Унгарска торта Естерхази
Тортата Естерхази е кръстена на Павел III Антон Естерхази де Галанта, член на династията Естерхази и дипломат на Австрийската империя.
Тортата е измислена от сладкарите в Будапеща в късните години на 19 век и за кратко време се превръща в една от най-известните торти в Автро-унгарските земи.
Тортата се състои от маслен крем, а блатовете са с бадеми. Украсата е семпла - с глазура и смлени бадемови или орехови ядки.
Необходими продукти:
за блата:
- 5 жълтъка
- 50 грама захар
- 50 грама смлени бадеми
- 2 1/2 супени лъжици брашно
- 2 белтъка (леко разбити)
- сокът на 1/2 лимон
- 1 супена лъжица ванилов екстракт (по желание)
за масления крем:
- 280 грама шоколад
- 250 грама меко масло
- 5 белтъка
- 1 чаена чаша захар
за намазване:
- 1/4 чаена чаша желе от кайсии
за айсинга:
- 3 чаени чаши пудра захар
- 1/4 чаена чаша вода
- 1 супена лъжица царевичен сироп
за украса:
- 50 грама шоколад, разтопен и смесен с 1/4 чаена лъжица олио
- бадеми (смлени или филирани)
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 175 градуса и застелете с хартия малка 16 сантиметрова в диаметър тавичка (ако имате 4 еднакви по размер тавички, използвайте тях, трябва да изпечете отделно 4 блата).
Разбийте жълтъците със захарта, докато се получи светъл крем. Смесете бадемите с брашното и ги сипете към крема.
Разбийте белтъците докато се получи пухкав крем и го изсипете към жълтъците.
Разсипете в тавите (или измерете цялото количество, за да знаете колко грама трябва да сложите на всяко печене в тавата).
Изпечете за 10-15 минути всеки блат, докато стане леко златист.
Ако решите да изпечете наведнъж блата, който после да разрежете на 4, то печете в продължение на 30-40 минути.
Охладете във формите.
Разтопете шоколада в микровълнова фурна. С миксер разбийте маслото за 2 минути на средна скорост, а след това на максимална за още 4. Прехвърлете в купа.
Жълтъците и захарта сложете в касерола и на слаб огън варете, докато започне да се получава крем. Прецедете през сито и разбъркайте с миксер за около 5 минути, докато се получи пухкав крем. Добавете към яйцата разтопения шоколад.
Разбъркайте белтъците и ги добавете накрая към масления крем.
Сглобете тортата, като редувате блат и крем. Завършете с блат, а запазете останалия маслен крем.
Приберете тортата за 1 час в хладилник.
Намажете я със сладко от кайсии (затоплете го в микровълновата, за да се разнася по-лесно) и оставете да изсъхне за 15 минути.
Смесете всички продукти за айсинга в касерола и на много слаба температура разтопете кристалчетата, при непрекъснато бъркане, трябва да се получи лъскав крем.
Шоколада за украсата, разтопен и смесен с малко олио разбъркайте добре и сложете в пош или торбичка с отрязан край.
Полейте тортата с айсинга и украсете с шоколада - направете няколко кръга от него, след което минете с клечка от центъра навън, за да направите украсата.
Намажете страните на тортата с останалия маслен крем и полепете бадемите.
Оставете за няколко часа в хладилник, преди да сервирате.
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЕТСКА ДЪРВЕНА ТОРТА 14069
ИСО ДЕТСКА ДЪРВЕНА ТОРТА ЗА РЯЗАНЕ KRU11223
ЗОЯ БИО ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ прах 125 г
ИСО ДЕТСКА ИГРАЧКА ТОРТА ЗА РОЖДЕН ДЕН KRU22382
НовИСО ТОРТА ЗА РОЖДЕН ДЕН - МЕЧЕ - 80 ЕЛЕМЕНТА KRU22437
НовРЪЧЕН МИКСЕР С КУПА CREMA 2
Безплатна доставка за България!РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
- Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Как да си направим оригинална декорация за торта с шоколад
- Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши)
- Ето защо не трябва да режете тортата на триъгълници
- Торта Червено кадифе с крем от извара
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Белтъчен крем за торти и сладкиши
- Торта с крем брюле
Коментари към Унгарска торта Естерхази