Торта с орехов блат, мус от шоколад, кафе, маскарпоне и шоколадова глазура
![Торта с орехов блат, мус от шоколад, кафе, маскарпоне и шоколадова глазура - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/190410142950torta-s-orehi-shokolad-kafe-maskarpone1.jpg)
Необходими продукти
За ореховата основа:
- 200 грама размекнато масло
- 140 грама захар
- 4 яйца
- 100 грама смлени орехи
- 150 грама черен шоколад
За шоколадовия мус:
- 300 грама млечен шоколад
- 400 милилитра течна сметана (300 мл + 100 мл)
За муса от кафе:
- 280 милилитра високомаслена сладкарска сметана
- 100 грама бял шоколад
- 280 грама маскарпоне
- 3 супени лъжици разтворимо кафе
- 2 супени лъжици гореща вода
За шоколадовата глазура:
- 200 грама черен шоколад
- 200 милилитра бита сметана
- 1 супена лъжица разтворимо кафе
Начин на приготвяне:
Основата
- Смесете в дълбока купа захарта и размекнатото масло, добавете яйцата и разбъркайте добре с тел за разбиване на яйца.
- Шоколада разтопете на водна баня, охладете го и тогава изсипете към получената смес. Разбъркайте до еднородност.
- Накрая изсипете смлените орехи и още веднъж разбъркайте.
- Изсипете тестото във форма, чието дъно сте покрили с пергаментова хартия. Изпечете във фурната за около 30 минути (до готовност, но внимавайте да не стане много сух блатът).
- Оставете основата се охлади до стайна температура.
Шоколадовият мус
- Сгорещете 300 милилитра от сметаната до кипване, но не допускайте да заври. Свалете от котлона и с нея залейте шоколада, предварително начупен на парчета. Бъркайте в продължение на няколко минути.
- Трябва получите крем ганаш, който охладете. Разбийте останалите 100 милилитра сметана и прибавете към крема.
- Сложете блата във форма за печене, полейте го с шоколадовия мус и приберете в хладилника.
Мусът от кафе
- Сгорещете максимално сметаната, без да кипва. Изсипете я върху шоколада и разбъркайте. Оставете за час крема, за да се охлади. След това го смесете маскарпонето и разтвореното във водата кафе. Сместа трябва напълно да изстине.
- Извадете заготовката от хладилника, разпределете муса от кафе върху шоколадовия и върнете в хладилника за още час.
Глазурата
- Смесете шоколада, сметаната и кафето. Кипнете комбинацията, като бъркате непрекъснато. Трябва да се получи еднородна глазура, която изчакайте да изстине.
- Щом това стане, с нея полейте охладената торта и я върнете в хладилника за няколко часа, за да може всички слоеве да стегнат.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: lifter.com.ua
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Шоколадова торта с маслен крем
- Торта с мус от три шоколада
- Лесна шоколадова торта с домашни блатове
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадова торта от ядки без брашно
- Сиропирана шоколадова торта с крем от кондензирано мляко и орехи
- Торта брауни
- Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)
Коментари към Торта с орехов блат, мус от шоколад, кафе, маскарпоне и шоколадова глазура