Влияе ли цветът на съда върху вкуса на храните и напитките
Според някои изследвания горещият шоколад е по-вкусен, ако се поднася в оранжева чаша, отколкото в бяла или червена. По мнение на учените, установили това, цветът на съда, в който се сервира храната, влияе върху сетивата, а от там и върху начина, по който я приема човекът. Резултатите от изследванията им показват, че цветът може да подобри вкуса и аромата на ястието или напитката. Уточнява се също, че няма строго определено правило, според което се променят свойствата на хранителните продукти, но тази информация хвърля светлина върху това, как мозъкът интегрира визуалната информация за яденето и съдовете, в които се поднася. Това може да бъде от полза за майстор-готвачите и производителите на различни хранителни продукти по отношение на опаковането им.
Оказва се, че напитките в розови чаши са по-сладки, кафето в кафяви е по-силно, а разхладителните напитки в дълбоки чаши по-добре утоляват жаждата, жълтият цвят на съда подсилва аромата и вкуса на лимона.
Разбира се свойствата на храните се определят от вида на продуктите, но и цветовете на съдовете не бива да се пренебрегват, защото въздействието му върху вкусовите качества е много по-голямо, отколкото можем да си представим.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЗОЯ БИО ЯПОНСКА МАТЧА ЗЕН прах 60 г
НАТУРАЛЕН БАЛСАМОВ ОЦЕТ 500 мл ЗЕМЕЛА
НАТУРАЛЕН ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ 500 мл ЗЕМЕЛА
СГЪВАЕМ ТЕРМОБОКС STARLYF COLD BOX
БИО - Д БИОРАЗГРАДИМ ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОВЕ С ЛАВАНДУЛА 750 мл
ХАЙТМАН ПЮР ЧИСТА СОДА 500 г
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Какво разкрива промяната в цвета на менструалната кръв
- Методи за лечение на анорексия
- Цветови тест на Люшер
- Избягване на киселинни храни
- Секреция на стомашен сок
- Силиконовите форми за печене – употреба, предимства и вреди
- Хранене през тръба
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Регулация на слюноотделянето
- Земна ябълка, Иерусалимски артишок, Гулия, Топинамбур
Коментари към Влияе ли цветът на съда върху вкуса на храните и напитките