Влияе ли цветът на съда върху вкуса на храните и напитките
Според някои изследвания горещият шоколад е по-вкусен, ако се поднася в оранжева чаша, отколкото в бяла или червена. По мнение на учените, установили това, цветът на съда, в който се сервира храната, влияе върху сетивата, а от там и върху начина, по който я приема човекът. Резултатите от изследванията им показват, че цветът може да подобри вкуса и аромата на ястието или напитката. Уточнява се също, че няма строго определено правило, според което се променят свойствата на хранителните продукти, но тази информация хвърля светлина върху това, как мозъкът интегрира визуалната информация за яденето и съдовете, в които се поднася. Това може да бъде от полза за майстор-готвачите и производителите на различни хранителни продукти по отношение на опаковането им.
Оказва се, че напитките в розови чаши са по-сладки, кафето в кафяви е по-силно, а разхладителните напитки в дълбоки чаши по-добре утоляват жаждата, жълтият цвят на съда подсилва аромата и вкуса на лимона.
Разбира се свойствата на храните се определят от вида на продуктите, но и цветовете на съдовете не бива да се пренебрегват, защото въздействието му върху вкусовите качества е много по-голямо, отколкото можем да си представим.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Какво разкрива промяната в цвета на менструалната кръв
- Хранене през тръба
- Цветови тест на Люшер
- Методи за лечение на анорексия
- Секреция на стомашен сок
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Избягване на киселинни храни
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Бял бор
- Жена създава "Енциклопедия на цветовете", за да ни помогне да наричаме цветовете с правилните им имена
Коментари към Влияе ли цветът на съда върху вкуса на храните и напитките