Хранене при токсоплазмоза
Токсоплазмозата е заболяване с паразитен характер, което се среща както при хората, така и при животните. То е резултат от попадане на токсоплазми в организма - паразити, с които човек може да се зарази от повече от 180 вида животни (домашни или диви). Най-опасни и разпространени са заразите, предавани чрез котките.
Правилното хранене е необходим фактор при наличие на заболяването
Трябва да се консумират повече пресни плодове и зеленчуци. В ястията да се добавят подправки, включително зелени. На трепезата да има чесън, лук, хрян, босилек, копър, киселец, магданоз, листа зелена салата. Всички те помагат в борбата с паразитите.
Последните не обичат горчивата, тръпчивата и остра храна. Затова да се ядат репички, ряпа, ястията да се подправят с джинджифил, карамфил, канела, черен пипер, куркума.
Да се приемат повече продукти, съдържащи йод: йодирана сол, морско зеле, риба тон, херинга, треска и черен дроб от нея, калмари, стриди, скариди, морски костур, миди, грозде, портокали, райски ябълки, ананаси, патладжани, аспержи, зърнени култури.
Разбира се, не бива да се прекалява, защото излишъкът на йод в организма може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза.
Всички плодове и зеленчуци да се измиват добре и да се попарват с вряща вода.
Ястията трябва да се преминали правилна термична обработка, да бъдат напълно сварени, задушени или изпечени.
След всеки контакт с месото по време на неговата подготовка и почистване, ръцете да се измиват със сапун под течаща вода.
- Да не се консумират и опитват сурови меса, кайма и други месни продукти.
- Прясното мляко (особено домашното) задължително да се сварява. Да се преварява водата, ако тя е добита от кладенци, чрез сонди и други подобни методи. Минималното време за такава обработка е минута.
- Ястията да не бъдат мазни и да се усвояват лесно, не бива да се натоварва стомахът.
- Храненето да е разделно.
- Най-добре е менюто да се състои от гъсти каши, зеленчукови бульони и киселомлечни продукти. На всички тях следва да се обърне повече внимание, защото балансират чревната микрофлора, допринасят за по-добрата работа на черния дроб и далака.
- За да се подсили имунитета, да се консумират касис, шипки, облепиха, плодове калина, ягоди, глог, арония, сладки чушки, цитруси.
- С паразитите добре се справят тиквените и динените семена, сокът от пъпеш.
Опасни и вредни храни при токсоплазмоза
- сурови и полусурови меса и месни продукти;
- пушена и мазна храна;
- неизмити плодове и зеленчуци;
- консерви и колбаси, които не са приготвени в домашни условия;
- сладкарски кремове и маргарини;
- продукти със съдържание на нишесте;
- полуфабрикати и фаст фууд;
- големи количества сладки храни.
Изброените продукти усложняват работата храносмилателната система, създават благоприятна среда за размножаването на токсоплазми.
edaplus.info
Снимки: medaboutme.ru
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Лечение при токсоплазмоза
- Изследване за токсоплазмоза
- Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
- Антипротозойни лекарства
- TORCH скрининг
- Билки при спонтанни аборти
- Паразит, причиняващ токсоплазмоза, влошава умствените способности на децата
- Гневът може да бъде предизвикан от паразити
- Тест за токсоплазмоза
- Клинична патология на токсоплазмоза
Коментари към Хранене при токсоплазмоза