Торта със захаросани боровинки и глазура с крема сирене
![Торта със захаросани боровинки и глазура с крема сирене - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/keks_s_plodove.jpg)
Необходими продукти:
Плодове:
- 3 чаени чаши сушени плодове
- 6 супени лъжици вода или бренди
за блатовете:
- 12 супени лъжици безсолно меко масло
- 1 1/2 чаена чаша захар на кристали
- 1 1/2 супена лъжица бакпулвер
- 3/4 чаени лъжици трапезна сол
- 1/2 чаена лъжица настъргана кора от портокал
- 3/4 чаена лъжица млян кардамон
- 1/2 чаена лъжица млян кориандър
- 1/8 чаена лъжица настъргано индийско орехче
- 3 големи яйца
- 2 3/4 чаена чаша самонабухващо брашно
- 3/4 чаени чаши прясно мляко
- 1 1/2 чаена чаша пекан или орехи
- бренди, ром или друг ликьор по избор за сиропиране
За крема:
- 1 чаена чаша безсолно крема сирене
- 1/2 чаена чаша кристална захар
- 1 чаена чаша сладкарска сметана
За украсата:
- 1/2 чаена чаша вода
- 3/4 чаени чаши захар
- 1/2 чаена чаша свежи или замразени червени боровинки
Начин на приготвяне:
Пригответе плодовете за вашиата торта, като ги накиснете в купа с вода или ликьор. Оставете за цяла нощ, а ако не искате да чакате, ги пуснете в микровълновата за 1 минута, след това покрийте и оставете за 1 час.
Затоплете фурната на 180 градуса и пригответе две форми за торта с падащо дъно с диаметър 16 см.
В купа разбийте маслото със захарта, солта, бакпулвера и подправките. Добавете едно по едно яйцата, като преди всяко следващо, разбивайте предходното, за да се усвои добре от сместа. Добавете млякото и постепенно сипете брашното, за да получите гладка хомогенна смес. Прибавете изцедените плодове и натрошените ядки.
Разделете тестото на четири равни части и опечете отделно 4 блата. Всеки печете за 25-30 минути, като проверявате с клечка, дали е готов. Когато няма останало тесто по клечката, значи блатът е изпечен идеално.
Оставете да изстине за 5 минути във формата, а след това го прехвърлете върху решетка.
Сиропирайте леко готовия блат с бренди или друг ликьор, който сте избрали. Оставете да се охлади напълно, докато другите се пекат. Така направете и със следващите два блата.
За глазурата: Разбийте крема сиренето и захарта, докато се получи пухкав крем. Добавете сметаната и разбийте до образуването на твърди върхове.
Сглобете тортата като редувате блат и крем и завършете с щедро количество от глазурата отгоре. Приберете в хладилника за една нощ.
В деня преди сервиране на тортата пригответе плодовете за украсата. Загрейте водата в малка касерола и добавете захарта. Разбиийте, докато се разтворят всички кристалчета, и махнете от котлона.
Сложете боровинките в сиропа, покрийте и приберете в хладилника за 8 часа.
Прецедете боровинките през сито и ги оваляйте в захар. Наредете върху хартия за печене и оставете да изсъхнат за 1-2 часа.
Преди сервиране гарнирайте тортата със захаросаните боровинки, ако желаете сложете ядки или сушени плодове.
Поднесете тортата на своите гости и се насладете на дъхавите подправки и коледен аромат, а ако ви остане част от нея (в което се съмняваме), може да я приберете и съхраните в хладилник, покрита с капак, поне няколко дни.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: kingarthurflour.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БЕЛУГА ДЪРВЕНА ТОРТА 70587
БИГДЖИГС ДЪРВЕНА ШОКОЛАДОВА ТОРТА BJ627
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЕТСКА ДЪРВЕНА ТОРТА 14069
ИСО ДЕТСКА ДЪРВЕНА ТОРТА ЗА РЯЗАНЕ KRU11223
ЗОЯ БИО ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ прах 125 г
ИСО ДЕТСКА ИГРАЧКА ТОРТА ЗА РОЖДЕН ДЕН KRU22382
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
- Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
- Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши)
- Торта Червено кадифе с крем от извара
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Ето защо не трябва да режете тортата на триъгълници
- Торта от вафлени кори с крем от бял шоколад и кокос
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Овесена торта без брашно, яйца и масло
- Торта с млечен крем и карамелизирани орехи
Коментари към Торта със захаросани боровинки и глазура с крема сирене