Хранене при остеохондропатия
Остеохондропатията е заболяване, при което в трабекуларните кости протича процес на некротична деформация. Това се случва основно в детска или юношеска възраст.
Причините за развитие на остеохондропатия са различни:
- генетични фактори;
- ненормално функциониране на жлезите на ендокринната система;
- нарушена обмяна на полезните вещества в организма (в частност, лош метаболизъм на витамините и калция);
- чести наранявания;
- различни проблеми с кръвообращението;
- непосилни спортни занимания, в резултат на което мускулите се свиват силно;
- наднормено тегло;
- прекаляване с диети;
- изключване от менюто на каквито и да било полезни храни, особено съдържащи калций.
Хранителни продукти при остеохондропатия
В периода, когато тялото расте и се развива, е изключително необходимо да му се осигурят достатъчни количества от всички нужни витамини, минерали и микроелементи. Важно е постъпването на витамини A, В, D, С, колаген, хондропротектори, магнезий, фосфор, калций.
Полезни са:
- храни с животински произход: киселомлечни изделия, заешко, пилешко и говеждо меса, субпродукти, желирани студени месни продукти, яйца, риба (особено морска), морски продукти;
- храни с растителен произход: киселец, краставици, домати, спанак, листа зелена салата, репички, цвекло, моркови, всички видове зеле, целина, патладжани, тиквички, тиква, артишок, облепиха, шипки, бобови и житни култури и каши от тях, царевица, пъпеши, семена и ядки, стафиди и сушени кайсии, банани, маслини, праскови, коприва, сусам, авокадо;
- напитки: негазирана минерална вода, зелен чай, кисели, прясно изцедени сокове от гореизброените плодове и зеленчуци;
- сладки и тестени изделия: несладки желета, бисквити (но не от маслено тесто), пандишпанови десерти, ръжен пълнозърнест хляб, хляб с трици.
Всички ястия трябва да са сварени или приготвени на пара.
Опасни и вредни продукти при остеохондропатия
- мазни и концентрирани бульони;
- сушена риба и пушени изделия;
- прекалено солена и тлъста храна, пържени ястия;
- сладкарски кремове и печива от маслено тесто;
- продукти и лекарства със съдържание на кофеин и изкуствени добавки;
- пикантна храна;
- недомашно приготвени сосове, майонеза;
- подправки;
- маринати.
Източник:
edaplus.info
Снимка: kurganov.pro
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КОЛАГЕН CH-ALPHA OSTEO сашета 13.5 г * 30
НовПЛАНТИС СИЛИКОМПЛЕКС разтвор 500 мл 037715
НовАУРА ХЕРБАЛС ВИТАМИН A, D3, E, K капки 30 мл 10733
НовХИМАЛАЯ РЕОСТО таблетки * 60
БИОГАЙА ПРОТЕКТИС + ВИТАМИН D3 таблетки за дъвчене с вкус на портокал * 10
БОРОВ ПРАШЕЦ ЗА ЗАЩИТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ таблетки * 180
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Естествени средства ускоряващи зарастването на счупена кост
- Кои домашни и естествени средства може да преборят шиповете
- Домашни и натурални средства срещу остеопороза
- Гипсова превръзка
- Упражнения срещу остеопороза за всеки ден
- Костна тъкан
- Сцинтиграфия (радиоизотопно изследване)
- Кафяви водорасли
- Изследване на костна плътност (дензитометрия)
- Алкална фосфатаза (АФ, ALP)
Коментари към Хранене при остеохондропатия