Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания

Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания

от 06 юли 2017г., обновено на 05 ное 2024г.
Редактор: Редакционен екип на Фрамар.бг
Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Спелтата (Triticum spelta) е отглеждана още от дълбока древност и се счита за основен вид пшеница, от която произхождат всички останали. Съдържа над два пъти повече витамини, белтъчини и цинк. Характерното за този сорт култура е, че има ядков вкус. В Европа спелта се отглежда над 300 години.
В България е позната още като динкел, лесно усвоим и натурален продукт, съчетал много ползи за човешкото здраве.

Хранителен състав на спелтата

Спелтата съдържа ниацин, микроелементи, фибри, магнезий, желязо, фосфор, бета-каротин, мед, селен и витамини от B групата.

Хранителен състав в 194 г (една чаша) сготвена спелта

калории  246
протеини  10,7 г
мазнини  1,7 г
въглехидрати  51 г
фибри  7,5 г
манган  92% от ПДП*
ниацин  31% от ПДП
магнезий  23% от ПДП
цинк  22% от ПДП
желязо  18% от ПДП

* препоръчителен дневен прием 

80% от протеина в спелтата е глутен. Освен това, в сравнение с пшеницата, тя е по-богата на антиоксиданти, което означава, че има свойството да унищожава свободните радикали в тялото.

Зърнената култура съдържа основно въглехидрати, повечето от които скорбялни (тоест бавни въглехидрати като тези в ориза и картофите) и дълговерижни глюкозни молекули.

прясно изпечен хляб върху дървена дъска

Ползи за здравето от консумацията на спелта

Пълнозърнестите храни, каквато е спелтата, имат безспорни ползи за човешкото здраве. Те съдържат въглехидрати, протеини, фибри и важни елементи като желязо и цинк, от които нашето тяло има нужда, за да функционира нормално.

  • Регулира холестерола – Храните със съдържание на разтворими фибри намаляват количеството холестерол, което тялото абсорбира чрез кръвта. Китайско проучване от 2015 г. сочи, че честият прием на фибри с храната повишава стойността на HDL (добрия) холестерол.
  • Намалява кръвното налягане – Отново благодарение на разтворимите фибри спелтата помага за регулиране на високото кръвно налягане. Анализ на общо 24 проучвания разкрива, че приемът на добавки с фибри понижава кръвното налягане, особено при хората над 40-годишна възраст, които страдат от хипертония.
  • Предпазва сърцето – Според Американската асоциация за сърдечно здраве хранителните фибри предпазват човека от сърдечни заболявания, инсулт и коронарна болест на сърцето. Мета анализ върху 18 изследвания сочи, че рискът от сърдечни проблеми при хората, които се хранят основно с пълнозърнести продукти, е с 21% по-нисък.
  • Подобрява храносмилането – Фибрите, които се съдържат в спелтата, я правят особено полезна при запек, диария, подуване, а също така и при хемороиди. Според някои учени диета, богата на фибри, намалява риска от дивертикулна болест, която засяга дебелото черво.
  • Регулира теглото – Голямото предимство на фибрите и бавните въглехидрати в спелтата е, че създават трайно усещане за ситост. Специалистите смятат, че 30 г фибри дневно подпомагат отслабването.
  • Намалява риска от диабет – Фибрите в спелтата забавят храносмилането и намаляват честотата на пиковете на кръвната захар. Пациентите, които вече са диагностицирани с диабет, е добре да знаят, че зърнената култура улеснява поддържането на оптимално тегло, а оттам и ги предпазва от сърдечни нарушения.

Противопоказания на спелтата

Динкелът може да не е подходящ за хората, които страдат от синдром на раздразненото черво, заради високото съдържание на FODMAP – олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли, податливи на ферментация.

Освен това спелтата съдържа глутен, което означава, че не се препоръчва при цьолиакия или чувствителност към глутен.

Странични ефекти от консумацията на спелта

Антинутриентите са вещества, които се срещат най-често в храните с растителен произход. Те ограничават или блокират усвояването на полезните хранителни вещества. Антинутриентите в спелтата са лектини и фитинова киселина.

Лектините водят до стомашни разстройства и автоимунни заболявания, но в повечето случаи се губят при термична обработка.

Накисването или ферментацията на зърнената култура помага за пречистването и от фитиновата киселина.

инфографика с ползите от спелтата

Употреба в кулинарията

От спелта се приготвят мюсли, бира, макаронени изделия, безкофеиново кафе, основни ястия, салати и други.

Спелтата може да се използва под формата на брашно или зърна. Преди употреба е добре да измивате старателно и да накисвате за една нощ зърната, което ще улесни храносмилането ви.
С нея можете да замените други източници на въглехидрати като ориз и картофи.

Заместването на бялото пшенично брашно с брашно от спелта е много лесно, тъй като двете имат сходни свойства.

Идеи за употреба на брашно от спелта

  • хляб от спелта;
  • бисквити и мъфини от спелта;
  • традиционен хляб (като замествате 50% от брашното със спелта);
  • сгъстяване на сосове.

Идеи за употреба на зърна от спелта

  • ризото със спелта вместо ориз;
  • яхния със спелта;
  • гарнитура;
  • сутрешна закуска.

Помнете, че зърната от спелта трябва да се изплакват добре преди готвене. 

Източник:
  • What Is Spelt, and Is It Good for You?: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-spelt
  • What are the health benefits of spelt?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323659#health-benefits
  • Is Spelt Good for You? What to Know About This Ancient Whole Grain: https://www.thehealthy.com/nutrition/spelt/

Често задавани въпроси

Как се консумира спелта?

Можете да я консумирате под формата на брашно и на зърна.
Брашното замества успешно бялото пшенично брашно и може да се използва за приготвяне на бисквити, хляб и мъфини. Зърната от спелта са подходящи за зърнена закуска, гарнитура, ризото и яхния.

Съдържа ли глутен спелтата?

Да, спелтата съдържа глутен, поради което не е подходяща за хора с цьолиакия. 

Какви са ползите от спелтата?

Зърнената култура регулира теглото, подобрява храносмилането, понижава високото кръвно налягане и предпазва сърцето от болести.

3.7/5 3 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АРОМАНДИСЕ КАФЕ ОТ ПЕЧЕНА СПЕЛТА 100 г
36.90лв. / 18.87 €

АРОМАНДИСЕ КАФЕ ОТ ПЕЧЕНА СПЕЛТА 100 г

Коментари към Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания
    www.framar.bg 
    на 20 October 2025 в 19:00
    Коментирайте "Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зърнени храни
  • Лесен домашен хляб със спелта
  • Спелтата - древното жито с модерна мисия
  • Кантучини със сушени плодове
  • Спелта със зеленчуци
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Експериментална ваксина с наночастици предотвратява няколко вида ракЕкспериментална ваксина с наночастици предотвратява няколко вида рак

Експериментална ваксина с наночастици предотвратява няколко вида рак

от 20 окт 2025г.Прочети повече
Как Чикаго успя да намали смъртните случаи заради свръхдозаКак Чикаго успя да намали смъртните случаи заради свръхдоза

Как Чикаго успя да намали смъртните случаи заради свръхдоза

от 20 окт 2025г.Прочети повече
Гърция забранява достъпа до социални мрежи на децата до 15 годиниГърция забранява достъпа до социални мрежи на децата до 15 години

Гърция забранява достъпа до социални мрежи на децата до 15 години

от 20 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Псориазис- безплатни профилактични прегледи в УМБАЛ „Свети Георги“ - 27 - 29.10.2025

преди 10 часа

Олайф - хранителни добавки и козметика от Италия

преди 3 дни, 3 часа и 57 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Спелтата - древното жито с модерна мисия Спелтата - древното жито с модерна мисия

Спелтата - древното жито с модерна мисия

от 08 юли 2025г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ВАЯ БИОТИК D3 капки 10 мл

НАТУГЕНА ПРОПИОНОВА КИСЕЛИНА капсули * 120

МАТИСЪН СЕЛЕН капсули 200 мкг * 90

ФИТОБИОС МЕМОМИКС 100 мл

ВИТАМИН D3 таблетки 1000 IU * 500 УЕБЪР НАТУРАЛС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕКОМЕР капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 окт 2025г. в 17:19:19

ПИАСКЛЕДИН капсули 100 мг / 200 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 окт 2025г. в 17:16:16

ЛАСИПИЛ таблетки 4 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 окт 2025г. в 17:13:34

МАГНАЛАБС ДИСКОПАТИН капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 окт 2025г. в 17:10:13

ДИМЕНХИДРИНАТ АКТАВИС таблетки 50 мг * 30 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 окт 2025г. в 17:08:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival