Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Нутриенти и минерали, без които не можем

Нутриенти и минерали, без които не можем

Нутриенти и минерали, без които не можем - изображение

Един от факторите за здравето са минералите, тъй като те са жизненоважни за метаболитните процеси в организма и правилното функциониране на гените. Тяхното отсъствие може да доведе до генетични смущения, а те до множество заболявания. Човешкият организъм се нуждае от 90 на брой хранителни вещества, които тялото не произвежда. Две трети от тях са минерали. Обикновено се счита, че разнообразният хранителен режим е достатъчен за набавянето им, но не е точно така.

Модерното селско стопанство използва иновативни препарати, които подхранват почвата, но не и крайния продукт. Обикновено съдържат предимно фосфор, калий и азот. С течение на времето, минералният резерв в организма се изчерпва под влиянието на метаболитната скорост и човешка дейност. Набавянето на минерали ежедневно предотвратява появата на здравословни проблеми. Едни от най-важните за правилното функциониране на организма са магнезий, калций, йод и селен.

Техният недостиг може да причини промени в пигментацията на кожата, мускулни контрактури, сърдечно-съдови заболявания. Липсата на йод може да предизвиква хипотиреоидизъм, който се проявява със симптоми като непоносимост към студ, проблеми с паметта, депресия и хормонални нарушения. За да се предотврати това е препоръчително в дневното меню да присъстват храни като: пуешко месо, прясно мляко, орехи, йодирана сол, риба треска, сушени морски водорасли, скариди, варени яйца, боб, печени картофи.

нутриентии минерали


Ниските нива на селен се свързват с дегенеративни заболявания. Елементът е от съществено значение за правилната хормонална функционалност при щитовидната жлеза, за намаляването на риска от проблеми с очите и сърдечно-съдовата система. Включете в хранителния си режим повече месо - пуешко, свинско, телешко или риба, обогатете го с ядки като слънчогледовите семена, бразилските орехи, кашу и шамфъстъци.

Не подценявайте плодовете, включете гроздови семена, къпини, ягоди, ошав, фурми, банани. Морските дарове и млечните продукти са много богати както на селен, така и на мастни киселини и витамини, затова трябва да се консумират поне два пъти седмично.

морски дарове и витамини


Депресивните състояния  са друг симптом за минерален дефицит, обикновено на калций, цинк, магнезий и калций. Проявата на така наречения вълчи глад, свързан с непреодолимо желание за консумация на храни с високо съдържание на калории също е признак за недостиг.


За да подобрите минералните нива в организма си проверете вашите хранителни непоносимости. Те може да са причината за неусвояването на важни нутриенти. Консумирайте минерална вода между 1,5 и 2 литра дневно. Избягвайте пържени храни и рафинирана захар, наблегнете на шейкове, направени от сурови ядки, зеленчуци, плодове или мляко.

Опитайте се да подбирате биологични продукти, тъй като не са толкова токсични и съдържат повече витамини. Увеличете приема на суперхрани като сурово какао, алое вера, мед, цветен прашец, семена от чия, нерафинирана сол, която е богата на минерали и натриев хлорид.

семена

Хумусните и морските минерали, под формата на хранителни добавки, ще подобрят здравословното ви състояние значително. Освен всичко изброено досега, обърнете внимание на стреса като фактор за минерален дефицит. Той изчерпва запасите на организма преждевременно. Затова, опитайте се да бъдете по-позитивни и да приемате предизвикателствата на живота с усмивка и положителна нагласа. Може би това са основните два фактора, подобряващи качеството на живот и здравословното състояние.

 

По текста работи: Русиана Михайлова

Източник: vivosano.org

Снимки: www.eatright.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлХранене при...Здравни съветиЛеченияСъставкиТестовеФизиологияСпортАлт. медицинаЕ-тата в хранитеИсторияБотаникаНормативни актовеПроизводителиХрани и ястияОрганизацииНовиниПсихологияСоциални грижиЗаведенияАнкетиИнтервютаОбразованиеРецептиОткритияКлинични пътеки