Торта с лешници и два вида мус
Необходими продукти
За блата:
120 г лешници (може да използвате и бадеми)
75 г разтопено масло
75 г захар
2 яйца
1 с. л. брашно
1 с. л. нишесте
За сметановия мус:
200 мл сметана с масленост 33%
1 с. л. (без връх) желатин (или 1 лист)
75 г бял шоколад
ванилия
За муса от кафе:
200 мл сметана с масленост 33%
1 с. л. желатин
75 г бял шоколад
1 с. л. разтворимо кафе
Начин на приготвяне:
Старателно смелете лешниците с помощта на блендер (не се престаравайте, защото ще станат мазни). Разбийте маслото със захарта до получаването на светъл крем. Без да спирате да разбивате, прибавете яйцата едно по едно. В отделна купа смесете лешниците, брашното и нишестето. Добавете ги в маслената захарна смес и разбъркайте бързо. Изпечете блата при 180 градуса за около 25 минути (но все пак всичко зависи от фурната ви, най-добрият ориентир е чиста и суха клечка за зъби, както и красивият златист цвят). След като извадите блата, оставете го да изстива.
Направете сметановия мус. Предварително накиснете желатина в чиста студена вода. Разбийте сметаната и я приберете в хладилника. Разтопете шоколада на водна баня, към желатина налейте малко вода и затоплете, докато се разтвори. Смесете го с шоколада и разбъркайте много добре. Сложете ванилията и отново разбъркайте. Свалете от котлона (от водната баня) и оставете да изстива. След това извадете сметаната и я прибавете към шоколада на 3 - 4 части. При контакт с топлия шоколад, тя ще започне да се топи. Вашата задача е да запазите колкото е възможно повече въздух. Може да смесвате, бъркайки отдолу нагоре с тел за разбиване на яйца. Трябва да се получи консистенция на мек мус.
Изстиналия блат върнете отново във формата, покрийте с първия мус и приберете в хладилника за 40 минути. Същото направете и с втория мус, само че в съда с шоколада и желатина прибавете лъжица разтворимо кафе. След като сложите и муса от кафе, оставате тортата за една нощ в хладилник.
Когато извадите от формата, може да поръсите с какао, ако желаете.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИГДЖИГС ДЪРВЕНА ШОКОЛАДОВА ТОРТА BJ627
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЕТСКА ДЪРВЕНА ТОРТА 14069
ИСО ДЕТСКА ДЪРВЕНА ТОРТА ЗА РЯЗАНЕ KRU11223
ЗОЯ БИО ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ прах 125 г
ИСО ДЕТСКА ИГРАЧКА ТОРТА ЗА РОЖДЕН ДЕН KRU22382
НовИСО ТОРТА ЗА РОЖДЕН ДЕН - МЕЧЕ - 80 ЕЛЕМЕНТА KRU22437
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
- Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Как да си направим оригинална декорация за торта с шоколад
- Ето защо не трябва да режете тортата на триъгълници
- Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши)
- Торта Червено кадифе с крем от извара
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Белтъчен крем за торти и сладкиши
- Торта с крем брюле
Коментари към Торта с лешници и два вида мус