Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене 25 освежаващи напитки, които да ви поддържат хидратирани – част 3

25 освежаващи напитки, които да ви поддържат хидратирани – част 3

25 освежаващи напитки, които да ви поддържат хидратирани – част 3 - изображение

Представяме ви последната част освежаващи напитки, които да изпробвате това лято. Плодовите води могат да ви помогнат да се борите с различни заболявания и симптоми, те се лесни за употреба и богати на хранителни вещества.

17. Диня с пъпеш

диня с пъпеш

Необходими продукти:

  • 15 нарязани кубчета диня
  • 10 нарязани кубчета пъпеш
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

Сложете плодовете във водата и оставете напитката в хладилник 20 минути, за да освободи вкусовете си.

Здравни ползи: Динята може да ви предпази от диабет, сърдечносъдови заболявания и заболявания на макулата.

Пъпешът е богат на витамини А, B и C, антиоксиданти и калий, които помагат за намаляването на риска от диабет, сърдечни заболявания и рак.

18. Боровинки с краставица

боровинка с краставица

Необходими продукти:

  • 15-20 боровинки
  • 10 резена краставица
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

Разрежете боровинките на половина. Сложете ги в подходящ съд, заедно с краставиците и излейте водата. Оставете 5 минути да престои, преди консумиране.

Здравни ползи: Боровинките са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства, които подпомагат за изчистването на кожата и спомагат отслабването.

Краставицата е с малко калории и високо водно съдържание, спомага за понижаването на лошия холестерол, изхвърля токсините и почиства кожата.

19. Нар и мента

нар и мента

Необходими продукти:

  • 1/4 чаена чаша зърна нар
  • 1 шепа листа от мента
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

Сложете нара и ментовите листа в буркан и затворете с капачка. Енергично разклатете буркана за кратко и долейте водата. Сложете напитката за 2 часа в хладилника.

Здравни ползи: Нарът регулира кръвното налягане и има антивъзпалителни, антиоксидантни и антиракови свойства.

Ментата има охлаждащ ефект, подпомага храносмилането, има антимикробни и антиоксидантни свойства.

20. Кайсия и малини

кайсии с малини

Необходими продукти:

  • 1 кайсия
  • 15 малини
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

Нарежете на тънко кайсията, а малините разполовете. Сложете плодовете в стъклен съд, долейте водата и оставете 10 минути преди консумация.

Здравни ползи: Кайсиите са чудесен източник на витамин С, предпазват сърцето и понижават риска от образуването на тумори.

Малините са богати на антиоксиданти, които подпомагат изчистването на тялото от свободните радикали, потискат разпространението на раковите клетки.

21. Вода с пъпеш и мента

пъпеш и мента

Необходими продукти:

  • 15 кубчета нарязан пъпеш
  • 2 супени лъжици семена кимион
  • 1 шепа ментови листа
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

Накиснете от вечерта семената във водата. На следващия ден добавете пъпеша и ментовите листа. Изчакайте 10 минути, след което консумирайте.

Здравни ползи: Пъпешът е богат на антиоксиданти, които подпомагат борбата с вредните свободни радикали, поддържат здравето на очите.

Семената от кимион подпомагат борбата с настинките и регулират менструалния цикъл при жените.

Ментовите листа охлаждат тялото, осигуряват голямо количество антиоксиданти и имат противомикробни свойства.

22. Зелена ябълка с лайм

зелена ябълка с лайм

Необходими продукти:

  • 12 резена зелена ябълка
  • 7 зелена лайм
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

Смесете продуктите и приберете за 1 час в хладилника, след което се насладете на освежаващата напитка.

Здравни ползи: Ябълките са богати на фотонутриенти, които помагат в борбата с рака, сърдечносъдовите заболявания, астмата и понижават нивата на лошия холестерол.

Лаймът е чудесен източник на витамин С, подобрява състоянието при артрит, стимулира храносмилането, предотвратява загубата на коса.

23. Къпини с киви

къпини с киви

Необходими продукти:

  • 7 къпини
  • 15 филийки киви
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

Сложете резените киви и къпините в буркан, сипете водата и оставете напитката за 10 минути, докато плодовете отпуснат вкусовете и ароматите си.

Здравни ползи: Плодовете киви намаляват агрегацията на тромбоцити и нивата на триглицеридите и повишават нивата на добрия холестерол.

Къпините предотвратяват диарията, предпазват от анемия и язви в устната кухина, както и имат противовъзпалителни свойства.

24. Манго и босилек

манго с босилек

Необходими продукти:

  • 10 тънки резена манго
  • 10 листа босилек
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

Сложете плодовете в буркан или стъкнела бутилка и добавете литър вода. Приберете освежаващата напитка за 1 час в хладилника.

Здравни ползи: Мангото подпомага правилното храносмилане, стимулира метаболизма, регулира кръвното налягане, понижава лошия холестерол и подобрява инсулиновата чувствителност.

Листата на босилек са богати на антиоксиданти.

25. Грозде с портокал

грозде с портокал

Необходими продукти:

  • 15 гроздови зърна
  • 15 резена портокал
  • 1 литър вода

Начин на приготвяне:

Разрежете гроздовите зърна на половина.

Сложете портокала и гроздето в бутилка и прибавете водата. Изчакайте 30 минути и консумирайте.

Здравни ползи: Гроздето понижава холестерола и потиска струпването на тромбоцити.

Портокалите са богати на антиоксиданти и витамин С, предпазват сърцето и предотвратяват увреждането на ДНК.

 

Към първа част <<<

Към втора част <<<

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: stylecraze.com
Снимки: hfilterbutler.com; stylecraze.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...СнимкиЗдравни съветиРецептиДиетиЛюбопитноЛайфстайлХрани и ястияВидеоСпорт и туризъмНовиниИсторияАлт. медицинаФизиологияСпортНормативни актовеБотаникаПроизводителиПсихологияАнкетиОрганизацииЛечения