Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Торта със захаросани боровинки и глазура с крема сирене

Торта със захаросани боровинки и глазура с крема сирене

Торта със захаросани боровинки и глазура с крема сирене - изображение

Необходими продукти:

Плодове:

  • 3 чаени чаши сушени плодове
  • 6 супени лъжици вода или бренди

за блатовете:

  • 12 супени лъжици безсолно меко масло
  • 1 1/2 чаена чаша захар на кристали
  • 1 1/2 супена лъжица бакпулвер
  • 3/4 чаени лъжици трапезна сол
  • 1/2 чаена лъжица настъргана кора от портокал
  • 3/4 чаена лъжица млян кардамон
  • 1/2 чаена лъжица млян кориандър
  • 1/8 чаена лъжица настъргано индийско орехче
  • 3 големи яйца
  • 2 3/4 чаена чаша самонабухващо брашно
  • 3/4 чаени чаши прясно мляко
  • 1 1/2 чаена чаша пекан или орехи
  • бренди, ром или друг ликьор по избор за сиропиране

За крема:

  • 1 чаена чаша безсолно крема сирене
  • 1/2 чаена чаша кристална захар
  • 1 чаена чаша сладкарска сметана

За украсата:

  • 1/2 чаена чаша вода
  • 3/4 чаени чаши захар
  • 1/2 чаена чаша свежи или замразени червени боровинки

Начин на приготвяне:

Пригответе плодовете за вашиата торта, като ги накиснете в купа с вода или ликьор. Оставете за цяла нощ, а ако не искате да чакате, ги пуснете в микровълновата за 1 минута, след това покрийте и оставете за 1 час.

Затоплете фурната на 180 градуса и пригответе две форми за торта с падащо дъно с диаметър 16 см.

В купа разбийте маслото със захарта, солта, бакпулвера и подправките. Добавете едно по едно яйцата, като преди всяко следващо, разбивайте предходното, за да се усвои добре от сместа. Добавете млякото и постепенно сипете брашното, за да получите гладка хомогенна смес. Прибавете изцедените плодове и натрошените ядки.

Разделете тестото на четири равни части и опечете отделно 4 блата. Всеки печете за 25-30 минути, като проверявате с клечка, дали е готов. Когато няма останало тесто по клечката, значи блатът е изпечен идеално.

Оставете да изстине за 5 минути във формата, а след това го прехвърлете върху решетка.
Сиропирайте леко готовия блат с бренди или друг ликьор, който сте избрали. Оставете да се охлади напълно, докато другите се пекат. Така направете и със следващите два блата.

За глазурата: Разбийте крема сиренето и захарта, докато се получи пухкав крем. Добавете сметаната и разбийте до образуването на твърди върхове.

Сглобете тортата като редувате блат и крем и завършете с щедро количество от глазурата отгоре. Приберете в хладилника за една нощ.

В деня преди сервиране на тортата пригответе плодовете за украсата. Загрейте водата в малка касерола и добавете захарта. Разбиийте, докато се разтворят всички кристалчета, и махнете от котлона.
Сложете боровинките в сиропа, покрийте и приберете в хладилника за 8 часа.
Прецедете боровинките през сито и ги оваляйте в захар. Наредете върху хартия за печене и оставете да изсъхнат за 1-2 часа.

Преди сервиране гарнирайте тортата със захаросаните боровинки, ако желаете сложете ядки или сушени плодове.

Поднесете тортата на своите гости и се насладете на дъхавите подправки и коледен аромат, а ако ви остане част от нея (в което се съмняваме), може да я приберете и съхраните в хладилник, покрита с капак, поне няколко дни.


За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: kingarthurflour.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлХрани и ястияЛюбопитноНовини