Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Торта с орехов блат, мус от шоколад, кафе, маскарпоне и шоколадова глазура

Торта с орехов блат, мус от шоколад, кафе, маскарпоне и шоколадова глазура

Торта с орехов блат, мус от шоколад, кафе, маскарпоне и шоколадова глазура - изображение

Необходими продукти

За ореховата основа:

  • 200 грама размекнато масло
  • 140 грама захар
  • 4 яйца
  • 100 грама смлени орехи
  • 150 грама черен шоколад

За шоколадовия мус:

  • 300 грама млечен шоколад
  • 400 милилитра течна сметана (300 мл + 100 мл)

За муса от кафе:

  • 280 милилитра високомаслена сладкарска сметана
  • 100 грама бял шоколад
  • 280 грама маскарпоне
  • 3 супени лъжици разтворимо кафе
  • 2 супени лъжици гореща вода

За шоколадовата глазура:

  • 200 грама черен шоколад
  • 200 милилитра бита сметана
  • 1 супена лъжица разтворимо кафе


Начин на приготвяне:

Основата

  • Смесете в дълбока купа захарта и размекнатото масло, добавете яйцата и разбъркайте добре с тел за разбиване на яйца.
  • Шоколада разтопете на водна баня, охладете го и тогава изсипете към получената смес. Разбъркайте до еднородност.
  • Накрая изсипете смлените орехи и още веднъж разбъркайте.
  • Изсипете тестото във форма, чието дъно сте покрили с пергаментова хартия. Изпечете във фурната за около 30 минути (до готовност, но внимавайте да не стане много сух блатът).
  • Оставете основата се охлади до стайна температура.


Шоколадовият мус

  • Сгорещете 300 милилитра от сметаната до кипване, но не допускайте да заври. Свалете от котлона и с нея залейте шоколада, предварително начупен на парчета. Бъркайте в продължение на няколко минути.
  • Трябва получите крем ганаш, който охладете. Разбийте останалите 100 милилитра сметана и прибавете към крема.
  • Сложете блата във форма за печене, полейте го с шоколадовия мус и приберете в хладилника.


Мусът от кафе

  • Сгорещете максимално сметаната, без да кипва. Изсипете я върху шоколада и разбъркайте. Оставете за час крема, за да се охлади. След това го смесете маскарпонето и разтвореното във водата кафе. Сместа трябва напълно да изстине.
  • Извадете заготовката от хладилника, разпределете муса от кафе върху шоколадовия и върнете в хладилника за още час.


Глазурата

  • Смесете шоколада, сметаната и кафето. Кипнете комбинацията, като бъркате непрекъснато. Трябва да се получи еднородна глазура, която изчакайте да изстине.
  • Щом това стане, с нея полейте охладената торта и я върнете в хладилника за няколко часа, за да може всички слоеве да стегнат.

 

Торта с орехов блат, мус от шоколад, кафе, маскарпоне и шоколадова глазура


Да ви е сладко!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: lifter.com.ua

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиХрани и ястияВидеоИсторияХранене при...ДиетиЛеченияАлт. медицинаСпортБотаникаЕ-тата в хранитеПроизводители