5 съвета за приготвянето на перфектните зеленчуци

Печените зеленчуци не са скучната добавка към вечерята, а точно обратното – те й придават завършен вид, стига да са приготвени правилно – със златисти ръбове и карамелизирана сладост.
Но колко време да ги печем? И каква е разликата между меки, карамелизирани и обикновени кашести зеленчуци? Ако сте новаци в приготвянето на печени зеленчуци, следвайте съветите, посочени по-долу.
Независимо дали обичате хрупкави и златисти, или по-скоро препечени зеленчуци, тези препоръки ще ви помогнат да ги направите перфектни.
1. Изберете подходящите зеленчуци
Запомнете: Някои зеленчуци се пекат по-добре от други – краставиците например не са особено подходящи за печене, трябва да изберете зеленчуци с по-ниска влажност.
За най-добри резултати изберете зеленчуци като картофи, брюкселско зеле, чушки, лук и моркови.
2. Нарежете ги в правилните размери
Нарязването на зеленчуците в правилните размери е много важно, когато използвате повече от един вид растение. Когато смесвате твърди зеленчуци като картофи, моркови, брюкселско зеле и лук трябва да сте внимателни.
Колкото по-дълго време отнема приготвянето на продукта, на толкова по-малки парченца трябва да бъде нарязан. Така че, когато режете сладки картофи и чушки, парченцата на първите трябва да са по-малки. Това ще гарантира, че всички зеленчуци ще се сготвят с една и съща скорост.
3. Използвайте мазнина
За най-добро изпичане бъдете щедри с мазнината. Зехтин екстра върджин е подходящ избор. Вместо да поливате зеленчуците в тавата, по-добре е да ги разбъркате с ръце в купа, за да се разпредели олиото равномерно по тях.
4. Предварително загрейте фурната
За да получите хрупкави зеленчуци със златиста коричка, сложете зеленчуците да се пекат в гореща фурна (загрята на 200 градуса). А ако решите да ги приготвите на тиган, той трябва да е много сгорещен, което спомага на зеленчуците да се препекат, вместо да стават на каша.
5. Оставете място
Не препълвайте тавата/тигана със зеленчуци. Ако го направите, те ще започнат да се запарват от изпаряването на водата, която се съдържа в тях. Вместо това, оставете малко място между парченцата, така че горещият въздух да циркулира между тях, осигурявайки ви хрупкави и препечени зеленчуци от всички страни. Разпределете продуктите в два съда, ако има нужда. Използвайте хартия за печене, за да отделите готовите зеленчуци по-лесно от тавата.
Допълнителен съвет в изображение - колко време да печете различните зеленчуци:
По статията работи: Данна Панджарова
Източник:sheknows.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АЛАЙВ ИМУН ХЕЛТ капсули * 30 NATURE'S WAY
ХИП БИО ПЮРЕ МАКАРОНИ С ШУНКА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г
АЛАЙВ ВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ 50+ таблетки * 30
ХИП ПЮРЕ ТАЛЯТЕЛИ СЪС СМЕТАНА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г
МАКСИМУМ ГРИЙНС КЪМПЛИЙТ таблетки * 90 GNC
ПОЛИФЕНОЛ ЗОН 22 капсули * 60 DOCTOR NATURE
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
- Рататуй с фасул и полента
- Да нахраним очите си - препоръки за остро зрение
- Тридневна диета със зеленолистни
- Пригответе си зеленчуци на пара, без необходимия уред
- Направете си разтвор за почистване на плодовете и зеленчуците от химичните вещества
- Зеленчукова салата с булгур и ароматен чеснов сос
Коментари към 5 съвета за приготвянето на перфектните зеленчуци