Френски шоколадов крем с коняк
Необходими продукти:
1 цяло голямо яйце + 2 жълтъка
25 грама фина кристална захар
300 милилитра нискомаслено мляко
2 супени лъжици бренди или коняк
75 грама смлян горчив шоколад
семена (по избор и на вкус)
шушулка ванилия
шоколадови стърготини
бита сметана
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцето с жълтъците и захарта. Сложете шоколада в подходящ съд, налейте брендито или коняка, сложете семената, пръчката ванилия и поставете съда на много слаб огън, докато шоколадът се разтопи, след което извадете ванилията. Бавно го добавете към разбитите яйца, бъркайки с тел за тази цел, налейте и млякото. Разпределете сместа в подходящи купички (формички) и ги покрийте с фолио.
Сложете решетка в голям съд и налейте гореща вода, чието количество да достига до решетката. Върху нея подредете формичките, затворете съда с капак и нека кремът се приготвя в продължение на 8 - 10 минути. Когато изстине, го приберете в хладилника за една нощ.
Преди да поднесете, украсете десерта с бита сметана и шоколадови стърготини.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Шоколадов крем с маскарпоне и кондензирано мляко (за торти и сладкиши)
- Шоколадов крем за торта (2 варианта)
- Френски шоколадов десерт
- Бейлис шоколадов мус
- Шоколадов крем с банан и авокадо
- Шоколадов мус с бита сметана
- Баварски крем с бял шоколад
- Веган шоколадов мус с кокосово мляко
- Шоколадов мус с чили
- Експресен млечен шоколадов мус
Коментари към Френски шоколадов крем с коняк