Шкембе чорба
Необходими продукти:
1 килограм шкембе (по избор)
250 грама кисело мляко
2 яйца
1 супена лъжица брашно
2 супени лъжици масло
1 чаена лъжица сладък червен пипер
няколко скилидки чесън (на вкус)
оцет
лют червена чушка (печена)
сол
Начин на приготвяне:
Измийте почистеното шкембе. Залейте го с вода и изчакайте да заври. След 10 - 15 минути сменете водата с нова и оставете да се вари до готовност, без да солите. Готовото шкембе трябва да бъде меко, почти желирано. Извадете го от бульона и нарежете на ситно.
Разбийте яйцата в дълбока купа, към тях прибавете запърженото до златисто брашно и разбъркайте. Към сместа добавете млякото и отново разбъркайте до еднородност. Загребвайте с черпак от бульона и наливайте на тънка струя в съда със застройката, като не спирате да бъркате бързо. Налейте половината от бульона по този начин. След това изсипете застройката с бульона обратно в тенджерата и отново разбъркайте. Сложете нарязаното шкембе и посолете. Оставете да заври, бъркайки непрекъснато. Нека се вари 5 минути и свалете от котлона.
Сложете маслото в нагорещен тиган, прибавете червения пипер, разбъркайте бързо и свалете от огъня. Получената запръжка прибавете към чорбата. След това в отделен съд смесете оцет и намачкан чесън. С тази смес ще поднесете шкембето, а може да предложите и печена люта червена чушка.
Ястието се поднася горещо.
Добър апетит!
Коментари към Шкембе чорба