Хранене при еризипел (червенка)

Еризипел или червенка е инфекциозно заболяване, което засяга лигавиците и кожата. Възпалението рецидивира и води до увреждания и обезобразяване. Трябва да се отбележи, че този здравословен проблем и познат на човека още от времето на Хипократ.
На хората, страдащи от червенка, се предлагат няколко дни (но не повече от седмица), през които да приемат само вода, лимонов или портокалов сок.
След нормализиране на телесната температура може да се премине на тридневна плодова диета (пресни плодове). А именно:
- Ябълки - съдържат желязо, натрий, магнезий, фолиева киселина, витамини В, Е, РР, С, притежават и заздравяващи раните свойства. Освен в храната, ябълките могат да се налагат върху порязвания и ожулвания.
- Круши - съдържат пектини, фолиева киселина, йод, манган, калций, витамини А, Е, Р, РР, С, В. Те не само помагат в борбата със захарния диабет, ускоряват зарастването на рани.
- Праскови - в състава им влизат органични киселини, витамини А, В, С, Е, РР, К, също селен, мед, манган, желязо. Отлично укрепват имунната система и се борят с патогенните микроорганизми.
- Кайсии - в тях има калий, магнезий, фосфор, желязо. Една от основните функции на тези плодове е подобряването на кислородния обмен в клетките, също така извеждат токсините от организма и се борят с лошите бактерии.
- Портокали - богати на витамини А, С, В, Р, магнезий, калций, желязо. Укрепват организма, имат температуропонижаващо действие, понижават и холестерола, спират кървенето на венците.
- Моркови - те също може да бъдат част от менюто. Съдържат витамини А, С, К и калий. Те омекотяват и укрепват кожата, правят я по-гладка.
- Мляко - също е показано при червенка, тъй като се характеризира с бактерицидни свойства. Съдържа и лактоза, необходима за усвояването на калция.
- Мед - полезен продукт, който включва в състава си витамини от група В, с, също калий, калций, натрий. Медът има антибактериални и противогъбични свойства, лекува порязвания, справя се с възпаления на кожата, поддържа силна имунната система на човека.
По време на диетата не се приема нищо друго, освен гореизброените продукти. Трябва да се пие вода, а плодовете да бъдат пресни. Допуска се консумация на сушени плодове, накиснати във вода. Хлябът е забранен.
Освен тази схема на хранене, лекарите препоръчват да се обърне сериозно внимание на правилното хранене. Организмът изпитва остра нужда от витамини и минерали, които може да получи чрез всички пресни плодове и зеленчуци.
- Водата и зеленият чай да бъдат охладени, а количеството им - между 1,5 и 2,0 литра дневно.
- Не бива да се забравя за продуктите-източници на калций и калий - те извеждат течността от организма. Налични са в: сушените кайсии, боба, морското зеле, сушените сини сливи, фъстъците, стафидите, картофите, орехите, сирената, изварата, сметаната, шамфъстъците, овесената каша, бадемите. Важно е храненето да бъде балансирано, 4 - 5 пъти на ден, на малки порции, да не се преяжда. Да се приемат белтъчини (те се справят с чувството на глад: нетлъсто месо, риба, морски продукти, мляко, сирена), мазнини (имат висока енергийна стойност: масло, високомаслени млечни продукти, тлъсти меса и риба), въглехидрати (съдържат се във всички плодове, зеленчуци, бобови, ядки и зърнено-житни култури).
- За полезни се приемат също и боровинките, малините, касисът и вишните. Те отлично укрепват отслабения имунитет. Да се яде супа от киселец, защото растението съдържа витамини В, С, К, Е, магнезий, калций, фосфор и желязо. Киселецът повишава хемоглобина в кръвта, използва се и като противоотрова при натравяния.
- Сварени сини сливи също за полезни, защото в тях има витамини А, С, В, РР, влакна, желязо, калий, калций, магнезий, фосфор. Тези плодове притежават антибактериално действие, затова се препоръчват при инфекциозни заболявания.
- Може да се пие кисела суроватка - тя пречиства организма отлично.
Вредни продукти при червенка:
- продукти, съдържащи кофеин, който води до прекомерна загуба на влага;
- прекалено тлъста храна, пушени изделия - те се преработват трудно и се усвояват лошо;
- алкохол и тютюнопушене - тровят слабия организма с токсини;
- солени и остри продукти - възпрепятстват извеждането на течност от организма;
- битува мнение, че при наличие на треска при червенка, не трябва да се консумират месни и млечни продукти, зеле и хляб (това се обяснява с това, че в подобно състояние на организма му е трудно да се справи с висококалорична храна).
edaplus.info
Коментари към Хранене при еризипел (червенка)