Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Торта с фъстъчен крем гриляж и шоколадова глазура

Торта с фъстъчен крем гриляж и шоколадова глазура

Торта с фъстъчен крем гриляж и шоколадова глазура - изображение

Необходими продукти

За тестото:

  • 5 яйца
  • 150 грама захар
  • 2 супени лъжици олио
  • 80 грама черен шоколад
  • 70 грама брашно
  • 50 грама какао
  • 40 грама нишесте
  • 1 чаена лъжица (без връх) бакпулвер

За фъстъчения гриляж:

  • 250 грама натрошени печени фъстъци
  • 200 грама захар
  • 4 супени лъжици прясно мляко
  • 250 грама масло
  • 200 грама кондензирано мляко (варено)

За шоколадовото покритие:

  • 80 милилитра сметана за разбиване с масленост 35%
  • 180 грама черен шоколад

За украса:

  • 150 милилитра сладкарска сметана с 35% масленост
  • 100 грама сварено кондензирано мляко

 

Начин на приготвяне:

Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците разбийте с половината от захарта до побеляване. Налейте 2 супени лъжици олио, разтопения черен шоколад и разбъркайте.
Към тази комбинация добавете сухата смес от брашно, какао, нишесте и бакпулвер.

Белтъците разбийте отделно с останалата захар и старателно ги съединете с шоколадовата маса, като слагате по малко от тях и разбърквате.

Изпечете блат от тестото, което изсипете в голяма форма (с размери 30/40 сантиметра). Градусите на фурната да бъдат 180.

Когато се охлади, разрежете го хоризонтално на две части.

Направете фъстъчения крем, смесвайки фъстъците със захарта, млякото и 70 грама от маслото. Затоплете комбинацията, докато сладките кристалчета и маслото се разтопят. Изсипете в силиконова форма или в тефлонова тава (в никакъв случай не използвайте пергамент) и изпечете крема до златисто при 200 градуса.

След това изчакайте да се охлади и го начупете на парчета.

Останалите масло (180 грама) и кондензирано мляко (200 грама) разбийте до побеляване, накрая добавете гриляжа и просто разбъркайте.

Слепете двата блата с вкусния гриляжен крем и покрийте тортата с шоколадовата глазура, която направете смесвайки 80 милилитра загрята течна сметана със 180 грама начупен черен шоколад, който трябва да се разтопи и комбинацията да стане еднородна.

Украсете десерта със сметанови цветчета, които направете от крем, получен от 150 милилитра течна сметана и 100 грама варено кондензирано мляко.

Да ви е сладко!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: liveinternet.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноБотаникаСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлНовини