Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърмене и козметични процедури

Кърмене и козметични процедури

Кърмене и козметични процедури - изображение

Кърмещите майки имат много въпроси относно безопасността на различни неща, които прилагат за поддържане на външния си вид по време на кърмене. Кое е безопасно и кое не? Преминават ли различните вещества в кърмата? Вредни ли са за бебето?

Грижа за кожата

Козметиката използвана върху кожата включително кремове и лосиони съдържаща алфа-хидрокси киселини не е проблем за кърмещите майки и се счита за безопасна по време на кърмене. Най-добре е да се избягват използването на Грижа за кожатаподобна козметика в областта на зърната (така че бебето да не я поглъща).

Когато става дума за лекарства с локално приложение, почти нищо не преминава през кожата в кръвообращението, освен ако не е специално формулирано за това (като никотиновите пластири).

Препоръчително е да се избягват продукти съдържащи ретиноиди (популярно използвани за отстраняване на бръчките). По време на бременност оралната употребата на тези продукти може да доведе до вродени дефекти. Ретиноидите в продуктите са изброени като ретин-А (retin-A), диферин (differin), тазорак (tazorac), ретинол (retinol) и ретинил (retinyl), затова внимателно проверете списъка на съставките на крема, който сте решили да използвате.

Често срещана съставка в много продукти за избелване на кожата е хидрохинонът. Въпреки че, абсорбцията на му, когато се прилага локално е минимална е най-добре да избягвате подобни продукти през периода на кърмене.

Слънчезащитни продукти и продукти за загар

Много малко от тези продукти се абсорбират през кожата в кръвта и достигат до млякото. Не забравяйте да взимате нужните предпазни мерки срещу изгаряния от слънцето, особено при проблемна и чувствителна кожа. Слънцезащитните средства се прилагат локално, така че няма да повлияят кърмата. Но ако ги използвате върху гърдите не забравяйте да ги отмиете преди кърмене, за да не попаднат в устата на вашето бебе.

Употреба на слънцезащитни продукти

Активната съставка в повечето продукти за загар (лосиони, спрейове, аерографи) е дихидроксиацетат (DHA), химично вещество, което временно оцветява кожата. Те не би трябвало да представляват проблем за кърмещите майки. Трябва да се внимава обаче при нанасянето им върху гърдата, за да не попаднат в устата на бебето. Добре е също да изчакате поне час след като сте ползвали продукта, за да изсъхне добре, след което да кърмите детето.

Ботокс

Дерматолози съветват ботоксът да бъде избягван в периода на кърмене. Други процедури като микродермабразио, фракселен лазер и V-beam лазер (последно поколение "Pulsed Dye" лазер) са безопасни.

Ботокс

Препарати против насекоми

Според центровете за контрол на заболяванията няма съобщени нежелани реакции след употребата на репеленти.

Обезкосмяване

Най-общо казано, локалните продукти, които се прилагат върху кожата (депилиращи кремове) се абсорбират слабо в кръвния поток и следователно много малка е вероятността да стигнат до кърмата. Лазерната епилация също не повлиява кърменето.

Солариум

Важно е да се ограничи експозицията, за да се избегне изгарянето. Някой майки съобщават, че при ползването на солариум са изгорели зърната им, което е изключително болезнено. Затова не забравяйте да покриете гърдите си. Имайте предвид, че ултравиолетовата експозиция води до преждевременно стареене на кожата и увеличава риска от рак. Доказателства, че използването на солариум може да повлияе по някакъв начин на бебето чрез кърмата за момента няма.

Солариум

Сауна

Няма причина кърмещата майка да не може да се отпусне в гореща сауна. Рискът за детето реално няма. На пазара обаче съществуват инфрачервени сауни, които могат да представляват проблем. Има много малко данни за ефекта на инфрачервеното лъчение върху кърмата, така че производителите на този вид сауни ще посъветват жените да избягват кърменето за 24 часа след използването на сауната. За най-голяма безопасност е добре да се избягва използването на такива сауни в периода на кърмене.

Сауна

Грижа за косата

Ако имате притеснения, че боядисването на косата или някаква друга нейна обработка биха дали отражение върху кърменето можете да сте спокойни. Няма доказателства, че употребата на продукти за коса (боя, къна, обезцветители, масла, кристали) оказват влияние върху кърмачето. Някои химикали, които се съдържат в продуктите предназначени за грижа за косата, могат да се абсорбират през кожата. Но ако скалпа ви е здрав (без разранявания), много малко количество от продукта ще се резорбира.

Боядисване на косата

Ако страдате от загуба на коса след раждането имайте предвид, че това е нормална реакция при бременност и след раждане при някои жени. Загубата на коса след раждането не е свързана с кърменето. Нормалният цикъл на растеж на косата ще се нормализира между 6 и 12 месеца след раждането. Ако смятате, че загубата на коса е прекалена или нещата не се нормализират след 12 месеца, консултирайте се със специалист.

Грижа за ноктите

Няма проучвания, които да доказват, че правенето на маникюр или педикюр по време на кърмене може да се отрази негативно върху бебето. За да сте спокойни, обаче, е най-добре да използвате лакове, които не съдържат химикали като формалдехид, камфор, дибутил фталат, толуен и формалдехидна смола, които имат токсични свойства и могат да се абсорбират в минимални количества. Също така имайте предвид, че няма проучвания за ефекта на по-новите типове лакове за нокти (като например гел лака и аркилните лакове).

Грижа за ноктите

Горещи вани

Кърмещите майки трябва да спазват обичайните предпазни мерки при използването на горещи вани. Необходимо е да се уверите, че ваната е чиста и добре поддържана, тъй като много често те могат да се окажат „развъдник“ на микроорганизми, които да предизвикат разнообразие от заболявания (кожни обриви, инфекции, храносмилателни разстройства, белодробни заболявания, хепатит).

Масаж след раждането

Масажът след раждане може да бъде толкова важен, колкото и този по време на бременността.

Тази процедура ще доведе до релаксация, намаляване на стреса, облекчаване на болката и други ползи за здравето. Ползите от масаж след раждането включват: хормонално регулиране, намаляване на отоците по тялото, по-добър сън и подобрено кърмене. По-усъвършенстваните терапии помагат да се възстанови тялото ви до състоянието преди бременността.

Намаляване стреса. Масажът отпуска мускулите, увеличава кръвообращението и намалява стресовите хормони, което води до отпускане и облекчаване на стреса. Някои жени предпочитат по-лек масаж, докато други се наслаждават на по-дълбоки техники в местата на схващане. Миофасциалния масаж и краниосакралната терапия са техники с по-дълбоко въздействие, които обикновено се ползват с лечебна цел и водят до релаксация и намаляване на стреса. Тревожността и депресията се повлияват много добре след тези процедури.

Намаляване на отока. Масажните процедури увеличават кръвообращението и лимфния дренаж, като по този начин подпомага елиминирането на излишните течности и отпадъчни продукти.

Облекчаване на болките. Остатъчните болки в тялото от бременността са нормални, но като добавим кърменето и грижите за децата те могат да се превърнат в доста изтощаващи. Най-често засегнати са ръцете, раменете и гърба. Масажът е ефективен подход, който отпуска и облекчава болката без медикаменти.

Масаж

Подобрява съня. Повечето майки се чувстват изтощени след раждането и непрестанните грижи за бебето. Масажът ще облекчи умората, ще съдейства за по-добра релаксация и спокоен сън.

Подобряване на кърменето. Кърменето е най-прекрасния подарък, който майката прави за своето дете. Но то може да бъде и голямо предизвикателство. Масажната терапия отпуска организма, увеличава кръвообращението и увеличава производството на мляко. Изследвания показват, че масажът увеличава нивата на пролактин.

Кога може да се възползвате от масажа?

Започнете веднага след като се почувствате комфортно. Терапиите ще ви се отразят добре ако имате болки в гърдите или корема.

Татуировки

Татуировките се създават чрез инжектиране на мастило в дермалния слой на кожата. Татуистите използват ръчна електрическа машина, която е снабдена с твърди игли, покрити с мастило. Иглите влизат в кожата стотици пъти на минута до дълбочина няколко милиметра. Молекулите на мастилото обаче са твърде големи, за да преминат в кърмата. Опасността при татуирането (и то не само при кърмещите жени) идва от локалните или системни инфекции, които са чест риск. Ограничени инфекции най-често настъпват, когато не се спазват инструкциите за последваща грижа, включваща поддържането на татуировката чиста (с вода и сапун) и като се избягва излагането й на слънце. Системните инфекции се появяват, когато универсалните предпазни мерки (за хигиена) не се следват от татуировчика и включват заболявания като хепатит, тетанус и ХИВ. Много е важно да подберете студио с добър професионалист, който ще следва установените предпазни мерки като стерилизация на машината за татуиране с помощта на автоклав, мастила, мастилени чашки, ръкавици и игли за еднократна употреба (за да се избегне кръстосано замърсяване) и цялостно миене на ръцете с дезинфекциращ сапун. Повечето татуисти съзнателно биха отказали да татуират бременна или кърмеща жена. Добре е, майките да изчакат поне година след раждането, за да направят татуировка.

Татуировки

Безопасно ли е премахването на татуировки по време на кърмене?

Премахването на татуировките се осъществява с помощта на лазери. Лазерната енергия раздробява на по-малки частици татуировъчния пигмент, които се вземат от имунната система на тялото и се филтрира. Процесът на премахване е безкръвен, с нисък риск и има минимални странични ефекти. Същата грижа за кожата (както при татуирането) се полага и след премахването на татуировката.

Няма данни, че татуировките влияят на кърменето или имат някакъв ефект върху кърмата. Ако сте избрали да украсите тялото си с татуировка и да дадете на бебето най-доброто начало в живота му чрез кърмене, можете да се чувствате комфортно във вашето решение.

Пиърсинг на тялото

Няма доказателства, че пиърсингът на зърната (или друг) оказва влияние върху кърменето. Някои от професионалистите в тази област не препоръчват да се пробива зърното в кърмаческия период. Единственото, с което е нужно да се съобразите е да изберете надежден професионалист, който спазва правилата за безопасност, за да не бъдете заразени с хепатит или ХИВ.

Гръдни импланти (силикон)

Силиконовите импланти се считат за съвместими с кърменето, но самата операция може да повлияе кърменето при някои майки.

Хлорирани плувни басейни

Те не са проблем, тъй като в повечето обществени водни системи (от които получаваме вода) водата е хлорирана.

Съставки, които трябва да се избягват в продуктите за красота

Специалистите съветват кърмещите майки, когато търсят продукти за красота като лосиони и кремове, да четат внимателно съставките и да избегнат закупуването на продукти със следните добавки:

Петролни продукти - подобни съставки могат да раздразнят нежната кожа на бебето. Следете за следните съставки: пропиленгликол, минерално масло, парафин, вазелин и изопропилов алкохол.

Формалдехид - използва често в продукти за грижа за кожата като консервант. Той може да причини сериозни алергии и алергични реакции при кърмачето, ако е изложено на него. Внимавайте за следните технически термини, които формалдехидът "крие" - хидроксиметилглицинат, DMDM-хидантоин и метенемин.

Парабени - те обикновено се използват в най-много продукти за кожата и се абсорбират през нея. С течение на времето те могат да се натрупват в тялото, което може да повлияе на ендокринната система на детето. Потърсете в списъка на съставките всичко, което съдържа "paraben" като наставка, напр. изопропилпарабен, метилпарабен и други.


Източници:

http://www.babymed.com
http://kellymom.com
https://www.breastfeeding.asn.au
http://www.lalecheleague.org
https://sg.theasianparent.com
http://americanpregnancy.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиХранене при...Алтернативна медицинаНовиниФизиологияЛайфстайлИсторияВидеоЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители