Влияе ли цветът на съда върху вкуса на храните и напитките

Според някои изследвания горещият шоколад е по-вкусен, ако се поднася в оранжева чаша, отколкото в бяла или червена. По мнение на учените, установили това, цветът на съда, в който се сервира храната, влияе върху сетивата, а от там и върху начина, по който я приема човекът. Резултатите от изследванията им показват, че цветът може да подобри вкуса и аромата на ястието или напитката. Уточнява се също, че няма строго определено правило, според което се променят свойствата на хранителните продукти, но тази информация хвърля светлина върху това, как мозъкът интегрира визуалната информация за яденето и съдовете, в които се поднася. Това може да бъде от полза за майстор-готвачите и производителите на различни хранителни продукти по отношение на опаковането им.
Оказва се, че напитките в розови чаши са по-сладки, кафето в кафяви е по-силно, а разхладителните напитки в дълбоки чаши по-добре утоляват жаждата, жълтият цвят на съда подсилва аромата и вкуса на лимона.
Разбира се свойствата на храните се определят от вида на продуктите, но и цветовете на съдовете не бива да се пренебрегват, защото въздействието му върху вкусовите качества е много по-голямо, отколкото можем да си представим.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СГЪВАЕМ ТЕРМОБОКС STARLYF COLD BOX
СТИКС ТЕЧЕН САПУН С МАСЛО ОТ ПОРТОКАЛ 250 мл.
АЛМАВИН БИО ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОВЕ МАНДАРИНА 500 мл
ХАЙТМАН ПЮР ЧИСТА КИСЛОРОДНА БЕЛИНА 350 г
АЛМАВИН ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОВЕ 500 мл
ХАЙТМАН ПЮР ТЕЧНА ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА 500 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Цветови тест на Люшер
- Избягване на киселинни храни
- Кои са 10-те най-ценни продукта за здравето на жените?
- Хранене през тръба
- Методи за лечение на анорексия
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Жена създава "Енциклопедия на цветовете", за да ни помогне да наричаме цветовете с правилните им имена
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Регулация на слюноотделянето
Коментари към Влияе ли цветът на съда върху вкуса на храните и напитките