Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Кариес

Хранене при кариес

Хранене при кариес - изображение

Кариесът е заболяване на зъбите, при което постепенно омекват и се разрушават твърдите тъкани и се образува кухина. Причините за появата на този проблем са най-различни, част от тях са: наследственост, тютюнопушене, неправилна хигиена, неправилно хранене, недостатъчен прием на сурови плодове и зеленчуци (те помагат за премахването на остатъците от храна по зъбите, а именно тези остатъци размекват твърдите тъкани при своето разлагане) и други.

Полезни продукти при кариес

За да се предотврати появата и за да се избавите от неприятния проблем, е необходимо да се храните с продукти, които съдържат флуор, калций и витамин Д. Всички тези елементи са отговорни за здравата структура на зъба, за неговия растеж и запазване. Калцият в комбинация с флуора помага за укрепването на зъбната кост. Незаменими помощници за по-доброто усвояване на калция са витамин Д и фосфорът. Затова е необходимо да хапвате повече:

  • киселомлечни продукти: извара, заквасена сметана, течна сметана, краве масло, кефир, кисело мляко, различни сирена (включително топени);
  • ядки: орехи, бадеми, лешници;
  • бобови култури: боб, грах;
  • синапено семе;
  • кокоши яйца;
  • черен дроб: свински и говежди;
  • морски продукти и риба: морски костур, сьомга, кефал, треска, скумрия, риба тон, хек, стриди, писия, раци, скариди, калмари;
  • твърди пресни зеленчуци и плодове (помагат за почистването на зъбите от натрупалата се по тях храна): краставици, зеле, репички, моркови, ябълки, круши.

 

Вредни хранителни продукти при кариес:

  • захар, шоколад (особено млечен), сладка, мармалади, пълнежи, понички и други сладкарски изделия в големи количества (ако непрекъснато изпитвате нужда да хапнете нещо сладко, това е знак, че организмът не получава необходимото му количество калций, а недостигът на този елемент е най-честата причина за развитието на кариес);
  • сол и кафе - на пръв поглед, това са продукти от различни категории, но ги обединява способността им да пречат на усвояването на полезните витамини и минерали;
  • мека и суха храна - вероятността тя да остане по зъбите е огромна;
  • сладки напитки, особено газирани (газираното разрушава зъбния емайл);
  • сухи смеси от ядки и плодове;
  • вода с недобро качество.
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаСпециалистиНовиниИзследванияИсторияПроизводителиЛеченияЗдравни проблемиНормативни актовеСнимкиХранене при...СпортНаправления в медицинатаЛайфстайлБотаникаСоциални грижиОрганизацииЗаведения