Рецепти за различни видове домашно фъстъчено масло
Фъстъченото масло е много популярно в САЩ, но през последните години се увеличава използването му и у нас. Често в готовия продукт се съдържат големи количества захар и други подсладители, консерванти и овкусители – съставки, с които едва ли искате да насищате организма си. Разбира се, това не е причина да се лишите от консумацията на фъстъчено масло, защото бихте могли и сами да си приготвите такова в домашни условия. Така ще бъдете сигурни в качеството на продукта, а и имате възможността да създадете свой собствен вкус, като експериментирате с различни добавки.
Фъстъчено масло – базова рецепта
За да си направите натурално фъстъчено масло са ви нужни:
- 2 чаени чаши безсолни печени фъстъци
- 1/2 чаена лъжица морска сол (плюс още на вкус)
- 1-2 супени лъжици растително олио* по желание
*Може да използвате фъстъчено олио или 1 супена лъжица сусамово масло и 1-2 супени лъжици рафинирано слънчогледово олио. Ще се получи много интересен вкус.
Как се приготвя фъстъченото масло?
- Сложете фъстъците и солта в кухненски робот или блендер и ги смелете за 2-3 минути. Може да оставите част от тях, която да добавите най-накрая, ако обичате да усещате парченца от ядката.
- Първо фъстъците ще се превърнат на прах, но след това ще започнат да образуват пюре. В началото то ще е зърнесто, но по време на блендирането ще се придобие гладкост. Ако искате маслото да има по-добра кремообразна консистенция, използвайте растителна мазнина, която налейте постепенно, докато фъстъците се мелят. Накрая сложете още сол според вкусовите си предпочитания, както и отделените фъстъци, като предварително ги натрошете. Разбъркайте.
- Прехвърлете маслото в бурканче и съхранявайте на тъмно място на стайна температура до 2-3 седмици. Във фризер може да запазите до година. С времето тежките частици ще се утаят на дъното на съда, а мазнината ще изплува. Това не е знак, че фъстъченото масло се е развалило. Единственото, което трябва да направите, е да го разбъркате, за да се получи отново еднородна смес. Ако се развали, ще усетите характерен мирис.
Рецепти за различни видове фъстъчено масло
След като сте си приготвили класическо фъстъчено масло, може да импровизирате и да създадете нови вкусове върху тази основа. Трябва само да добавите любим продукт към нея. Предлагаме ви няколко варианта, чието изпълнение е аналогично на направата на чисто масло от фъстъци.
Фъстъчено масло с мед
- Смесете фъстъченото масло с 2-3 супени лъжици мед и ще получите идеално допълнение към овесените ядки или препечената филийка.
- Съхранявайте готовия продукт в хладилник до 2 месеца.
Шоколадово фъстъчено масло
- Разтопете 1/2 чаена чаша тъмен шоколад. Изчакайте да се охлади до стайна температура, след което смесете с фъстъченото масло.
- Получената сладост е здравословна алтернатива на течния шоколад. Може да използвате за намазването на филийка или да добавите в сладолед.
Фъстъчено масло с какао
- Добавете 1/2 чаша (45 грама) какао на прах (може и по-малко) и пудра захар на вкус към вече приготвеното домашно масло от фъстъци и разбъркайте.
Фъстъчено масло с кленов сироп
- Прибавете 3 супени лъжици кленов сироп към домашното фъстъчено масло, приготвено по рецептата по-горе.
- Разбъркайте и вече имате идеално допълнение към палачинките.
Пикантно фъстъчено масло
- Добавете 1 супена лъжица подлютен зехтин и щедра щипка кайен пипер към ядките по време на тяхното смилане. Ако искате по-пиперлив вкус, увеличете количеството на подправките.
- Този вариант е за любителите на по-екстремните вкусове и за онези от вас, които са отворени да опитат нещо ново.
Фъстъчено масло с крема сирене и ванилия
- В съда на блендер смесете 250 грама крема сирене (Филаделфия или Маскарпоне) и 1/4 чаена чаша фъстъчено масло. Прибавете 2/3 чаена чаша пудра захар и 1 чаена лъжица ванилов екстракт. Разбийте всичко до еднородност. Към готовата паста добавете 1/2 чаена чаша натрошени фъстъци и разбъркайте.
- Вече имате нежен крем, който може да поднесете върху филия хляб или да използвате за направата на десерти. Съхранява се хладилник не по-дълго от седмица.
По идентичен начин може да си приготвите масло от различни видове ядки, като заместите фъстъците с тях. Например използвайте печени несолени бадеми или равни количества бадеми и фъстъци. Интересен краен продукт се получава и от печено кашу или орехи. Тъй като ципата на ореховите ядки е горчива, първо ги бланширайте, след това ги подсушете и стрийте между пръстите си, за да отстраните нежеланото покритие. Едва тогава изпечете, изчакайте да се охладят и смелете.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БАТЕРИ НУТРИШЪН ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО 500 гр.
АМИКС МР. ПОПЪРС ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО 50 гр. * 18
ОСТРОВИТ ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО ГЛАДКО 1000 г
АМИКС МР. ПОПЪРС ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО 800 гр.
МАЙПРОТЕИН ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО 1000 г
НЕЙЧЪРС ФАЙНЕСТ БИО ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО С БАНАН И ВАНИЛИЯ 350 гр.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Сладки сосове за десерти, сиропи
- Фъстъчено масло – състав, ползи и вреди от консумацията му
- Шоколадови бисквитки с фъстъчено масло без брашно
- Мъфини с пшеничен зародиш, банан и фъстъчено масло
- Тортила с банани и фъстъчено масло
- Протеинови бонбони за спортисти (с шоколад и фъстъчено масло)
- Какаови сладки с фъстъчено масло и овесени ядки
- Кето бонбони с фъстъчено масло и черен шоколад
- Бонбони с фъстъчено масло и овесени ядки
- Празнична торта с фъстъчено масло и крем кафе
- Бисквити с фъстъчено масло и кафява захар
Коментари към Рецепти за различни видове домашно фъстъчено масло