Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Ползи и вреди от консумацията на амарант

Ползи и вреди от консумацията на амарант

от 04 май 2017г., обновено на 15 яну 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Ползи и вреди от консумацията на амарант - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Продукти
Коментари
Свързаност

Амарантът е вид зърнена култура, позната още от древни времена. Има впечатляващи ползи за здравето. Въпреки че едва наскоро придоби популярност като здравословна храна, това зърно е хранителен продукт, който се консумира в определени части на света от хилядолетия. 

Какво представлява амарантът?

Има над 60 сорта амарант, които се култивират на земята от около 8000 години. Някога тези зърна са били считани за основна храна в цивилизациите на инките, маите и ацтеките. В Южна Америка са приготвяли течност от зърнената култура, която наричали "напитка на безсмъртието".

Амарантът има земен, орехов вкус, който се съчетава много добре в различни ястия. Това питателно зърно не съдържа глутен и е богато на протеини, фибри, микроелементи и антиоксиданти. Листата на амаранта се използват в качеството им на листен зеленчук. Зрънцата са с големина колкото тези на лещата. На цвят могат да бъдат зелени, жълти, розови или черни. 

Хранителен състав на амаранта

 Хранителен състав на амаранта.

Амарантът е много хранителен продукт. В една чаша (246 грама) сготвен продукт се съдържат следните хранителни вещества:

  • калории - 251;
  • протеин - 9,3 грама;
  • въглехидрати - 46 грама;
  • мазнини - 5,2 грама;
  • манган - 105% от дневната потребност (ДП);
  • магнезий - 40% от ДП;
  • фосфор - 36% от ДП;
  • желязо - 29% от ДП;
  • селен - 19% от ДП;
  • мед - 18% от ДП.
  • витамини: А (бета-каротин), В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), ниацин (витамин РР или витамин В3), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина), С (аскорбинова киселина), Е (токоферол), В4 (холин);
  • макроелементи – калий, калций, натрий;
  • микроелементи – цинк.

Амарантът е богат източник на манган, надхвърляйки дневната потребност на човек само с една порция. Магнезият е особено важен за мозъчната функция и се смята, че предпазва от някои неврологични състояния. Продуктът съдържа големи количества магнезий - основно хранително вещество, участващо в почти 300 реакции в тялото, включително синтез на ДНК и мускулно съкращение. Освен това, амарантът е с високо съдържание на фосфор - минерал, който е важен за здравето на костите. Също така е богат на желязо - микроелемент, който помага на тялото в производството на кръв.

Зърната на растението са особено полезни за човешкия организъм, тъй като съдържат 20-23% белтъчини. С по-голяма съотносителност е лизинът, полиненаситените мастни киселини, нишестето, стеролите и флавоноидите.

Уникален неразделен елемент от амаранта е скваленът, който може да "улови" кислорода и с него да се наситят тъканите и органите. Той е мощен имуностимулатор, способен да проникне през кожата и по този начин да въздейства върху целия организъм.

Полезни свойства на амаранта

Амарантът има множество полезни свойства за здравето на човек.

Амарантът подсилва сърдечно-съдовата система, повишава имунитета при простудни заболявания, нормализира работата на централната нервна система, поддържа здравето на кожата и "улавя" свободните радикали. В съвременната медицина растението се употребява още при лечението на хемороиди, при възпаления на пикочно-половата система, авитаминоза, анемия, диабет, липса на сили, неврози, затлъстяване, изгаряния, парадонтит, стоматит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, атеросклероза.

1. Съдържа антиоксиданти

Амарантът е добър източник на здравословни антиоксиданти. Това са естествени съединения, които помагат за защита срещу вредните свободни радикали в организма. Последните могат да причинят увреждане на клетките и да допринесат за развитието на хронично заболяване.

Амарантът има особено високо съдържание на фенолни киселини. Това са растителни съединения, действащи като антиоксиданти. Те включват галова киселина, p-хидроксибензоена киселина и ванилова киселина, като всички те могат да помогнат за защита срещу заболявания на сърцето и рак.

Съдържанието на антиоксиданти е най-голямо в суровия амарант. Накисването и обработката могат да намалят неговата антиоксидантна активност.

2. Намалява възпалението

Възпалението е нормален имунен отговор, предназначен да предпазва тялото от нараняване и инфекция. Хроничното възпаление може да допринесе до хронично заболяване и е свързано със състояния като рак, диабет и автоимунни заболявания. Проучвания установяват, че амарантът може да има противовъзпалителни ефекти в организма.

3. Понижава нивата на холестерола

Натрупването на холестерол в кръвта може да доведе до стесняване на артериите. Консумирането на амарант може да понижи нивата на лошия холестерол.

4. Помага за отслабване

Ако искате да отслабнете, може да добавите амарант в диетата си. Този продукт е богат на протеини и фибри - хранителни вещества, които повишават чувството за ситост. Проучване установява, че консумирането на закуска с високо съдържание на протеини намалява нивата на грелин - хормонът, който стимулира глада. Освен това, намалява апетита и приема на калории. Увеличената консумация на фибри е свързана с по-нисък риск от напълняване и по-малък процент телесни мазнини.

5. Не съдържа глутен

Глутенът е вид протеин, който се съдържа в зърнени храни като пшеница, ечемик, спелта и ръж. Консумирането на глутен предизвиква имунен отговор в организма, причинявайки увреждане и възпаление в храносмилателния тракт. Хората с чувствителност към глутен могат да проявят симптоми, включително диария, подуване на корема и газове.

Докато много от най-често консумираните зърнени храни съдържат глутен, амарантът не съдържа и може да се използва от хора, които спазват безглутенова диета. Други естествени храни, които не съдържат този протеин са соргото, киноата, просото, овеса, елдата и кафявия ориз.

Вреди и противопоказания на амаранта

Употребата на растението, както и на лекарства, в чиито състав влиза то, не се препоръчва при глутенова ентеропатия (цьолиакия), при индивидуална непоносимост към продукта, холецистит, панкреатит, жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болести.

Някои хора и деца могат да имат непоносимост към протеина лизин (съдържа се в амаранта), който може да причини стомашна болка и диария. Сериозен страничен ефект е, че лизинът увеличава абсорбцията на калций в организма. Избягвайте приема на големи количества калций и лизин едновременно.

Как се приготвя и яде амаранта?

Салата от амарант с авокадо, лимон, магданоз и чушка.

Амарантът е лесен за приготвяне и може да се използва в много различни ястия.

Покълване на амаранта

Преди да го приготвите, можете да го оставите да покълне. За целта го накиснете във вода и оставете за един до три дни. Покълването прави зърнените храни по-лесни за храносмилане. Освен това този процес помага за разграждането на съдържащите се в продукта антинутриенти, които могат да влошат усвояването на минералите. Покълналите амарантови зърна засилват общоукрепващите свойства на тялото, затова намират приложение при приготвянето на различни лекарствени продукти. В китайската медицина масло от семената се използва като средство против стареене, за зарастване на рани и възстановяване на тъканите на увредени вътрешни органи и кожата.

Как се вари амарантът?

За да сготвите продукта, смесете вода с амарант в съотношение 3:1. Загрейте до кипване, след което намалете температурата на котлона и оставете да къкри за около 20 минути или докато водата се абсорбира.

В кулинарията амарантовите зърна (които имат аромат и вкус на ядки) се използват за приготвянето на напитки, сладкарски и тестени изделия. Младите издънки и листата се добавят в салати, гарнитури, рибени ястия, като може да се бланшират, изпържат или да се приготвят на пара.

Ето няколко лесни начина да се насладите на този питателен зърнен продукт:

  • Добавете амарант към смутита, за да увеличите съдържанието на фибри и протеини.
  • Използвайте го в ястия вместо макаронени изделия, ориз или кускус.
  • Добавете го в супи или яхнии, за да постигнете желаната гъстота.
  • Пригответе си зърнена закуска с амарант и добавите плодове, ядки, канела или друго по ваш вкус.

Заключение

Амарантът е богат източник на хранителни вещества, който не съдържа глутен. Осигурява на организма фибри, протеини и важни микроелементи. Свързан е с редица ползи за здравето: намалява възпалението, понижава нивата на лошия холестерол и помага в борбата с излишните килограми. Освен това, е лесен за приготвяне и може да се добави към различни ястие. Това го прави отлично допълнение към диетата.

Източник:

healthline.com; edaplus.info
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Масло от амарант - 1 част Масло от амарант - 1 част
  • Масло от амарант - 2 част Масло от амарант - 2 част
  • Амарантово брашно Амарантово брашно
5.0/5 2 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода11,3 мл.
Белтък13,6 гр.
Мазнини7,1 гр.
Въглехидрати58,6 гр.
Калории371 кал.

Витамини и минерали

витамини А, С, Е и от група В

Други

Други полезникалий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк

Продукти свързани със СТАТИЯТА

НЕИСС БАЛСАМ ЗА МОМЕНТАЛНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ С КЕРАТИН 200 мл
22.90лв.

НЕИСС БАЛСАМ ЗА МОМЕНТАЛНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ С КЕРАТИН 200 мл

ГРЕВИЯ БОДИ МОДУЛАТОР капсули * 60
34.80лв.

ГРЕВИЯ БОДИ МОДУЛАТОР капсули * 60

ЕКВИЛИБРА ХОЛЕСТ - ОК таблетки * 20
41.00лв.

ЕКВИЛИБРА ХОЛЕСТ - ОК таблетки * 20

СУИДИШ НУТРА НОЩЕН АНТИ ЕЙДЖ КРЕМ 50 мл
60.00лв.

СУИДИШ НУТРА НОЩЕН АНТИ ЕЙДЖ КРЕМ 50 мл

РИОР РИМАР ДНЕВЕН КРЕМ С АМАРАНТОВО ОЛИО И КОПРИНЕНИ ПРОТЕИНИ ЗА СИЛНО ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА 50 мл
29.40лв.

РИОР РИМАР ДНЕВЕН КРЕМ С АМАРАНТОВО ОЛИО И КОПРИНЕНИ ПРОТЕИНИ ЗА СИЛНО ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА 50 мл

СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС THE BUTCHER 2.0 прах 425 г
79.95лв.

СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС THE BUTCHER 2.0 прах 425 г

Коментари към Ползи и вреди от консумацията на амарант

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ползи и вреди от консумацията на амарант
    www.framar.bg 
    на 18 June 2025 в 12:29
    Коментирайте "Ползи и вреди от консумацията на амарант"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зърнени храни
  • Амарант, Щир, Куча лобода
  • Амарантово брашно
  • Масло от амарант - 1 част
  • E123 Амарант
  • Пригответе си малки здравословни пуканки от амарант
  • Масло от амарант - 2 част
  • 10 здравни ползи от консумацията на амарант
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готвите ли с амарант?

преди 3070 дни, 20 часа
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 4 дни, 20 часа и 13 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 5 дни, 3 часа и 14 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 8 дни, 19 часа и 31 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 9 дни, 18 часа и 56 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Амарант, Щир, Куча лобода Амарант, Щир, Куча лобода

Амарант, Щир, Куча лобода

от 09 апр 2024г. Прочети повече
E123 Амарант E123 Амарант

E123 Амарант

от 07 авг 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

КУРКУМА капсули * 60 MATXIN SINGLES

СИНЕГРА таблетки 100 мг * 4 НОБЕЛ

ДЕФИБРОЗАМИН капсули * 30 МИРТА МЕДИКУС

АУРА ХЕРБАЛС ВИТАМИН К2 капки 50 мл

АРОМАНДИСЕ ИСОП ПОДПРАВКА на прах 25 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КВАМАТЕЛ табетки 40 мг * 14

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 11:27:18

ЯСМИН 0,03 mg / 3 mg филмирани таблетки * 21

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 11:25:49

БЕТАЗОНТРИО 0,5 мг/г + 10 мг/г + 1 мг/г маз 15 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 11:22:14

ПЕДИАКИД НЕВРОЗИД сироп 125 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 11:21:41

РИНОДЖЕРМИНА спрей за нос 10 мл.

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 11:21:08
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival