Как студената вода може да превърне храната в отрова
През не толкова далечната 1969 година на рентгенолози се налага да задържат бариева каша в стомаха на човек за времето, необходимо за извършване на рентгеново изследване. Оказало се, че ако кашата се приеме, без да се затопли предварително (веднага след изваждането й от хладилника), тя "напуска" стомаха по-бързо, отколкото рентгенолозите успяват да настроят тогавашната несъвсем съвършена апаратура (1969).
Специалистите проявяват интерес към този факт, провеждат експерименти и установяват, че ако по време на ядене се консумират студени напитки (студена вода или газирана напитка с лед например), то времето на престой на храната в стомаха намалява от 4-5 часа до 20 минути. Т. е. при приема на студена вода количеството, което сме изяли, буквално се избутва от стомаха.
Какво се случва при пиене на студена вода по време на хранене?
На първо място, това е пряк път към затлъстяването, защото по този начин човек не може да се засити и чувството на глад настъпва много бързо, след като сте се нахранил. Вторият момент е, че това дава старт на гнилостните процеси в червата, защото нормалното храносмилане всъщност не е нормално.
Между другото, вероятно това е пътят, чрез който големите вериги за бързо хранене реализират огромни печалби. Хапвайки хамбургера, сандвича, хотдога, пицата или каквото и да било друго в компанията на ледена напитка, човек никога няма да се засити с фаст фууда и винаги ще иска още и още, и още... Вероятно със същата цел цената на топлите напитки се завишава или те изобщо не се предлагат на такива места.
Изпиването на студена напитка след хранене пречи на пълноценното преработване на белтъчините, съдържащи се продуктите, които сме приели. Тези белтъчини няма да се разделят на аминокиселини.
Храната бързо напуска стомаха, а всички протеинови елементи ще изгният в червата (необработеният белтък започва да гние сравнително бързо при температура 36,6 градуса). Така не само се харчат пари за продукта, а и вместо полза, резултатът е вреда, навличайки си чревни възпаления (колити, ентерити) и дисбактериоза.
Извод
Не пийте студени напитки преди и след хранене. Температурата им трябва да бъде не по-ниска от стайна. Същото се отнася и за сладоледа - консумиран след ядене, ще даде същия ефект.
Утолява ли студената вода жаждата?
Друга популярна заблуда е, че студената вода по-бързо утолява жаждата от течността на стайна температура. Физиолозите обясняват, че това не е така. На организма му е необходимо повече време за нейното усвояване, защото тя първо трябва да се затопли в стомаха до телесна температура.
Водата със стайна температура (и още повече топлата) се усвоява веднага и моментално утолява жаждата.
bleckt.com; budtezdorovy.net; novuyden.com
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА СТЪКЛЕНА ВЕЗНА - АНАЛИЗАТОР BG 13
БОИРЕР ЕЛЕКТРОНЕН КАНТАР BF 195
БУТИЛКА ФЛАШКА СПИРИТУАЛ 0.50 л ЕМОТО ПИЙС ПРОДЖЕКТ
LAICA UFSBE02 КАНА ЗА ФИЛТРИРАНЕ MIKROPLASTIK - STOP
ВИШИ СОЛЕЙ СЛЪНЦЕЗАЩИТНА ВОДА ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО ЗА ХИДРАТАЦИЯ СЪС SPF 30 200 мл
LAICA УНИВЕРСАЛЕН ФИЛТЪР БИ ФЛУКС F6M * 6
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Да си направим "жива" вода сами вкъщи
- Лечение при махмурлук
- Използвайте лесен метод за дестилиране на вода
- Обем и състав на телесните течности
- Защо трябва да пестим водата
- Пречистване на организма с вода
- Регулация на водно-солевата хомеостаза
- Колко вода трябва да пием на ден според теглото си – формули за изчисляване и таблица
- Как и защо да си направим вода с електролити
- Хидротерапия
Коментари към Как студената вода може да превърне храната в отрова