Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация 5 съвета за приготвянето на перфектните зеленчуци

5 съвета за приготвянето на перфектните зеленчуци

5 съвета за приготвянето на перфектните зеленчуци - изображение

Печените зеленчуци не са скучната добавка към вечерята, а точно обратното – те й придават завършен вид, стига да са приготвени правилно – със златисти ръбове и карамелизирана сладост.

Но колко време да ги печем? И каква е разликата между меки, карамелизирани и обикновени кашести зеленчуци? Ако сте новаци в приготвянето на печени зеленчуци, следвайте съветите, посочени по-долу.

Независимо дали обичате хрупкави и златисти, или по-скоро препечени зеленчуци, тези препоръки ще ви помогнат да ги направите перфектни.

1. Изберете подходящите зеленчуци

Запомнете: Някои зеленчуци се пекат по-добре от други – краставиците например не са особено подходящи за печене, трябва да изберете зеленчуци с по-ниска влажност.

За най-добри резултати изберете зеленчуци като картофи, брюкселско зеле, чушки, лук и моркови.

2. Нарежете ги в правилните размери

Нарязването на зеленчуците в правилните размери е много важно, когато използвате повече от един вид растение. Когато смесвате твърди зеленчуци като картофи, моркови, брюкселско зеле и лук трябва да сте внимателни.

Колкото по-дълго време отнема приготвянето на продукта, на толкова по-малки парченца трябва да бъде нарязан. Така че, когато режете сладки картофи и чушки, парченцата на първите трябва да са по-малки. Това ще гарантира, че всички зеленчуци ще се сготвят с една и съща скорост.

3. Използвайте мазнина

За най-добро изпичане бъдете щедри с мазнината. Зехтин екстра върджин е подходящ избор. Вместо да поливате зеленчуците в тавата, по-добре е да ги разбъркате с ръце в купа, за да се разпредели олиото равномерно по тях.

4. Предварително загрейте фурната

За да получите хрупкави зеленчуци със златиста коричка, сложете зеленчуците да се пекат в гореща фурна (загрята на 200 градуса). А ако решите да ги приготвите на тиган, той трябва да е много сгорещен, което спомага на зеленчуците да се препекат, вместо да стават на каша.

5. Оставете място

Не препълвайте тавата/тигана със зеленчуци. Ако го направите, те ще започнат да се запарват от изпаряването на водата, която се съдържа в тях. Вместо това, оставете малко място между парченцата, така че горещият въздух да циркулира между тях, осигурявайки ви хрупкави и препечени зеленчуци от всички страни. Разпределете продуктите в два съда, ако има нужда. Използвайте хартия за печене, за да отделите готовите зеленчуци по-лесно от тавата.

Допълнителен съвет в изображение - колко време да печете различните зеленчуци: 

зеленчуци

 

По статията работи: Данна Панджарова
Източник:sheknows.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноДиетиХранене при...БотаникаАлтернативна медицинаНовиниЛеченияХрани и ястия