5 съвета за приготвянето на перфектните зеленчуци
Печените зеленчуци не са скучната добавка към вечерята, а точно обратното – те й придават завършен вид, стига да са приготвени правилно – със златисти ръбове и карамелизирана сладост.
Но колко време да ги печем? И каква е разликата между меки, карамелизирани и обикновени кашести зеленчуци? Ако сте новаци в приготвянето на печени зеленчуци, следвайте съветите, посочени по-долу.
Независимо дали обичате хрупкави и златисти, или по-скоро препечени зеленчуци, тези препоръки ще ви помогнат да ги направите перфектни.
1. Изберете подходящите зеленчуци
Запомнете: Някои зеленчуци се пекат по-добре от други – краставиците например не са особено подходящи за печене, трябва да изберете зеленчуци с по-ниска влажност.
За най-добри резултати изберете зеленчуци като картофи, брюкселско зеле, чушки, лук и моркови.
2. Нарежете ги в правилните размери
Нарязването на зеленчуците в правилните размери е много важно, когато използвате повече от един вид растение. Когато смесвате твърди зеленчуци като картофи, моркови, брюкселско зеле и лук трябва да сте внимателни.
Колкото по-дълго време отнема приготвянето на продукта, на толкова по-малки парченца трябва да бъде нарязан. Така че, когато режете сладки картофи и чушки, парченцата на първите трябва да са по-малки. Това ще гарантира, че всички зеленчуци ще се сготвят с една и съща скорост.
3. Използвайте мазнина
За най-добро изпичане бъдете щедри с мазнината. Зехтин екстра върджин е подходящ избор. Вместо да поливате зеленчуците в тавата, по-добре е да ги разбъркате с ръце в купа, за да се разпредели олиото равномерно по тях.
4. Предварително загрейте фурната
За да получите хрупкави зеленчуци със златиста коричка, сложете зеленчуците да се пекат в гореща фурна (загрята на 200 градуса). А ако решите да ги приготвите на тиган, той трябва да е много сгорещен, което спомага на зеленчуците да се препекат, вместо да стават на каша.
5. Оставете място
Не препълвайте тавата/тигана със зеленчуци. Ако го направите, те ще започнат да се запарват от изпаряването на водата, която се съдържа в тях. Вместо това, оставете малко място между парченцата, така че горещият въздух да циркулира между тях, осигурявайки ви хрупкави и препечени зеленчуци от всички страни. Разпределете продуктите в два съда, ако има нужда. Използвайте хартия за печене, за да отделите готовите зеленчуци по-лесно от тавата.
Допълнителен съвет в изображение - колко време да печете различните зеленчуци:
По статията работи: Данна Панджарова
Източник:sheknows.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30
МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ХИП ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 125 г 6253
ГАНЧЕВ ПЮРЕ НАТУРАЛНО АСОРТИ ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СВЕЖИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ПУЕШКО МЕСО 220 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Алкална диета
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Сом на фурна със зеленчуци
- Как да приготвяме и съхраняваме прясно изцедени сокове
- Как да сварим зеленчуци на пара
- Някои ястия не трябва да се ядат втори път след приготвянето им заради опасни съединения
- Екзотични плодове и зеленчуци (Трета част)
- Печени броколи в сметана с кашкавал
Коментари към 5 съвета за приготвянето на перфектните зеленчуци