Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Формите за печене – характеристика и видове

Формите за печене – характеристика и видове

от 13 май 2014г., обновено на 12 юли 2021г.
Автор: Chef Framar
Формите за печене – характеристика и видове - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Разнообразието от форми за печене, предлагано в търговската мрежа, е огромно: всевъзможни цветове, голям избор от размери, различни материали. Но какъв съд да изберем, за да се получават ястията и печивата вкусни?

Ще обърнем внимание на материалите, от които се правят такива съдове, както и на най-характерните за тях свойства, а преценката оставяме на вас. Надяваме се да ви бъдем полезни в избора на най-подходящата форма за печене.

Започваме с това, че всички материали, които се използват за направата на такива съдове, са термоустойчиви, разбира се. Разликата помежду им се изразява в устойчивостта им на механични повреди и в безопасността им за здравето ни.

Характеристика на формите за печене в зависимост от материала, от който са направени

Съдове за печене от стомана

  • Неръждаемата стомана не променя цвета и вкуса на продуктите. Тя е устойчива на въздействието на киселини и основи, на механични повреди. Но стоманените форми за печене се деформират лесно (особено тези от тънка стомана), затова и не се използват дълго време.

 Стоманена форма за печене

Форми за печене от чугун

  • Чугунените форми се нагряват равномерно, а незалепващите им свойства се увеличават с течение на времето. Тези съдове са идеални за ястия, които изискват продължително печене. На практика, единственият им недостатък е теглото, тъй като са доста по-тежки в сравнение с формите от други материали и със същия размер.

Чугунени форми за печене

Форми за печене с тефлоново покритие

  • Тефлоновите съдове са предпочитани заради незалепващите им свойства. Недостатъците им са, че лесно се повреждат от метални прибори или абразивни средства, както и фактът, че такова покритие не е подходящо за прекалено високи температури (над 200 градуса).

Тефлонови форми за печене

Керамични съдове за печене

  • Керамичните форми за подходящи за печене на бавен огън: глината се затопля достатъчно дълго и ястието се нагрява постепенно, благодарение на което запазва хранителните си вещества. Формите са красиви на външен вид и храната може да се поднася директно в тях. Лошото е, че керамичните изделия лесно се чупят, глинените съдове се боят от влагата – течността прониква през микро пукнатините и разрушава керамиката отвътре.
  • Порцеланът и глазираните изделия са много по-издръжливи. Трябва да се знае, че керамиката не реагира добре на промяната на температурата, затова продуктите, които се слагат в такъв съд, е хубаво да бъдат на стайна температура, а съдът да не се поставя в гореща фурна.

Глинен съд за печене

Стъклени форми за печене

  • Формите за печене от стъкло за красиви и храната може да бъде сервирана директно в тях, както и при керамичните съдове. Неприятното в случая е, че стъклените варианти губят привлекателния си външен вид вследствие на честа употреба. Но пък хубавото е, че запазват натуралния вкус на продуктите и ястията в тях остават топли дълго време. Да не забравяме, че стъклото може да бъде много чувствително към промяната на температурите, затова в никакъв случай не трябва горещият съд да се слага в студена вода.

Стъклена форма за печене

Силиконови форми за печене

Силиконовите форми притежават отлични незалепващи свойства, достатъчно е само да се намажат с масло или олио, преди да се използват за първи път, след което намазняване не е необходимо. Печивата лесно се изваждат от тези съдове, могат да се поставят във фурната, в микровълновата, но от открит огън силиконът се страхува. Към минусите се причислява и прекалено меката и гъвкава структура, която не позволява употребата на твърди и абразивни средства и предмети при измиване, също и използването на нож за изваждането на съдържанието от тях, тъй като материалът ще се повреди. Силиконовите форми за печене имат редица предимства пред съдовете от други материали.

силиконови форми за мъфини

Форми за печене от фолио или пергамент

Формите от фолио или хартия са най-различни като размери и видове, удобни са за използване и не се налага да се измиват след приготвяне на ястието, тъй като са за еднократна употреба.

Алуминиеви форми за печене

Както виждате, не съществува универсална форма за печене, затова ви съветваме да си набавите от различните видове (и като форма, и като размери, и като материал), със сигурност все някога ще ви потрябват.

Още по темата:
  • Хлебни купички Хлебни купички
  • Влияе ли цветът на съда върху вкуса на храните и напитките Влияе ли цветът на съда върху вкуса на храните и напитките
  • Силиконовите форми за печене – употреба, предимства и вреди Силиконовите форми за печене – употреба, предимства и вреди
  • Тенджерата - каква да изберем Тенджерата - каква да изберем
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СТИКС ТЕЧЕН САПУН С МАСЛО ОТ ПОРТОКАЛ 250 мл.
14.70лв.

СТИКС ТЕЧЕН САПУН С МАСЛО ОТ ПОРТОКАЛ 250 мл.

БЕБО ПРЕПАРАТ ЗА БЕБЕШКИ СЪДОВЕ И АКСЕСОАРИ 400 мл
7.50лв.

БЕБО ПРЕПАРАТ ЗА БЕБЕШКИ СЪДОВЕ И АКСЕСОАРИ 400 мл

ХАЙТМАН ПЮР ЧИСТА СОДА 500 г
6.90лв.

ХАЙТМАН ПЮР ЧИСТА СОДА 500 г

АЛМАВИН ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОВЕ 500 мл
9.20лв.

АЛМАВИН ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОВЕ 500 мл

КОНЦЕНТРАТ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ С ЕКСТРАКТ ОТ БАМБУКОВИ ЛИСТА 1 л
29.30лв.

КОНЦЕНТРАТ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ С ЕКСТРАКТ ОТ БАМБУКОВИ ЛИСТА 1 л

БОЧКО ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА СЪДОВЕ 500 мл
4.70лв.

БОЧКО ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА СЪДОВЕ 500 мл

Коментари към Формите за печене – характеристика и видове

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Формите за печене – характеристика и видове
    www.framar.bg 
    на 28 May 2025 в 23:34
    Коментирайте "Формите за печене – характеристика и видове"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Силиконовите форми за печене – употреба, предимства и вреди
  • Как да почистим захабените и замърсени емайлирани съдове без препарати
  • Със сода и кислородна вода ще направите чудеса в чистенето
  • Хлебни купички
  • Как да почистим съдовете с тесни гърла, ако нямаме дълга четка?
  • Съвети за миене на съдове и прибори до блясък само с природни средства
  • Използването на алуминиеви посуда намалява интелекта при децата
  • Как да си направим домашен био препарат за миене на съдове?
  • Възстановете загорялата тенджера с помощта на сода
  • д-р Красимира Бориславова Кадийска
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Келтска сол, месолонги, трапана - каква е разликата между различните видове сол

преди 237 дни, 1 час и 8 мин.

Какви са полезните приложения на различните видове мащерка?

преди 1932 дни, 5 часа и 56 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 12 дни, 11 часа и 38 мин.

Какво представлява прозяването

преди 17 дни, 2 часа и 38 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 17 дни, 2 часа и 50 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 17 дни, 2 часа и 57 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

УРОЛОГИЧНИ И ГИНЕКОЛОГИЧНИ АНАТОМИЧНИ ПОДЛОЖКИ СЕВАР № 3 * 20

РЕПАРИЛ Н гел 40 г

ПЕСАР PORTEX PVC N 100мм

ПЕСАР СИЛИКОНОВ N 95

ДЕКСПАНТЕН крем ПАНТЕНОЛ 30 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ПОЛИЖИНАКС вагинални глобули * 6

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 28 май 2025г. в 21:15:23

НИВАЛИН таблетки 5 мг * 60 СОФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 28 май 2025г. в 15:53:29

АЗАКС таблетки 500 мг * 5 НОБЕЛ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 28 май 2025г. в 15:33:41

ДЕТРАЛЕКС таблетки 500 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 28 май 2025г. в 15:10:54

ЛЕВИД таблетки 50 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 28 май 2025г. в 14:53:16
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival