Начало Хранене Хранителни съставки Мазнини Полиненаситени мастни киселини Омега 9

Полиненаситени мастни киселини Омега 9

Полиненаситени мастни киселини Омега 9 - изображение

Омега 9 са недостатъчно изучена група полиненаситени мастни киселини. Те са необходими на организма за образуването на много жизненоважни вещества, които имат ключова роля за запазване на здравето и стройната фигура. Нужен хранителен елемент са за поддържане на младостта, енергията и красотата на човека.

Изследвания на американски учени от Чикагския северозападен университет показват, че Омега 9 са най-мощното средство в борбата с рак на гърдата. Резултатите от тестовете сочат, че съдържащите се такива киселини в конопеното масло, блокират гена на рака на млечната жлеза и предотвратяват размножаването на вредоносни клетки.


Обща характеристика

Омега-3 принадлежат към групата на полиненаситените мастни киселини, влизащи в състава на всички човешки клетки и участващи в обменните процеси. Освен това влияят върху синтеза на хормоните и се характеризират с противовъзпалителна активност. Частично се произвеждат самостоятелно от организма, а останалото необходимо количество, тялото си набавя чрез хранителните продукти, в които има от веществото.


Дневна необходимост от Омега-9

Потребността на организма от полиненаситени мазнини варира между 10 и 20% от общата калоричност на менюто. За осигуряване на нужното количество Омега-9 помага ежедневното изяждане на шепа тиквени, сусамови, слънчогледови семена и ядки. Подходящи са лешниците, шамфъстъците, кашуто, орехите и бадемите.


Потребността от Омега-9 нараства:

  • По време на лечение на псориазис и артрит (благодарение на противовъзпалителния ефект);
  • По време на лечение хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Мастните киселини блокират натрупването на вредни вещества по стените на кръвоносните съдове, допринасяйки за съхранението на тяхната еластичност;
  • Големи дози полиненаситени мастни киселини се борят с всякакви възпалителни процеси в човешкото тяло, използват се комплексно с противовъзпалителна терапия.

 

Потребността от Омега-9 намалява:

  • когато се приемат големи количества Омега-3 и Омега-6, от които Омега-9 може да се синтезира;
  • при ниско артериално налягане;
  • по време на бременност и кърмене;
  • при заболявания на задстомашната жлеза.


Усвояване

Омега-9 се усвоява най-добре от растителните мазнини (конопено, слънчогледово, царевично, бадемово олио, зехтин и други), от рибеното масло, соята, ядките и птичето месо. В тези продукти мастната киселина се съдържа в най-лесно усвоим вид.


Полезни свойства и въздействие върху организма

Омега-9 понижава риска от развитие на инфаркт, придава еластичност на кръвоносните съдове, стабилизира нивото на глюкоза в кръвта, което е изключително важно за страдащите от захарен диабет.

Освен това, съставката засилва защитните сили на организма, активно се бори с онкологични заболявания.

Американски учени твърдят, че рискът от развитието на диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания значително се понижава при хора, редовно консумиращи продукти със съдържание на Омега-9.

 

Взаимодействие с есенциални елементи

Често Омега-9 се синтезира от Омега-3 и Омега-6. Взаимодейства с мастноразтворимите витамини А, Е и Д. Добре се усвоява с белтъчини и въглехидрати.


Признаци на недостиг:

  • нарушена работа на стомашно-чревния тракт;
  • сухи кожа и коса, чупливи нокти;
  • напуквания по лигавиците;
  • артрози и артрити;
  • влошаване на паметта;
  • отслабване на имунитета;
  • потиснато настроение.

 

Признаци за излишък:

  • сгъстяване на кръвта;
  • храносмилателни проблеми;
  • нарушена работа на черния дроб;
  • проблеми с тънките черва.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитно