На какво хранене да наблегнат жените в различните възрасти – част 4

Време е да разберем и как да се храним в напреднала възраст от живота на жените, над 60 години. Вижте кои са основните храни и от кои минерали и витамини се нуждае тялото ви в тази възраст.
Витамините са жизненоважни…
С остаряването възникват различни физиологични и психологически промени, които имат и преки изисквания върху храненето. Тялото става по-малко ефективно при усвояването на различните витамини и минерали. Дългосрочната употреба на лекарства също може да намали усвояването на хранителните вещества. В същото време много хора откриват, че с възрастта и апетита им намалява, а хранителните нужди остават същите, а в някои случаи се и увеличават, то става още по-важно да консумираме здравословна и питателна храна.
Храносмилателните проблеми като запек, хемороиди и дивертикулярни заболявания са по-чести, когато остареем и намалим активността си. Уверете се, че поддържате добър воден баланс на тялото си. Не само храната е важна, движението и спорта, дори и по-леки практики като йога могат да намалят стреса и да допринесат за предотвратяване на запека.
С възрастта намалява обонянието ни и вкуса се променя, но това не бива да ви увлича да добавяте повече сол в ястията си – използвайте повече билки, подправки и други аромати като чесън, лимон, оцет или горчица, за да компенсирате.
Тъй като нивата на стомашната киселина намаляват, това намалява и абсорбцията на желязо, калций и витамини B6, B12 и фолат. В резултат на това могат да възникнат неразположения като умора, слабост и нарушена концентрация.
Рискът от сърдечна атака и инсулт се повишава с възрастта. Основните фактори са хранителните дефицити, прекалената консумация на наситени мазнини, алкохолът, тютюнопушенето, намалената физическа активност.
С остаряването хората все по-малко усвояват и витамин D, защото ставаме по-склонни да пропускаме разходките навън. Затова се старайте да консумирате храни с високо съдържание на витамина, като яйца и мазна риба.
Какво да ядете?
Фибри – уверете се, че диетата ви съдържа достатъчно количество фибри от храни като овесени ядки, плодове, зеленчуци, бобови култури. Ако страдате от запек, може да пиете всяка сутрин сок от сушени сливи.
Витамин B12 – Осигурете си полезния витамин с консумацията на месо, риба, яйца, млечни продукти и обогатени зърнени закуски с добавен B12.
Витамин D – Малки количества от витамина са открити в яйцата и мазните риби. Витамин D може да се абсорбира от слънцето, затова когато е топло, излагайте ръцете си на слънце поне за 20 минути на ден.
По статията работи: Данна Панджарова
Източник: bbcgoodfood.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАМЕРА ШИШЕ ДЕКОРИРАНО ОБИКНОВЕНО 240 мл
ЛОРЕЛИ ЛЪЖИЧКИ С ДЪЛГИ ДРЪЖКИ * 2 бр
ЛОРЕЛИ ШИШЕ С ШИРОКО ГЪРЛО 0+ месеца 250 мл
ЛАНСИНОХ ШИШЕ СЪС СИЛИКОНОВ БИБЕРОН MEDIUM FLOW 240 мл * 1
АВЕНТ КОМПЛЕКТ NATURAL RESPONSE 0+ месеца 4 ШИШЕТА + 4 БИБЕРОНА + СИЛИКОНОВА ЗАЛЪГАЛКА + ЧЕТКА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ШИШЕТА
ЛАНСИНОХ СИЛИКОНОВ БИБЕРОН FAST FLOW * 2
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
- Полов акт при жената
- Правилен прием на лекарства - преди, по време, след хранене, на празен стомах
- Хранене според кръвната група - кръвна група В
- Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Хранене през тръба
- Хранене според кръвната група
Коментари към На какво хранене да наблегнат жените в различните възрасти – част 4