Силиконовите форми за печене – употреба, предимства и вреди
Силиконовите форми за печене бързо се утвърждават в кулинарията. Разновидностите им се увеличават непрекъснато, а освен тях на пазара се предлагат силиконови четки, кулинарни лопатки, капаци за тенджери, ножове и други кухненски необходимости.
Въпреки редицата положителни страни на съдовете от силикон, много домакини се притесняват да ги използват, тъй като смятат, че е възможно това да се отрази върху здравето. Нека видим дали наистина имат повод за притеснение, като посочим предимствата им спрямо съдовете от други материали и вредата, която биха могли да нанесат върху здравето на човека.
Формите за печене от силикон са все по-предпочитани от домакините, защото:
- Печивата, приготвени в тях, са равномерно изпечени и въздушни.
- Такива форми притежават отлични незалепващи свойства.
- Силиконът не поема аромати и примеси.
- Устойчиви са на температури от -40 до +250 градуса (без проблем може да ги извадите от фризера и веднага да ги поставите във фурната за размразяване например).
- Силиконовите съдове са подходящи за приготвяне на разнообразие от ястия: месни, от риба, от зеленчуци, запеканки, печива, желета и много други.
- Може да се поставят във всякакви видове фурни.
- Лесно и удобно се съхраняват, може да ги навиете или огънете, след което безпроблемно възстановяват първоначалната си форма.
- Измиват се значително по-лесно в сравнение със съдовете от други материали.
От какво се прави силиконът и вреден ли е за организма
В процеса на производство на силикона може да се използват манган, силиций, хром, никел, бор, волфрам, селен, кобалт, мед и други компоненти. Възможно е те да се освобождават под въздействието на висока температура или при повреждане на силикона. Не е трудно да се досети човек, че много от тези вещества биха могли да бъдат опасни за здравето. Затова при изготвянето на силикон за медицински и хранителни цели има специални изисквания. Производството на такъв е много бавен и високотехнологичен процес, не трябва да бъде токсичен и да предизвиква алергия. Освен това силиконът, използван в кулинарията, е необходимо да бъде огнеупорен и да не влиза в реакция с органичните киселини. Всички тези свойства го отличават от строителния.
Как да разпознаем качествените силиконови форми
Не купувайте изделия без опаковка и без етикет.
Обръщайте внимание на маркировката. Търсете обозначенията "СЕ" и "FDA". Първото е знак, че продуктът отговаря на основните изисквания на Европейския съюз, а второто – че е в съответствие с изискванията на Службата за контрол на храните и лекарствата на САЩ. Така може да сте сигурни, че няма да навредите нито на себе си, нито на околната среда.
Как се използват силиконови форми за печене
- Никога не използвайте метални ножове, за да извадите храната от такива съдове. За целта има пластмасови и силиконови лопатки и вилици.
- Не оставяйте силиконовите изделия върху нагряващи се елементи, котлон, тиган, скара и други.
- Не ги почиствайте с абразивни средства.
- Измивайте ги с топла вода и неутрални миещи препарати, избърсвайте или оставяйте във вертикално положение, за да изсъхнат.
- Ако използвате съдомиялна машина, поставяйте силиконовите съдове на горната решетка.
- Съхранявайте далеч от метални и други предмети, които биха могли да увредят повърхността на такива форми.
- Когато употребявате даден силиконов съд за първи път, задължително го измийте с топла вода и намажете с масло.
Нагорещяване на силиконови съдове
- Силиконовите съдове и фурната: Съдовете от силикон се поставят на разстояние от огън и от нагреватели, реотани.
Не увеличавайте температурата повече от 230 градуса.
Времето за приготвяне на ястията в силиконови съдове може да бъде по-малко, в сравнение с това, което е необходимо при използване на метални или керамични изделия.
- Силиконовите съдове и микровълновата: Поставяйте съдовете от силикон точно в средата на въртящия се кръг в микровълновата и следвайте указанията за употреба на уреда.
Замразяване на силиконови съдове
- Формите от силикон се поставят без проблем във фризера. Готовата храна може да се размразява директно в такъв съд, като я покриете с фолио и поставите на равно място.
- Съдовете със замразени в тях продукти може да поставите в микровълновата или фурната веднага след изваждането им от хладилната камера/фризера, за да размразите или затоплите съдържанието им.
Купувайте силиконови изделия от сигурни производители, следвайте стриктно инструкциите по отношение на използването на съдовете и ще се сдобиете с верни приятели и помощници в кухнята.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
УНИВЕРСАЛЕН ПОЧИСТВАЩ ГЕЛ 1 л SANCT BERNHARD
ТРИ-БИО НАТУРАЛЕН ЕКО БАЛСАМ ЗА СЪДОВЕ 420 мл
БИО - Д БИОРАЗГРАДИМ ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОВЕ 750 мл
ХАЙТМАН ПЮР ЧИСТА ТЕЧНА СОДА 750 мл
НовТИЕРА ВЕРДЕ ЕКО ГЕЛ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ С МАСЛО ОТ ЛИМОН 5 л l 1636
БАМБУКОВА КЪРПА ЗА СЪДОВЕ 20 см. / 20 см.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как да почистим захабените и замърсени емайлирани съдове без препарати
- Как да почистим съдовете с тесни гърла, ако нямаме дълга четка?
- Използването на алуминиеви посуда намалява интелекта при децата
- Как да си направим домашен био препарат за миене на съдове?
- д-р Красимира Бориславова Кадийска
- За да почистите ръжда или загоряло по тенджерата, сварете круши и ябълки в нея
- Мийте съдове и мръсни повърхности с домашен препарат без търкане
- Как да си направим красиви подложки за чаши?
- Влияе ли цветът на съда върху вкуса на храните и напитките
- Правете истинския чай в порцеланов чайник, а не в метален съд
Коментари към Силиконовите форми за печене – употреба, предимства и вреди