Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Силиконовите форми - полза и вреда (Първа част)

Силиконовите форми - полза и вреда (Първа част)

Силиконовите форми - полза и вреда (Първа част) - изображение

Силиконовите форми за печене се появяват неотдавна, но се превръщат бързо в модно направление в кулинарията. Асортиментът на тези съдове се увеличава непрекъснато, а освен тях на пазара се предлагат силиконови четки, кулинарни лопатки, капаци зе тенджери, ножове и други кухненски необходимости.

Въпреки редицата положителни страни на формите от този материал, много домакини се притесняват да ги използват, тъй като смятат, че е възможно това да се отрази върху здравето. Нека видим дали наистина имат повод за притеснение.

 

Силиконовите форми - полза и вреда 

 

Предимствата:

  • печивата се получават равномерно изпечени и въздушни;
  • такива форми притежават отлични незалепващи свойства;
  • силиконът не поема аромати и примеси;
  • устойчиви са на температури от -40 до +250 градуса (без проблем може да ги извадите от фризера и веднага да ги поставите във фурната за размразяване, например);
  • силиконовите съдове са подходящи за приготвяне на разнообразие от ястия: от месо, риба, зеленчуци, запеканки, печива, желета и много други; може да се поставят във всякакви видове фурни;
  • лесно и удобно се съхраняват, може да ги навиете или огънете, след което безпроблемно възстановяват първоначалната си форма;
  • измиват се значително по-лесно, в сравнение със съдовете от други материали.

 

От какво се прави силиконът?

В процеса на производство на силикона може да се използват манган, силиций, хром, никел, бор, волфрам, селен, кобалт, мед и други компоненти. Възможно е те да се освобождават под въздействието на висока температура или при повреждане на силикона. Не е трудно да се досети човек, че много от тези вещества биха могли да бъдат опасни за здравето. Затова при изготвянето на силикон за медицински и хранителни цели има специални изисквания. Производството на такъв е много бавен и високотехнологичен процес, не трябва да бъде токсичен и да не предизвиква алергия. Освен това, силиконът, използван в кулинарията, е необходимо да бъде огнеупорен и да не влиза в реакция с органичните киселини. Всички тези свойства го отличават от строителния.

 

Как да разпознаем качествените силиконови форми?

  • Не купувайте изделия без опаковка и без етикет!
  • Обръщайте внимание на маркировката! Търсете обозначенията "СЕ" и "FDA". Първото е знак, че продуктът отговаря на основните изисквания на Европейския съюз, а второто - че е в съответствие с изискванията на Службата за контрол на храните и лекарствата на САЩ. Така може да сте сигурни, че няма да навредите нито на себе си, нито на околната среда.

 

Във втората част ще говорим за почистването и поддръжката на силиконовите съдове, за използването им във фурна, микровълнова и за поставянето им във фризера или хладилната камера.

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...СпециалистиСнимкиНовиниЛайфстайлИнтервютаСоциални грижиНормативни актовеПсихологияИсторияСпортЛеченияАлтернативна медицинаДиети