Шоколадов крем със сладолед и череши
Необходими продукти:
за черешовия сос:
- 500 грама череши, без костилки
- 2 супени лъжици кленов сироп
- кората на половин лимон, настъргана фино
- 1 чаена лъжица царевично нишесте
за шоколадовия крем:
- 40 милилитра сметана
- 30 грама златен сироп
- 20 грама захар
- 1 1/2 чаена лъжица какао
- 40 грама черен шоколад, нарязан на едро
- 10 грама масло
за сервиране:
- 400 грама ванилов сладолед
- 40 грама спрей сметана
- 2 супени лъжици печени натрошени лешници
- 4 череши
Начин на приготвяне:
Черешите, кленовия сироп и лимоновата вода сложете в касерола. Сипете 4 супени лъжици вода и варете 8 минути, докато плодовете омекнат, но все пак останат цели.
Извадете малка част от соса и добавете царевичното брашно, разбъркайте и върнете в соса. Оставете да къкри 1-2 минути, докато сосът се сгъсти. Оставете настрана, докато приготвяте шоколадовия.
За него комбинирайте сметаната, сиропа, захарта и какаото в малка касерола. Когато заври, намалете температурата и бъркайте, докато се получи сос.
Останалите шоколад сложете в купа и отгоре полейте с какаовата смес. Оставете за 1 минута, след което разбъркайте, за да се разтопят парченцата.
Сложете щедра лъжица от черешовия сос на дъното на висока чаша. Отгоре сложете лъжица ванилов сладолед. Полейте с шоколадовия сос, след което разпределете останалия черешов сос между 4-те чаши, преди да поставите следващата топка сладолед. Следва да завършите с украса от спрей сметаната, поръсена с малко натрошени лешници, а на върхът - черешка.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: realfood.tesco.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Шоколадов крем с маскарпоне и кондензирано мляко (за торти и сладкиши)
- Шоколадов крем за торта (2 варианта)
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадов крем с банан и авокадо
- Шоколадов мус с бита сметана
- Баварски крем с бял шоколад
- Веган шоколадов мус с кокосово мляко
- Шоколадов мус с чили
- Бейлис шоколадов мус
- Експресен млечен шоколадов мус
Коментари към Шоколадов крем със сладолед и череши