Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Фъстъчено масло

Фъстъчено масло

Фъстъчено масло - изображение

Ако не сте вкусвали фъстъчено масло, то поне сте чували за него или сте виждали продукта в търговската мрежа. В следващите редове ще разгледаме ползата и вредата от консумацията на продукта.

Произвеждат се два вида - обикновено и т.нар. хрупкаво, което се отличава от обикновеното единствено по това, че съдържа несмлени фъстъци.

Вкусът на фъстъченото масло (познато още като паста) е сладък. Продуктът е мазен, гъст и малко лепкав. Приготвя се печени фъстъци, които се стриват/мелят до състояние на паста. Натуралното масло не съдържа захар, оцветители и консерванти, макар че някои производители добавят такива. Следващите характеристики се отнасят именно за натуралната паста от фъстъци.

Въпреки че в маслото има много белтъчини, те не съдържат всички незаменими аминокиселини. Така например в състава не влиза лизинът, който е необходим за растежа, развитието и регенеративните процеси в организма. За да се набавят недостатъчните количества от него, трябва да се заложи на други източници на белтъчини, които е желателно да бъдат с животински произход (месо, сирена).


Мазнините във фъстъченото масло в %:

 • мононенаситени – 50 %;
 • наситени – 20 %;
 • омега-6 полиненаситени – 30 %.


Витамини и минерали във фъстъченото масло

Продуктът е изключително хранителен. В 100 грама от него се съдържа огромно количество необходими нутриенти:

 • витамин Е: 45 % от дневната необходимост;
 • витамин В3 (ниацин): 67 % от дневната необходимост;
 • витамин В6: 27 % от дневната необходимост;
 • фолати: 18 % от дневната необходимост;
 • магнезий: 39 % от дневната необходимост;
 • мед: 24 % от дневната необходимост;
 • манган: 73 % от дневната необходимост.

Не са големи количествата на витамин В5, желязо, калий, цинк и селен във фъстъчената сладост.

Не се подвеждайте по множеството полезни вещества в продукта, защото само 100 грама от него съдържат почти 600 калории, по-голямата част от които се превръщат в мазнини.


Други важни съставки

Както много други продукти, и фъстъчената паста съдържа не само стандартните витамини и минерали, но и биологично активни вещества, полезни за човешкото здраве. Много са антиоксидантите в продукта, включително р-кумарова киселина, която намалява риска от развитие на рак на стомаха. В маслото е открит и ресвератрол, характеризиращ се с потенциално протективно действие за сърдечно-съдовата система. Не може да не споменем и популярния ензим Q10, който освен изразените си козметични свойства е необходим за метаболизма.

фъстъчено масло


Вреди ли фъстъченото масло на организма?

 • Въпреки че продуктът има множество полезни съставки и действия върху човешкото тяло, той може да бъде и опасен. Преди всичко, вредата, която е възможно да причини, се дължи на алфатоксините. Това са вещества, които могат да бъдат свързани с появата рак на черния дроб, със забавяне на растежа и умственото развитие при деца.

Как алфатоксините се образуват във фъстъченото масло?

Фъстъците растат близо до почвата и могат да бъдат колонизирани от гъбички от рода Aspergillus, които са източници на алфатоксини, притежаващи потенциално канцерогенно действие.

Обикновено здравите хора понасят леко кратковременното действие на алфатоксините, без да се наблюдават последствия, но не съществува информация за това дали организмът е в състояние да се пребори с опасното вещество, ако ежедневно в продължение на години се консумира фъстъчения продукт.

 • Омега-6 полиненаситените мастни киселини са до 30% от общото количество мазнини в пастата. Смята се, че пренасищането с тях може да предизвика възпаления и да повиши риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Освен това, при редовен прием на продукта се нарушава баланса на Омега-3 и Омега-6 киселини в организма.
 • Друг вреден момент е високата калоричност на фъстъченото масло. Затова е консумацията му не трябва да бъде ежедневна, а количествата - малки.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: food-tips.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък25 гр.
Мазнини50 гр.
Въглехидрати20 гр.
Калории588 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини Е, В3, В6; магнезий, мед, манган

ДРУГИ

Други полезниресвератрол, антиоксиданти

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниБотаника