Хранене при заушка
Заушката (епидемичен паротит) е остро вирусно заболяване, което е съпроводено от възпаление на слюнчестите жлези. Най-често от него заболяват деца до 15-годишна възраст, но има и случаи, когато страдат и възрастни. Възможни са редица усложнения, затова се поставя задължителна ваксина на децата.
Правилното хранене е от съществено значение при лечението заушка. Трябва да се има предвид, че на заболелите деца им е трудно да дъвчат. Храната трябва да бъде топла, полутечна или смляна. Това ще намали слюноотделянето при обработката й. След прием на храна и дори на напитки е важно устата да се изплакне с разтвор от сода, фурацилин или просто с преварена вода.
Предпочитат се следните продукти и храни:
- Течни крем супи - леки са, засищат, усвояват се бързо и подобряват храносмилането. Освен това, при варене, продуктите запазват повече от полезните си вещества, отколкото при други видове термична обработка. Супата осигурява баланса на течностите и по този начин нормализира артериалното налягане. Ако пък е приготвена с пилешки бульон, тя притежава противовъзпалително действие.
- Течни каши - всякакви. Те съдържат полезни вещества, които дават енергия на организма. Кашата от елда е богата на витамин В, калий, калций, магнезий, желязо. Освен че извежда токсините от тялото, тя подобрява работата на ендокринната жлеза.
- Полезен е и оризът, защото в него има витамини от група В, йод, цинк, калций. Основният му плюс е, че подобрява обмяната на веществата и допринася за извеждането на течностите от организма. Това нормализира кръвното налягане.
- Овесена каша - в състава й влизат витамини В, Р, Е, калций, натрий, цинк, магнезий. Тя подобрява храносмилателните процеси.
- Просо - наличие на витамин В, калий и много белтъчини. Кашата от този продукт действа благоприятно върху храносмилателната и сърдечно-съдовата системи, също така засища бързо.
- Ечемичена каша - тя съдържа витамини А, В, РР, Е, фосфор, цинк, магнезий, калий, бор, калций, хром, желязо и др. Предимството й е, че извежда токсините от организма и нормализира работата на щитовидната жлеза.
- Полезно е и картофеното пюре - то съдържа цинк и калий, извежда течностите от тялото.
- Ябълково пюре - в него има витамини В, РР, С, Е, фолиева киселина, натрий, желязо, магнезий. Тези съставки подобряват храносмилането и обогатяват организма с полезни вещества.
- Котлети на пара, също са подходящи за консумация при заушка, месото може да бъде всякакво. Приготвени по този начин, те запазват повече от хранителните си вещества, и се усвояват по-лесно от организма.
- Пилешко месо - съдържа максимум лесно усвоим белтък и минимум вредни мазнини и въглехидрати. Също: фосфор, магнезий, желязо, калий. Това месо е полезно, защото се усвоява бързо и нормализира артериалното налягане.
- Плодовете и зеленчуците се приготвят под формата на пудинги и пюрета. Всички те са богати на витамини и полезни вещества, които укрепват имунитета и помагат на организма да се справи по-бързо със заболяването.
- Риба - богата е на полиненаситени мастни киселини, на витамини А, В, Д, РР, Н, съдържа също: калций, магнезий, сяра, флуор, мед, цинк, кобалт, манган. Действа благоприятно върху работата на кръвоносната система, премахва летаргията, нормализира функциите на щитовидната жлеза.
- Млечни продуктите продукти се предпочитат заради наличието на калций в тях. Освен това, те имат диуретично действие, нормализират кръвното налягане и дават енергия на организма.
- Други полезни продукти са: ядките, семената, бобовите култури. Всички те са богати на белтъчини и полезни вещества.
Вредни продукти при заушка
- Да не се приемат кисели храни и напитки, включително цитрусови сокове, защото дразнят гърлото.
- Противопоказни са острите и мазните ястия, защото не се преработват добре и оказват неблагоприятно действие върху работата на задстомашната жлеза.
- Не се препоръчва консумацията на сурови плодове и зеленчуци, сокове.
- В никакъв случай да не се дава на болния аспирин, защото той може да доведе до сериозни усложнения.
Източник:
edaplus.info
Коментари към Хранене при заушка