Хранене при сепсис
Сепсисът (в превод от лат. "гниене") е инфекциозно заболяване, което се развива след попадането на бактерии, гъбички или токсини в кръвта. Прогресирането му се дължи на периодично или постоянно попадане на микроорганизми от огнището на гниене в кръвта.
Храненето при сепсис трябва да бъде балансирано, да се приемат продукти и ястия, които се усвояват лесно и са достатъчно богати на витамини. Именно правилното хранене определя резултата от лечението. Хората, страдащи от сепсис трябва да приемат не по-малко от 2500 ккал дневно (при сепсис след раждане - минимум 3000 ккал). В менюто им да присъстват пълноценни въглехидрати и белтъчини. След всяко хранене е необходимо устата да се изплаква.
Препоръчителни храни
Достатъчно количество белтъчини осигурете на организма си, консумирайки сирена, извара, месо, птици, повечето видове риба, ядки, боб, грах, кокоши яйца, макарони, грис, елда, овес, просо.
На трапезата трябва да присъстват зеленчуци (цвекло, брюкселско зеле, броколи, моркови, картофи, сладки чушки, лук, целина, зелена салата), плодове (ябълки, кайсии, банани, къпини, боровинки, пъпеши, дини, грозде, цитруси, ягоди, малина, слива, ананас, бобови (боб, грах), ядки и семена (бадеми, кашу, кокос, макадамия, орехи, шамфъсътци; слънчогледови семена, тиквени семки, сусам); зърнени (ориз, елда, овесена каша, мюсли, трици). Всички те обогатяват организма със сложни въглехидрати и му дават енергия и полезни вещества.
Хляб и тестени изделия от бяло брашно може да се консумират в умерени количества, защото те са източници на прости въглехидрати и захар.
При сепсис да се ядат: кедрови ядки, черен дроб, кокоши яйца, топени сирена, извара, гъше месо, гъби (пачи крак, манатарки), някои видове риба (например, скумрия), шипки, спанак. Тези храни са богати на витамин В12, който не само се усвоява лесно от организма, но и влияе пряко върху растежа и обновяването на тъканите, също и на черния дроб. Точно този орган страда на първо място при лечение на сепсис, тъй като се изисква прием на антибиотици. Освен това, трябва да се знае, че при треска, в организма се наблюдава недостиг на витамина.
Огромно значение при лечението на сепсис има и витамин С, защото е антиоксидант, извежда токсините и отровите от организма, предпазва го от инфекции.
Страдащите от сепсис е необходимо да изпиват и достатъчно количество течности - 2 - 3 литра дневно. Това могат да бъдат сокове, минерална вода, зелен чай. Въпреки че според проведени изследвания от китайски учени, веществата, съдържащи се в зеления чай, помагат в борбата със сепсиса, изследванията и опитите в тази област все още не са приключили.
Някои лекари съветват да се пие червено вино, защото то е богато на полезни вещества и микроелементи (цинк, хром, натрий, магнезий, калий, желязо, калций и др.). Виното действа благоприятно и върху кръвта, увеличавайки количеството еритроцити, повишавайки нивото на хемоглобина и извеждайки радионуклидите. Също е и антиоксидант, но въпреки всички полезни свойства, с продукта не бива да се злоупотребява - 100 - 150 милилитра дневно са напълно достатъчни.
След препоръчваните храни при сепсис са: черен дроб, морско зеле, сирене, броколи, спанак, моркови, тиква, кайсии, жълтъци, рибено масло, мляко и сметана. Всички те са източник на витамин А. Той не само повишава имунитета, но и предпазва организма от инфекции. Също повишава левкоцитите в кръвта и е антиоксидант.
Витамин В15 (пангамова киселина) се съдържа в черния дроб, див ориз, бадеми, ечемик, елда, боб, ядки, оризови трици, пъпеши, дини и сусамово семе. Веществото е въздейства положително върху черния дроб, притежава противовъзпалителни и антитоксични свойства, понижава нивото на холестерола в кръвта.
При сепсис е хубаво да се консумира бялата ципа на цитрусите, малини, шипки, къпини, касис, череши, грозде, зеле, домати, магданоз, копър, зелен фасул. Всички те са източници на витамин Р, който е антиоксидант, повишава съпротивителните сили на организма към инфекции и най-важното - допринася за абсорбирането на витамин С.
Вредни храни при сепсис
При наличие на такава инфекция не бива да се злоупотребява с пушени, мариновани, остри и солени продукти. Те не само се преработват трудно от организма, но и действат неблагоприятно върху обменните процеси.
Не трябва да се прекалява и с консумацията на тлъсти меса, чесън, репички, хрян, горчица, силно кафе, тъй като се вредни за черния дроб. Този орган е лесно уязвим по време на лечение на сепсис. Любителите на кафето е добре да добавят към напитката мляко, за да се намали вредното й действие. Фаст фуудът също не носи ползи за организма.
edaplus.info
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Лечение на сепсис
- Култура от кръв (хемокултура)
- Лечение с ампицилин
- Изследване за MRSA ( метицилин-резистетни Staphylococcus aureus)
- Гудучи
- Естествени средства за възстановяване след сепсис
- Синьо диво индиго
- Клинична патология на сепсис
- Недооцененият д-р Игнац Земелвайс – от борбата му за чисти ръце до нелепата му смърт в заведение за душевноболни
- Евтините медикаменти срещу високо кръвно налягане предпазват от натравяне на кръвта
Коментари към Хранене при сепсис