Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при вулвовагинит

Хранене при вулвовагинит

Хранене при вулвовагинит - изображение

Вулвовагинитът е заболяване, което засяга женската полова система. То съчетава в себе си други два здравословни проблема: вулвит (възпалителен процес, поразяващ външните полови органи при жените) и вагинит (влагалищно възпаление).

От вулвовагинит страдат предимно малки момичета от 2 до 9 години и жени в критическа възраст. Често има и засегнати бременни жени.
При млади момичета и жени в детеродна възраст проблемът се среща изключително рядко.

Полезни и вредни храни при вулвовагинит

По време на лечение на заболяването се препоръчва придържането към хипоалергенна диета. Това се налага, за да не се предизвикат допълнителни здравословни неразположения и максимално да се намали сърбежа.

Често вулвовагинитът води до различни нарушения на влагалищната микрофлора и тази на външните полови органи. Това се обяснява с недостатъчната киселинност на средата и липсата на бацили Дьорделайн при момичетата. За окисляване на средата е необходимо да се консумират големи количества киселомлечни продукти (кефир, течна и заквасена сметани, извара, прясно и кисело млека), които е по-добре да бъдат с ниска масленост и без съдържание на каквито и да било добавки, оцветители и прочие съставки.

За да се подобрят обменните процеси в организма и за засилване на имунитета, да се приемат витамини, като се наблегне на А, В, С, Е.

Витамин А е нужен за по-бързото възстановяване на увредените тъкани и лигавици. Може да се набави чрез консумация на морски продукти, черен дроб, млечни изделия (масло, топено сирене, заквасена сметана, бяло саламурено сирене), броколи, плодове на калина.

Витамин В помага за възстановяване на окислителните процеси в организма, за нормалната обмяна на веществата, за усвояването на полезните вещества. Витаминът се съдържа в кашите от елда и овесени ядки, във всички ядки, макаронени изделия от пълнозърнесто брашно, покълнали пшеничени зърна, царевица, леща, гъби, яйца, риба, зелени подправки, месо, облепиха, нар, чесън, сладки чушки, стафиди, шипки, диня, праскови.

Към витамин С следва да бъдете внимателни, тъй като някои от източниците му може да доведат до силни алергични реакции. Затова е добре да познавате организма си и да знаете как му действат различните храни. Аскорбиновата киселина се съдържа във всички цитруси, всички видове зеле, ягоди, касис, киви, офика, орлови нокти, спанак, корен хрян, плодове на калина, люти и сладки чушки.

Витамин Е антиоксидант с естествен произход. Той участва в синтеза на белтъчините, регенерацията на тъканите, ускорява междуклетъчния метаболизъм. За набавянето му да се ядат ядки, сушени плодове, морски продукти, киселец, спанак, ечемичени, пшенични и овесени каши.

Що се отнася до напитките, необходимо е да се пие много вода, също прясно изцедени сокове, отвари от облепиха, шипки, плодове на калина и домашни компоти.

 

Опасни и вредни храни при вулвовагинит

Строго забранена е консумацията на:

  • алкохол;
  • мазни, солени, пушени, сладки и остри изделия;
  • продукти с добавки в тях;
  • фаст фууд и полуфабрикати.

Всички изброени храни нарушават обменните процеси, допринасят за размножаването на бактерии и развитието на гъбички.

При алергични реакции от менюто да се изключат продуктите, които ги провокират.


Снимка: moskovskaya-medicina.ru

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаБотаникаАнатомияЛюбопитноСпециалистиИзследванияКлинични пътеки