Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при ерозия (увреждане на епитела)

Хранене при ерозия (увреждане на епитела)

Хранене при ерозия (увреждане на епитела) - изображение

Ерозията е увреждане на горния слой на епитела. В зависимост от засегнатите органи се различават следните видове:

Ерозия на роговицата - увреждане на целостта на повърхността на епителния слой на очната роговица.

  • Причините са: появата на механични увреждания (травми) на очите (например, одраскване с нокът), попадане на чуждо тяло в тях (мигла, дървесна частица, пясък, прах или друго) или химични вещества, също неправилна употреба на контактни лещи, очни изгаряния, растеж на миглите в неправилна посока (премигването надрасква епитела на роговицата), дистрофия на роговицата.
  • За да зарасне по-бързо наранената очна роговица, е необходимо да се консумират продукти, богати на витамин А, както и такива, които подобряват състоянието на очите (семена и ядки, покълнала пшеница, бобови култури, оранжево-жълти ягодоплодни, плодове и зеленчуци, риба и всякакви листни зеленчуци).
  • Вредни храни: месо, яйца, алкохолни напитки, прекомерни количества сол, хранителни добавки.

витанин А

Ерозия на зъбния емайл

  • Увреждане на зъбния емайл, което не се дължи на наличието на кариес (в редки случаи е засегнат дентина).
  • Причините: използване на четки за зъби с твърд косъм, употребата на някои видове пасти за зъби (например, избелващи или вода за уста), консумация на големи количества цитруси, заболявания и проблеми на ендокринната и полова системи, недостиг на магнезий и йонизиран калций в организма.
  • За да се укрепи зъбният емайл при наличие на ерозия, е необходимо да се консумира храна, богата на калций, флуор, магнезий (съдържат се в сирената, орехите, изварата, бобовите култури, млечните продукти, кашите от ечемик и овесени ядки, морско зеле и риба).
  • Вредни храни: продукти с висока киселинност (кисели краставички, кленов сироп, цитруси, домати, гроздов сок, ананас), прекалено горещи ястия и напитки, също газирани течности, големи количества сладки изделия.

 калций

Ерозия на шийката на матката

  • Това заболяване се изразява в появата на малки язви по стените на шийката на матката.
  • Причините: болести, предавани по полов път, протичане на възпалителни процеси в органите на малкия таз, травми на лигавицата на шийката на матката в следствие на аборт, раждане или груб полов акт, също отслабен имунитет, хормонални смущения, разстройства на менструалния цикъл, голям брой сексуални партньори, както и честата им смяна, започване на полови контакти в ранна възраст.

Полезни храни

  • Необходимо е на организма да се осигурият нужните количества фолиева киселина, витамини А, Е и С, селен, защото в повечето случаи именно такъв недостигът става причина за отслабване на имунитета и за хормонални проблеми в женския организъм. За набавяне на важните елементи да се приемат: банани, зеле, аспержи, леща, телешки черен дроб, цитруси, бирена мая, зелени листни зеленчуци, орехи и лешници, растителни мазнини, маслини, целина, пащърнак, морски продукти, чесън, жълти и оранжеви зеленчуци.

Да не се консумират: полуфабрикати, фаст фууд, консерви, майонеза, хранителни добавки, набухватели, сгъстители, оцветители. Причината е, че те провокират растежа на раковите клетки (ерозията на матката най-честно прераства в злокачествено новообразувание при липса на лечение и неправилно хранене).

 фолиева киселина


Ерозия на стомаха

  • Стомашната ерозия представлява увреждане на лигавицата на органа, макар това да не засяга мускулния слой. Ако проблемът не се лекува, той може да допринесе за развитието на стомашни язви, рак на дебелото черво.
  • Причините: инфекции, поразяващи стомашната лигавица; консумация на прекалено тежка, остра и гореща храна; лекарства, разрушаващи стените на стомаха; стрес, хроничен панкреатит, цироза на черния дроб, злокачествени новообразувания на стомаха и дебелите черва, редовно попадане на химикали в организма.

каша

Полезни храни:

  • нетлъсти видове месо и риба;
  • млечни продукти, заквасена сметана с нисък процент масленост;
  • растително олио и краве масло;
  • твърди сирена/кашкавали (обезмаслени).
  • Всички ястия трябва да се приготвят на пара или да се сваряват. Приемът на храна да бъде 5-6 пъти дневно.
  • Основните блюда в менюто на заболелите от стомашна ерозия да са: кюфтета на пара, каши (гъсти), зеленчукови и млечни супи, сварени зеленчуци, несилни чайове, шипкова отвара, сварени яйца.

Да не се консумират: пържени, мазни, остри, горещи, пушени, пикантни и консервирани ястия, също цитруси, плодове и зеленчуци с груба целулоза (репички, ряпа), цитрусови, газирани и алкохолни напитки, високо концентрирани бульони, мюсли, хляб с трици, гъби, фаст фууд.

шипкова отвара

 

По материала работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: ecocenter.by; tavi-dent.ru; polzavred.ru;

cupstea.ru; kakprosto.ru; ogastrite.ru

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория