 19 ное 2018г.
Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Подправките са това, което добавяте към храната, за да подобрите вкуса й. Те могат да бъдат сол, пипер, билки, подправки дори цитрусови плодове като лимонов сок. Както много други неща и тук може да направите грешка, която да развали храната.

Ето кои са шестте най-често допускани грешки и как да ги избегнете.

1. Не добавяте достатъчно сол

сол

"Илиада" е едно от най-древните произведения в Европейската литература, но се оказва и най-старата готварска книга в света. В нея се споменава как приятелят на Ахил Патрокъл поръсва със сол ребра от овце, кози и свинско, преди да ги изпече над въглищата. Почти 3000 години по-късно никой не е измислил по-добър начин за подправяне на печено месо.

Днес има много видове сол и затова е важно да опитвате ястията, когато добавяте подправката, а не очаквайте от само себе си да уцелите точното количество, защото различните видове сол са с различен концентрат на вкус.

Затова подправяйте смело, няма нищо по-лошо от безсолното ястие и дори да може да се добави, то е най-добре това да се случи по време на готвенето.

2. Не опитвате

Това е една от онези грешки, които лесно могат да се направят и в последствие да доведат до катастрофа.

Има някои случаи, в които ястието може да се поправи, но и други, в които то е неспасяемо. Затова добавяйте подправките по малко и опитвайте след известно време, след като те освободят вкуса си, особено що се отнася до солта - изчакайте кристалчетата да се стопят и след това опитайте, а не непосредствено след посоляване.

Ако рецептата изисква повече подправки, може да започнете с добавянето на половината от посоченото количество и да сложите останалите, след като опитате.

3. Използвате предварително смлян черен пипер

черен пипер

Черният пипер е една от най-важните подправки в кулинарията. Поради тази причина няма извинение да използвате предварително фабрично смлян пипер от магазина.

Купуването на мелница за пипер е добра инвестиция.

Има няколко причини този вид да е по-добре от купения. Подобни на всички сушени подправки, той също губи силата си скоро след като бъде използван. Така че прясно смляния пипер ще бъде много по-ароматен.

4. Добавяте сушените билки твърде късно

Понякога използването на сухи подправки е единствената възможност, но грешка би било да ги добавите в неправилното време.

Когато готвите със сухи билки, добавете ги в началото на готвенето. Добавете пресни билки в края, ако ползвате такива. Причината е, че пресните билки се нуждаят от по-малко готвене, за да освободят аромата си.

Изсушените от друга страна, отнемат малко повече време, за да се активират. А ако ги използвате в салатен дресинг, където няма никаква топлинна обработка, това може да отнеме и няколко часа, за да се освободят напълно вкусовете.

Затова най-правилният начин е да добавите сушените подправки в началото на готвенето, за да сте сигурни, че вкусовете им са напълно освободени.

подправки

5. Смлените ви подправки са много стари

Смлените подправки, които имате във вашия шкаф са смлени семена, кори или пъпки.

Най-добрият начин да гарантирате, че те са все още свежи е да си смелите сами. Трябва да приемете, че всички подправки са вече остарели, преди да ги купите.

Решението е да си купите евтина кафемелачка и сами да смилате подправките. Така те ще останат свежи по-дълго време, а ще смилате само това, което ви е необходимо.

6. Забравяте лимона

лимон

Лимоновият сок несъмнено е подправка, която става дума за добавяне на нещо специално към деликатния вкус на риби и морски продукти.

Същото важи и за зеленчуците: като общо правило, ако има ястие, с добавено масло, то ще обогатите вкуса, ако прибавите и малко лимонов сок.

Зеленчуци като броколи, цвекло, зелен боб, брюкселско зеле и гъби са особено подходящи за добавянето на лимон.

Лимонът също така е подходящ за пилешко месо, дали ще е в маринатата или разположен в кухината на пилето.

В сосове и супи също може да добавите малко от цитруса, дори и на места, където може да е неподходящо, като в доматен сос или картофи.

Ако в ястието ви изглежда, че липсва нещо, преди да добавите още сол, може да стиснете малко лимон.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Домашна италианска подправка Домашна италианска подправка
  • Приготвяне на креолски микс подправка каджун Приготвяне на креолски микс подправка каджун
  • Домашна целинова сол Домашна целинова сол
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ТИКВЕНО МАСЛО 250 мл БАЛЧО
11.20лв. / 5.73 €

ТИКВЕНО МАСЛО 250 мл БАЛЧО

БИОХЕРБА КУРКУМА прах 35 г
2.84лв. / 1.45 €

БИОХЕРБА КУРКУМА прах 35 г

ДАРОВИТА ХИМАЛАЙСКА СОЛ - ЕДРИ КРИСТАЛИ 1 кг
5.70лв. / 2.91 €

ДАРОВИТА ХИМАЛАЙСКА СОЛ - ЕДРИ КРИСТАЛИ 1 кг

ДЖИНДЖИФИЛ НА ПРАХ 50 г ЗДРАВНИЦА
4.60лв. / 2.35 €

ДЖИНДЖИФИЛ НА ПРАХ 50 г ЗДРАВНИЦА

ХИП ПЮРЕ ФИНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ПУЕШКО МЕСО 220 г
6.10лв. / 3.12 €

ХИП ПЮРЕ ФИНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ПУЕШКО МЕСО 220 г

КРЪГЛА МЕЛНИЧКА С ХИМАЛАЙСКА СОЛ 100 гр.
21.60лв. / 11.04 €

КРЪГЛА МЕЛНИЧКА С ХИМАЛАЙСКА СОЛ 100 гр.

Коментари към Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната
    www.framar.bg 
    на 18 October 2025 в 17:23
    Коментирайте "Какви са най-често допусканите грешки при подправяне на храната"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Калоферче
  • Карамфилово дърво, Карамфил подправка
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Киселица, Дива ябълка
  • Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
  • Посевна челебитка, Черен кимион
  • Чубрица - балканска
  • Домашна италианска подправка
  • Индийско орехче, Мускатово орехче
  • Как да заменим различните подправки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Транзиторен синовитТранзиторен синовит

Транзиторен синовит

от 18 окт 2025г.Прочети повече
Синдром на спящата красавицаСиндром на спящата красавица

Синдром на спящата красавица

от 17 окт 2025г.Прочети повече
Хиляди британци съдят Johnson & Johnson заради азбест в бебешка пудраХиляди британци съдят Johnson & Johnson заради азбест в бебешка пудра

Хиляди британци съдят Johnson & Johnson заради азбест в бебешка пудра

от 17 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Олайф - хранителни добавки и козметика от Италия

преди 1 дни, 2 часа и 20 мин.

Истини и митове за лъчелечението - говорят специалистите на КОЦ – Пловдив

преди 3 дни, 8 часа и 52 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НУРОФЕН ЕКСПРЕС ФОРТЕ капсули 400 мг * 30

БИОХЕРБА ЧАЙ ФИЛТЪР МАТОЧИНА * 20

ПЮРОЛИГО ТИРОИД КОМПЛЕКС йонизиран разтвор 500 мл

ОСТРОВИТ МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ прах 200 г НЕОВКУСЕН

НУТРИМ ПРО ГОЛД 90 КЛАСИК 1000 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХЕКЛА ЛАВА D30 пилули 10 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 16:03:27

МАГНЕЗИЙ НАТУРАЛЕН МОРСКИ капсули * 30 ARO LIFE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 16:02:49

МАГНЕЗИЙ НАТУРАЛЕН МОРСКИ капсули * 30 ARO LIFE

Коментар на: Петко Иванов от 17 окт 2025г. в 14:33:16

ТРИБУТИН таблетки 300 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 14:32:19

ЦЕРЕБРОЛИЗИН инжекционен/инфузионен разтвор 10 мл * 5

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 14:17:49
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival