Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене На какво хранене да наблегнат жените в различните възрасти – част 4

На какво хранене да наблегнат жените в различните възрасти – част 4

На какво хранене да наблегнат жените в различните възрасти – част 4 - изображение

Време е да разберем и как да се храним в напреднала възраст от живота на жените, над 60 години. Вижте кои са основните храни и от кои минерали и витамини се нуждае тялото ви в тази възраст.

Витамините са жизненоважни…

С остаряването възникват различни физиологични и психологически промени, които имат и преки изисквания върху храненето. Тялото става по-малко ефективно при усвояването на различните витамини и минерали. Дългосрочната употреба на лекарства също може да намали усвояването на хранителните вещества. В същото време много хора откриват, че с възрастта и апетита им намалява, а хранителните нужди остават същите, а в някои случаи се и увеличават, то става още по-важно да консумираме здравословна и питателна храна.

Храносмилателните проблеми като запек, хемороиди и дивертикулярни заболявания са по-чести, когато остареем и намалим активността си. Уверете се, че поддържате добър воден баланс на тялото си. Не само храната е важна, движението и спорта, дори и по-леки практики като йога могат да намалят стреса и да допринесат за предотвратяване на запека.

С възрастта намалява обонянието ни и вкуса се променя, но това не бива да ви увлича да добавяте повече сол в ястията си – използвайте повече билки, подправки и други аромати като чесън, лимон, оцет или горчица, за да компенсирате.

Тъй като нивата на стомашната киселина намаляват, това намалява и абсорбцията на желязо, калций и витамини B6, B12 и фолат. В резултат на това могат да възникнат неразположения като умора, слабост и нарушена концентрация.

Рискът от сърдечна атака и инсулт се повишава с възрастта. Основните фактори са хранителните дефицити, прекалената консумация на наситени мазнини, алкохолът, тютюнопушенето, намалената физическа активност.

С остаряването хората все по-малко усвояват и витамин D, защото ставаме по-склонни да пропускаме разходките навън. Затова се старайте да консумирате храни с високо съдържание на витамина, като яйца и мазна риба.

Какво да ядете?

лещаФибри – уверете се, че диетата ви съдържа достатъчно количество фибри от храни като овесени ядки, плодове, зеленчуци, бобови култури. Ако страдате от запек, може да пиете всяка сутрин сок от сушени сливи.

Витамин B12 – Осигурете си полезния витамин с консумацията на месо, риба, яйца, млечни продукти и обогатени зърнени закуски с добавен B12.

Витамин D – Малки количества от витамина са открити в яйцата и мазните риби. Витамин D може да се абсорбира от слънцето, затова когато е топло, излагайте ръцете си на слънце поне за 20 минути на ден.

Към 1 част<<<

Към 2 част<<<

Към 3 част<<<

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: bbcgoodfood.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСнимкиИнтервютаСпортЛеченияФизиологияНовиниАлт. медицинаТестовеСпециалистиДиетиСоциални грижиПатологияАнкетиОрганизацииИсторияРецептиКлинични пътекиНормативни актовеЗаведенияБотаника