Как студената вода може да превърне храната в отрова
През не толкова далечната 1969 година на рентгенолози се налага да задържат бариева каша в стомаха на човек за времето, необходимо за извършване на рентгеново изследване. Оказало се, че ако кашата се приеме, без да се затопли предварително (веднага след изваждането й от хладилника), тя "напуска" стомаха по-бързо, отколкото рентгенолозите успяват да настроят тогавашната несъвсем съвършена апаратура (1969).
Специалистите проявяват интерес към този факт, провеждат експерименти и установяват, че ако по време на ядене се консумират студени напитки (студена вода или газирана напитка с лед например), то времето на престой на храната в стомаха намалява от 4-5 часа до 20 минути. Т. е. при приема на студена вода количеството, което сме изяли, буквално се избутва от стомаха.

Какво се случва при пиене на студена вода по време на хранене?
На първо място, това е пряк път към затлъстяването, защото по този начин човек не може да се засити и чувството на глад настъпва много бързо, след като сте се нахранил. Вторият момент е, че това дава старт на гнилостните процеси в червата, защото нормалното храносмилане всъщност не е нормално.
Между другото, вероятно това е пътят, чрез който големите вериги за бързо хранене реализират огромни печалби. Хапвайки хамбургера, сандвича, хотдога, пицата или каквото и да било друго в компанията на ледена напитка, човек никога няма да се засити с фаст фууда и винаги ще иска още и още, и още... Вероятно със същата цел цената на топлите напитки се завишава или те изобщо не се предлагат на такива места.
Изпиването на студена напитка след хранене пречи на пълноценното преработване на белтъчините, съдържащи се продуктите, които сме приели. Тези белтъчини няма да се разделят на аминокиселини.
Храната бързо напуска стомаха, а всички протеинови елементи ще изгният в червата (необработеният белтък започва да гние сравнително бързо при температура 36,6 градуса). Така не само се харчат пари за продукта, а и вместо полза, резултатът е вреда, навличайки си чревни възпаления (колити, ентерити) и дисбактериоза.
Извод
Не пийте студени напитки преди и след хранене. Температурата им трябва да бъде не по-ниска от стайна. Същото се отнася и за сладоледа - консумиран след ядене, ще даде същия ефект.

Утолява ли студената вода жаждата?
Друга популярна заблуда е, че студената вода по-бързо утолява жаждата от течността на стайна температура. Физиолозите обясняват, че това не е така. На организма му е необходимо повече време за нейното усвояване, защото тя първо трябва да се затопли в стомаха до телесна температура.
Водата със стайна температура (и още повече топлата) се усвоява веднага и моментално утолява жаждата.
bleckt.com; budtezdorovy.net; novuyden.com
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БУТИЛКА ФЛАШКА НЕО ДИЗАЙН 0.5 л РОЗОВ ЕДНОРОГ
АКВАФОР СИТИ ФИЛТРИРАЩА БУТИЛКА РОЗОВА 350 мл
LAICA УНИВЕРСАЛЕН ФИЛТЪР БИ ФЛУКС модел F3M * 3
LAICA КАНА ЗА ФИЛТРИРАНЕ НА ВОДА PRIME LINE (ELEGANCE) модел J51-CB
БУТИЛКА ФЛАШКА НЕО ДИЗАЙН 0.75 л ЗЕЛЕН - ЕВЪРГРИЙН
БУТИЛКА ФЛАШКА СПИРИТУАЛ 0.5 л МАНДАЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Криза в Аржентина: Арсен във водата застрашава живота на милиони
- Да си направим "жива" вода сами вкъщи
- Използвайте лесен метод за дестилиране на вода
- Лечение при махмурлук
- Лечение при бъбречна поликистоза (поликистоза на бъбреците)
- Пречистване на организма с вода
- Значението на водата за човешкия организъм
- Колко вода трябва да пием на ден според теглото си – формули за изчисляване и таблица
- Регулация на осмолалитета на екстрацелуларната течност
- Как и защо да си направим вода с електролити
Коментари към Как студената вода може да превърне храната в отрова