Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят 17 интересни факта за меда

17 интересни факта за меда

17 интересни факта за меда - изображение

1. В Куба не са регистрирани случаи на загуби на пчелни семейства. В островната държава е забранено да се внасят пестициди, а островът изнася ценен органичен мед.

2. Някои видове пчели в Хималаите произвеждат халюциногенен мед, който местните народи събират.

3. Най-старият мед в света е на 3000 години. Той е открит в Египет и в момента на намирането все още бил годен за консумация.

4. Пчеларите във Франция откриват син и зелен мед. Той се образува в резултат на това, че пчелите се ровят в отпадъчните продукти, които се генерират при производството на бонбоните М&M.

5. Продължителността на живота на медоносната пчела е между 122 и 150 дни. За този период 8 пчели създават една лъжичка мед.

Лъжица мед

6. Хората могат да усетят упойващ ефект, ако консумират мед събиран от макови поля.

7. Медът е по-ефективен срещу кашлица, отколкото повечето сиропи.

8. Пчелният продукт е естествен "резервоар" за бактериите, произвеждащи опасния ботулинов токсин. Повечето възрастни хора могат да го преработват, но не и малките деца. Затова не се дава мед на бебета.

9. Според учените понякога древни хора като Александър Велики са погребвани в мед. След сто години труповете, които са запазени и захаросани, са изкопавани и изяждани като лекарство.

10. Пчеларството е основен поминък в Украйна. Процент и половина от населението, или иначе казано около 700 000 души, се препитават с отглеждането на пчели.

11. Медът може да се използва за лечението на рани, понеже при реакцията се отделя водороден пероксид (вещество в състава на кислородната вода), който има антисептично действие.

кошер

12. Пчелите контролират гъстотата и чистотата на меда си, като махат с крила с различна скорост във вентилационните отвори в кошера, за да забавят или забързват изпарението на водата.

13. Някои оси също правят мед.

14. От 20 000 известни вида пчели само 7 произвеждат мед.

15. В Англия съществува обичай, според който трябва да се даде парче от сватбената торта на пчелите и да ги информирате, ако някой почине. В противен случай, те ще да спрат да правят мед.

16. Цветето Азалия е силно токсично, а медът, който се прави от него - отровен. Интересен факт е, че изпращането на букет азалии в черна ваза някога се е възприемало като смъртна заплаха.

17. Пчеларите в Австралия водят т. нар. медена война за дърветата манука. Някои от тях стигат толкова далеч, че дори позиционират хеликоптери с кошерите си над желаните дървета.

манука

 

 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник:kickassfacts.com
Снимки: kickassfacts.com;
npr.org;capitalfm.co.ke 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиИсторияРецептиХрани и ястияАлт. медицинаСнимкиЛюбопитноДиетиЛайфстайлНовиниБотаникаОрганизацииПроизводителиФизиология