Хранене при левкоплакия
Левкоплакията е патология, която се изразява в разрастване и вроговяване на многослойния епител на лигавиците. Състоянието се смята за предраково. Заболяването може да засегне пикочно-половите органи, устната кухина, дихателните пътища, аналната област.
Полезни хранителни продукти при левкоплакия
За да се намали прогресирането на заболяването и да се ускори оздравителният процес, е необходимо менюто максимално да се обогати с натурални и полезни храни.
- Витамини и минерали могат да се набавят чрез консумация на плодове и ягодоплодни: банани, кайсии, касис, малини, ягоди. През зимния период да се приемат повече цитруси, сушени плодове, шипкова отвара.
- Недостигът на селен и витамини А и Е се попълва от всички видове зеле, цвекло, патладжани, зеленчуци с жълт цвят, киселец, аспержи.
- В качеството на гарнитура е добре да се залага на каши от елда, леща и бобови култури, ечемик и пшеница.
- Тялото може да получи допълнително микроелементи чрез пшенични трици, нерафинирано слънчогледово олио и бирена мая.
- С полезни мастни киселини, подпомагащи оздравяването, организмът се насища с прием на морски продукти, змиорка, черен дроб на треска, телешки черен дроб.
- Да се консумират напитки, които премахват отоците: зелен чай, шипкова отвара, сок от облепиха.
- Препоръчително е в менюто редовно да присъстват киселомлечни храни или други продукти, източници на животински мазнини.
Вредни хранителни продукти при левкоплакия
Да не се консумират:
- алкохолни напитки (дори с ниско съдържание на алкохол);
- кафе;
- сладки газирани напитки;
- сокове, които не са домашно производство;
- пържени тежки гарнитури (като пържени картофи)
- тлъсти месо и риба, червено месо;
- пушени продукти;
- десерти, съдържащи консерванти (торти, бонбони, шоколад и други);
- пикантни сосове и подправки.
Източник:
edaplus.info
Снимка: chtoikak.ru
Още по темата:
Коментари към Хранене при левкоплакия