Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Унгарска торта Естерхази

Унгарска торта Естерхази

от 15 ное 2019г.
Редактор: Данна Панджарова
Унгарска торта Естерхази - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Тортата Естерхази е кръстена на Павел III Антон Естерхази де Галанта, член на династията Естерхази и дипломат на Австрийската империя.

Тортата е измислена от сладкарите в Будапеща в късните години на 19 век и за кратко време се превръща в една от най-известните торти в Автро-унгарските земи.

Тортата се състои от маслен крем, а блатовете са с бадеми. Украсата е семпла - с глазура и смлени бадемови или орехови ядки.

Необходими продукти:

за блата:

  • 5 жълтъка
  • 50 грама захар
  • 50 грама смлени бадеми
  • 2 1/2 супени лъжици брашно
  • 2 белтъка (леко разбити)
  • сокът на 1/2 лимон
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт (по желание)

за масления крем:

  • 280 грама шоколад
  • 250 грама меко масло
  • 5 белтъка
  • 1 чаена чаша захар

за намазване:

  • 1/4 чаена чаша желе от кайсии

за айсинга:

  • 3 чаени чаши пудра захар
  • 1/4 чаена чаша вода
  • 1 супена лъжица царевичен сироп

за украса:

  • 50 грама шоколад, разтопен и смесен с 1/4 чаена лъжица олио
  • бадеми (смлени или филирани)

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 175 градуса и застелете с хартия малка 16 сантиметрова в диаметър тавичка (ако имате 4 еднакви по размер тавички, използвайте тях, трябва да изпечете отделно 4 блата).

Разбийте жълтъците със захарта, докато се получи светъл крем. Смесете бадемите с брашното и ги сипете към крема.

Разбийте белтъците докато се получи пухкав крем и го изсипете към жълтъците.

Разсипете в тавите (или измерете цялото количество, за да знаете колко грама трябва да сложите на всяко печене в тавата).

Изпечете за 10-15 минути всеки блат, докато стане леко златист.

Ако решите да изпечете наведнъж блата, който после да разрежете на 4, то печете в продължение на 30-40 минути.

Охладете във формите.

Разтопете шоколада в микровълнова фурна. С миксер разбийте маслото за 2 минути на средна скорост, а след това на максимална за още 4. Прехвърлете в купа.

Жълтъците и захарта сложете в касерола и на слаб огън варете, докато започне да се получава крем. Прецедете през сито и разбъркайте с миксер за около 5 минути, докато се получи пухкав крем. Добавете към яйцата разтопения шоколад.

Разбъркайте белтъците и ги добавете накрая към масления крем.

Сглобете тортата, като редувате блат и крем. Завършете с блат, а запазете останалия маслен крем.

Приберете тортата за 1 час в хладилник.

Намажете я със сладко от кайсии (затоплете го в микровълновата, за да се разнася по-лесно) и оставете да изсъхне за 15 минути.

Смесете всички продукти за айсинга в касерола и на много слаба температура разтопете кристалчетата, при непрекъснато бъркане, трябва да се получи лъскав крем.

Шоколада за украсата, разтопен и смесен с малко олио разбъркайте добре и сложете в пош или торбичка с отрязан край.

Полейте тортата с айсинга и украсете с шоколада - направете няколко кръга от него, след което минете с клечка от центъра навън, за да направите украсата.

Намажете страните на тортата с останалия маслен крем и полепете бадемите.

Оставете за няколко часа в хладилник, преди да сервирате.

Източник:

thespruceeats.com

Още по темата:
  • Крем за сладкиши от крема сирене и сметана Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
  • Маслен крем за торти и сладкиши Маслен крем за торти и сладкиши
  • Красиви сватбени торти от целия свят Красиви сватбени торти от целия свят
  • Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши) Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши)
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

РЪЧЕН МИКСЕР С КУПА CREMA 2
259.00лв.

РЪЧЕН МИКСЕР С КУПА CREMA 2

Безплатна доставка за България!

Коментари към Унгарска торта Естерхази

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Унгарска торта Естерхази
    www.framar.bg 
    на 09 June 2025 в 12:14
    Коментирайте "Унгарска торта Естерхази"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Десерти
  • Кейкове и торти
  • Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
  • Ето защо не трябва да режете тортата на триъгълници
  • Овесена торта без брашно, яйца и масло
  • Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
  • Маслен крем за торти и сладкиши
  • Красиви сватбени торти от целия свят
  • Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши)
  • Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад
  • Белтъчен крем за торти и сладкиши
  • Студена хрупкава торта от шоколадова зърнена закуска и печени фъстъци
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Как да си направя вкусна домашна торта?

преди 3048 дни, 32 мин.

Торта за рожден ден от сладкарници Перла - очаквания и реалност...

преди 3166 дни, 20 часа и 25 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 18 часа и 41 мин.

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 3 дни, 5 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 3 дни, 2 часа и 21 мин.

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 3 дни, 22 часа и 58 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да си направим оригинална декорация за торта с шоколад Как да си направим оригинална декорация за торта с шоколад

Как да си направим оригинална декорация за торта с шоколад

от 12 фев 2024г. Прочети повече
Ето защо не трябва да режете тортата  на триъгълници Ето защо не трябва да режете тортата  на триъгълници

Ето защо не трябва да режете тортата на триъгълници

от 27 фев 2019г. Прочети повече
Как да разрежем перфектното парче торта? Как да разрежем перфектното парче торта?

Как да разрежем перфектното парче торта?

от 06 апр 2017г. Прочети повече
Торти и сладкиши Торти и сладкиши

Торти и сладкиши

от 13 окт 2016г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 1300 мг * 60 NATURE'S WAY

ВИТАМИН C с вкус на тропически плодове 500 мг дъвчащи таблетки * 120 УЕБЪР НАТУРАЛС

ПЮР НУТРИШЪН ПАУЪР ФЛЕКС таблетки * 40

ЛИПОЕЛАСТИК PI PREMIUM СЛЕДОПЕРАТИВЕН СУТИЕН

РАЗПРАШИТЕЛ ЗА ИНХАЛАТОР B. WELL WN-115K

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СИНКВАНОН капсули * 14 НЕОФАРМ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юни 2025г. в 12:08:09

ЕСЦИТИЛ таблетки 10 мг * 28 ЕГИС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юни 2025г. в 12:07:31

ФЕМИНОРМ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юни 2025г. в 12:07:19

АЗАКС таблетки 500 мг * 3 НОБЕЛ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юни 2025г. в 11:19:09

ЕРИУС таблетки 5 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юни 2025г. в 10:32:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival