Торта с белтъчен крем и какаова глазура

Необходими продукти
За блата:
4 жълтъка
160 - 180 грама брашно (1 чаена чаша)
100 грама захар
100 грама сметана
100 грама масло
1 пакетче набухвател или 1 чаена лъжица сода, изгасена в супена лъжица оцет
щипка сол
За крема:
4 белтъка
100 грама масло
300 грама захар
200 милилитра прясно мляко
15 грама листа желатин
За глазурата:
5 супени лъжици захар
4 супени лъжици вода
3 супени лъжици какао
30 грама масло
Начин на приготвяне:
Разбъркайте жълтъците със захарта, прибавете сметаната, размекнатото масло, набухвателя, щипка сол и брашното. Замесете меко тесто.
Подмажете подходяща форма с олио, поръсете с галета, сложете тестото и заравнете с помощта на лъжица.
Поставете във фурната, загрята до 180 градуса и изпечете блата в продължение на 20 - 25 минути. Когато започне да се зачервява, изключете и оставете блатът да се охлади, отваряйки вратата на уреда, без да изваждате съда.
За направата на крема
Налейте студеното мляко в тенджера, сложете желатина, след 15 минути поставете на слаб огън и затоплете при непрекъснато бъркане, без да допускате сместа да заври. Когато желатинът се разтопи, свалете съда от котлона. Изчакайте тя да се охлади на стайна температура.
Разбъркайте маслото със 100 грама от захарта в голяма купа. След това разбийте с миксера на ниски обороти, постепенно добавяйки млякото с желатина. Разбивайте до получаването на гъст крем.
В друга купа разбийте студените белтъци с щипка сол и няколко капки лимонов сок. Добавете останалите 200 грама захар и разбийте на бързи обороти до образуването на твърда пяна.
В съда с белтъците постепенно прибавете маслено-желатиновата смес, разбивайки на бавни обороти. Когато сложите цялото количество, разбивайте още няколко минути и трябва да се получи гъст крем.
Разрежете изпечения блат на две, за да получите два броя. Намажете единия с крема, сложете отгоре втория, намажете и него и приберете в хладилника за час.
През това време пригответе глазурата. За целта смесете захарта, какаото, водата и маслото. Комбинацията сложете на котлона да кипне и варете няколко минути, след което оставете да се охлажда. Щом изстине, тя ще се сгъсти. Важно е да прецените момента, в който ще залеете тортата, защото с прекалено гъстата глазура ще ви бъде по-трудно да работите.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЪЧЕН МИКСЕР С КУПА CREMA 2
Безплатна доставка за България!РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
- Торта Мравуняк с кондензирано мляко и орехи
- Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
- Ето защо не трябва да режете тортата на триъгълници
- Торта от вафлени кори с крем от бял шоколад и кокос
- Овесена торта без брашно, яйца и масло
- Торта Червено кадифе с крем от извара
- Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши)
- Белтъчен крем за торти и сладкиши
- Шоколадов фъч с малини
Коментари към Торта с белтъчен крем и какаова глазура