Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Миома

Хранене при миома

Хранене при миома - изображение

Миомата е гинекологично заболяване, доброкачествено образувание, което се развива в мускулния слой на матката.

Храната, която е подходяща да се приема при даденото заболяване, трябва да бъде такава, която пречиства организма от шлаки, да поддържа хормоналното равновесие и да съдържа голямо количество полезни витамини, минерали и микроелементи.

  • Целулоза - намалява естрогена, който помага в растежа на раковите клетки. Най-голямо количество от нея е съсредоточено в целите зърна (бобовите култури, зърната на пшеницата, кафявия ориз), Бисквити, хляб, крекери и питки може да се консумират готови или да си приготвите сами, но в тях да има трици.
  • Мононенаситени мазнини в комбинация с целулоза - ядки. Трябва да се изяждат няколко шепи седмично.
  • Витамините, антиоксидантите, флавоноидите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, са важни в борбата с раковите клетки. Много полезни са различните видове зеле.
  • Ликопен - наличен е в доматите, дините, червения грейпфрут.
  • Бета каротин - в спанака, тиквата и морковите.
  • Полезни са ягодоплодните растения, малините, ягодите, боровинките.
  • Да се консумират големи количества цитруси, особено грейпфрути, портокали и мандарини.
  • Сапонини, протеазни инхибитори, изофлавони - притежават антиканцерогенни свойства. Подходящ продукт от тази група е соята.
  • Млечни продукти, но нискомаслени и обезмаслени.
  • Риба (тлъста, морска): бяла риба тон, сьомга, сардини, скумрия, херинга - съдържат Омега-3 мазнини.
  • Да се използват подправки, чесън - помагат в борбата с туморите.
  • Антиестрогени - голямо количество има в лененото семе.
  • Епигалокатехин - притежава противоракови свойства, съдържа се в зеления чай.
  • Животинските мазнини да се заменят с растителни (зехтин, слънчогледово олио, също царевично, соево, от ядки).

Вредни продукти при миома:

  • тлъсти меса;
  • изделия от маслено тесто;
  • големи количества масло;
  • маргарин;
  • кренвирши;
  • колбаси.

Във всички изброени продукти се съдържат канцерогени, които активизират растежа на раковите клетки.

Не бива да се преяжда, защото това крие опасност от затлъстяване, при което се натрупват подкожни мазнини, мастни натрупвания при черния дроб, мускулите на сърцето. Това е причина за нарушаване на водния, въглехидратния, кислородния и мастния баланс в организма.

3.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниБотаникаИзследванияЛеченияИсторияЗдравни проблемиВидеоХранене при...СнимкиФизиологияКлинични пътекиСпециалисти