Хранене при дисплазия
Дисплазията е заболяване, което се характеризира с неправилно развитие на тъканите и органите в резултат на недостатъци при формирането на тялото по време на ембриогенезата и през постнаталния период. Терминът се използва за обозначение на различни заболявания, основаващи се на аномалии в развитието на клетките, органите или тъканите, изменения на формата и строежа им.
Хранителните продукти, влизащи в менюто, трябва да компенсират недостига на фолиева киселина, витамини С, Е, А, селен, бета-каротин.
Какво трябва да се консумира?
- Продукти, богати на фолиева киселина (банани, бобови, зелени листни зеленчуци, бяло и брюкселско зеле, бирена мая, цвекло, цитруси, леща, телешки черен дроб, гъби, яйчен жълтък, цветно зеле, лук, моркови, магданоз).
- Храни с повишено съдържание на витамин С (лимони, зелени орехи, шипки, нелюти чушки, касис, облепиха, киви, орлов нокът, люти чушки, див чесън, брюкселско зеле, броколи, плодове на калина, цветно зеле, офика, ягоди, портокали, червено зеле, хрян, спанак, пера зелен чесън).
- Продукти, съдържащи голямо количество витамин Е (лешници, нерафинирани растителни масла, бадеми, фъстъци, кашу, сушени сини сливи, облепиха, змиорка, шипки, пшеница, калмари, киселец, сьомга, бяла риба, сушени сини сливи, овесена каша, ечемик).
- Продукти, в чиито състав има много селен (пащърнак, целина, морски продукти, маслини, елда, бобови).
- Продукти, богати на витамин А (тъмнозелени и жълти зеленчуци, топено масло - не повече от 50 грама дневно).
- Продукти с бета-каротин (сладък картоф, моркови, кайсии, манго, броколи, маруля, пшенични трици, тиквички, яйца, млечни продукти, черен дроб на риба) трябва да се приемат заедно със сметана или растителни мазнини.
- Зелен чай.
Вредни хранителни продукти при дисплазия:
- пушени и кисели изделия;
- остри, пържени и мазни ястия;
- сладкарски изделия (торти, бонбони, печива);
- пикантни подправки, оцет, маринати;
- алкохолни напитки.
Източник:
edaplus.info
Коментари към Хранене при дисплазия