10 хранителни продукта, в които има повече калций, отколкото в изварата - част 2

Калцият е минерал, който е повече от останалите, намиращи се в човешкото тяло. Той е необходим за:
- поддържане здравето на костите (достатъчното количество от елемента помага да се намали риска от счупвания, остеопороза и диабет);
- свиването и отпускането на кръвоносните съдове;
- свиването на мускулите;
- предаването на нервните импулси;
- секретирането на хормоните.
За усвояването на елемента са важни белтъчините.
Има множество храни-източници на калций. Обикновено изварата се смята за най-богата на елемента. Това обаче не е така. Предлагаме на вашето внимание няколко продукта, които я превъзхождат по този показател.
Чесън
В 100 грама чесън се съдържат 181 милиграма калций и 6,4 грама белтъчини. Ако обичате вкуса и аромата на пиперливия зеленчук, по-често го добавяйте към ястията. Той намалява риска от развитите на сърдечносъдови заболявания, характеризира се с противомикробен и противотуморен ефекти, помага за нормализиране нивото на глюкозата.
Магданоз
В 100 грама магданоз има 138 милиграма калций и 3 грама белтъчини. Разбира се, малко са тези, които могат да изядат цяла връзка от полезната зеленина, но спокойно може да добавяте по-често полезните листа към храната си.
Освен това в магданоза се съдържат и 133 милиграма витамин С, който неутрализира фитиновата киселина. Подправката добавяйте към всяка салата или ястие от бобови култури, за да неутрализирате действието на фитатите.
Прясно мляко
Калцият в прясното мляко е 140 милиграма в 100 грама от продукта, а протеините - 3,3 грама. Калцият от течността се усвоява добре то организма, благодарение на лактозата, а протеините се характеризират с най-високият възможен коефициент на усвояване - 1,0.
Млякото е богато на наситени мазнини, затова ако нивото на холестерола ви е високо, изберете обезмаслен вариант на продукта. Също така е необходимо да се уверите, че нямате непоносимост към лактоза: хората с дефицит на ензима лактаза не получават ползите от усвояването на калция и си осигуряват храносмилателни проблеми.
Лешници
114 милиграма калций, 15 грама белтъчини и 628 ккал има в 100 грама лешници. Не изяждайте повече от шепа от тези ядки на ден, ако не броите калориите.
Соя
В 100 грама сварени соеви зърна се съдържат 102 грама калций и 16,6 грама белтъчини. Фитиновата киселина в продукта не влияе силно върху усвояването на елемента, но за премахване дори на най-малкото въздействие, накиснете соята във вода за една нощ преди приготвяне.
Редактор: Радостина Райчева
Източник и снимки в текста: lifehacker.ru
Заглавна снимка: aif.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТУТ МУС РЕМИНЕРАЛИЗИРАЩ ДЕНТАЛЕН КРЕМ БЕЗ ЗАХАР С ВКУС НА ЯГОДА 35 мл
КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D3 капсули * 90 УЕБЪР НАТУРАЛС
ДЖЕЙМИСЪН МУЛТИ КИДС дъвчащи таблетки * 60
РЕФРИГЕРАНС АРТРО таблетки * 60 ДАНСОН
ДР. ВОЛКЕ КАЛЦИЙ + МАГНЕЗИЙ + ЦИНК + D3 ФОРТЕ капсули * 110
ВЕРАФЕН дъвчащи таблетки * 15
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Домашни и натурални средства срещу остеопороза
- Калциеви антагонисти
- Протеинът TMEM65 предпазва сърцето и мозъка от увреждане
- E282 Калциев пропионат
- Терапия с блокери на калциевите канали
- Изследване на електролити
- Изследване на калций (Ca) в кръвта
- E509 Калциев хлорид
- Добавки за облекчаване на предменструален синдром (ПМС)
- E170 Калциев карбонат
Коментари към 10 хранителни продукта, в които има повече калций, отколкото в изварата - част 2